Ако нямате опит, трябва да знаете, че
заквасеното овче кисело мляко се отцежда
от по-рехаво платно или тензух в продължение на 8-10 часа.
След това трябва да го слагате в гърне и да го съхранявате на хладно и проветриво място.
Ако сложите гърнето с изцеденото кисело мляко за няколко часа в леко затоплена фурна, то става още по-вкусно и гъсто и може да се реже с нож.
Какво да приготвите от изцеденото мляко
1) Ако го разредите с малко вода, ще получите
обичаната чудесна напитка айрян
– пие се целогодишно, а през лятото може да го пиете с мед.
2) Изцеденото мляко
може да прибавите към рядка брашнена каша
с една супена лъжица прясно краве мляко. Така ще получите вкусно млечно ястие.
3) Ще получите вкусно предястие,
ако разбиете част от цеденото мляко и прибавите на ситно краставица, малко копър, олио или счукан чесън.
Коментари