Правителството одобри проект на позиция на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 23 септември 2013 г. в гр. Брюксел, Белгия.

С решението си Министерският съвет одобри проекта на позиция и даде мандат за нейното представяне на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство от Министъра на земеделието и храните.

Съгласно предварителния дневен ред на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство Литовското председателство на Съвета ще представи актуална информация относно четирите предложения за регламенти от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП): регламент за директните плащания, регламент за развитието на селските райони, регламент за общата организация на пазара на селскостопански продукти и хоризонтален регламент.

България е на мнение, че постигнатите на заседанието на Съвета на министрите на земеделието, проведено на 24 и 25 юни 2013 г., договорености относно промените в параметрите на бъдещата Обща селскостопанска политика бяха резултат на трудно постигнат консенсус, за който всички участници трябваше да направят компромиси. Затова считаме, че финализирането на текстовете и по-конкретно на разпоредбите, засягащи финансовите параметри трябва да стане възможно най-бързо.

Считаме, че е абсолютно необходимо създаването на правна сигурност и предсказуемост на средата, за да могат земеделските стопани да планират и извършват дейността си, като разчитат на европейското субсидиране. По тази причина е важно реформата да завърши в необходимите срокове, за да не се получи вакуум в сферата на подпомагането.

България ще подкрепи искането от делегацията на Полша във връзка с опасността от разпространяване на болестта африканска чума по свинете на територията на ЕС. Полската страна счита, че координиращата роля на Комисията по отношение на превантивните действия, предприети от държавите членки съгласно прекия риск, следва да бъде засилена. Освен това, от ключово значение е да се гарантира наличието на механизъм за финансиране, който да помогне на сектора да покрие преките и пазарните загуби, както и да възстанови разходите при повторно заселване на свине в случай на поява на болестта.