Ако нямате опит, трябва да знаете, че

заквасеното овче кисело мляко се отцежда

от по-рехаво платно или тензух в продължение на 8-10 часа.

След това трябва да го слагате в гърне и да го съхранявате на хладно и проветриво място.

Ако сложите гърнето с изцеденото кисело мляко за няколко часа в леко затоплена фурна, то става още по-вкусно и гъсто и може да се реже с нож.

Какво да приготвите от изцеденото мляко
1) Ако го разредите с малко вода, ще получите

обичаната чудесна напитка айрян

– пие се целогодишно, а през лятото може да го пиете с мед.
2) Изцеденото мляко

може да прибавите към рядка брашнена каша

с една супена лъжица прясно краве мляко. Така ще получите вкусно млечно ястие.
3) Ще получите вкусно предястие,

ако разбиете част от цеденото мляко и прибавите на ситно краставица, малко копър, олио или счукан чесън.