Отглеждате ли пъдпъдъци, трябва да можете сами да приготвяте смески за тях. Още повече, че пъдпъдъците ядат различни фуражи.

А най-важните изисквания по отношение на фуража са:

  • да е пресен;
  • да не е плесенясал;
  • да не съдържа вредни примеси, соли и други химикали.

Ако ползвате сух фураж, можете да насипвате и повече от него в хранилката. Но влажните смески не трябва да остават повече от 2 часа. Защото започват да вкисват и могат да отровят пъдпъдъците.

Внимавайте: влажните фуражи да бъдат

трохообразни, а не прекалено лепкави

В противен случай ще се набиват в човчиците им и ще запушват ноздрите им.

От домашно приготвените фуражи най-подходящи са:

  • смеси от различни надробени зърна;
  • натрошен сухар от бял хляб и различни белтъчни продукти;
  • витамини.

Белтъчната част на фуража трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба:

  • варени яйца или яйчен прах;
  • извара или сухо мляко;
  • чудесни белтъчни добавки са храните за рибки.

Като витаминни добавки може да използвате готови смески за пъдпъдъци или за кокошки-носачки. Дозата е написана на опаковката. Дори ако редовно използвате поливитамини, полезно е да добавяте в храната витамин D. Дневната потребност на един пъдпъдък от витамин D2 е 3000 ME. Не забравяйте, че витамин D3 действа на организма на птиците.

Давайте на птиците в отделна хранилка и минерални вещества. В тази хранилка постоянно трябва да има счукани черупки от яйца.

Белтъчната част на фуража трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба: варени яйца или яйчен прах; извара или сухо мляко
Белтъчната част на фуража трябва да съставлява около 1/5 част от дневната дажба: варени яйца или яйчен прах; извара или сухо мляко
Давайте на птиците в отделна хранилка и минерални вещества. В тази хранилка постоянно трябва да има счукани черупки от яйца.
Давайте на птиците в отделна хранилка и минерални вещества. В тази хранилка постоянно трябва да има счукани черупки от яйца.