Начин на приготвяне: Избират се свежи, средно големи сини патладжани. Измиват се, отстраняват им се дръжките, разрязват се по дължина,  след което внимателно се отстранява семенната част с лъжичка. Посоляват се и се оставят да постоят половин час, за да се отцеди горчивината им. Пускат се в кипяща вода да поврат 4-5 минути, след което се изваждат и се отцеждат. Оставят се да изстинат до другия ден.

Плънката за сините домати се приготвя по следния начин: нарязва се на дребно малко зеле, настъргват се няколко моркова, изчистват се няколко скилидки чесън, нарязва се на дребно магданоз и листа от целина. Тази смес се посолява на вкус. Разбърква се добре, смачква се хубаво с ръка и с нея се пълнят патладжаните. Пристягат се през средата с клончета целина. Нареждат се в буркани или делвичка и се заливат с изстинала смес от сварени вода, оцет и сол в съотношение- литър оцет, литър вода, кафена чашка сол. Притискат се с тежест отгоре, след като са наредени и се претакат през 3-4 дни. Туршията се съхранява на сухо и хладно място.