Семейство Георгиеви от Долни Раковец произвеждат естествения пробиотик и го разпращат до клиенти в цяла България

 

Изобилието от минерална вода и черноземът в село Долни Раковец са комбинация, която дава на местните жители възможност да отглеждат чесън с такива вкусови качества, че в края на 20-и век много къщи са построени благодарение на производството и търговията с лютивата култура. Днес тази ниша отново се възражда благодарение на усилията и труда на местните фермери. Това разказа за „Български фермер" Владимир Георгиев, който е местен производител на Долнораковски чесън и кромид лук. Той е от трудолюбиво семейство, което поддържа магазин с местна земеделска продукция, а през септември в селото организира Празник на чесъна.

Село Долна Раковица се отличава с естествените

си находища на минерална вода

Два от девет минерални извора са каптирани и къщите в цялото село се захранват с минерална вода. Под земята се намира езеро, затова местните хора казват, че селото винаги ще има вода. На тези специфики местните хора отдават сладостта и по-леката лютивост на чесъна и лука, които се отглеждат в селото.

Владимир Георгиев разказва: „Чесънът се засажда през пролетта. Хората обикновено търсят, за да го засадят сега, през октомври. При нас и двата сорта се засаждат на пролет, с разлика от 2 седмици се засажда първо есенният, след това пролетният. Долнораковският чесън не се характеризира с много големи пера, но е натурален и домашен чесън."

От белия чесън семейството произвежда черен,

като го подлага на ферментация с машина при контролирана температура. Крайният продукт съдържа антиоксиданта S-алилцистеин в значително по-висока концентрация, отколкото в белия чесън. „Няма някаква сложна преработка, по-скоро сложното е да се улови моментът, в който да се увеличат или намалят температурата и влажността. При този процес ферментиралият чесън става 10 пъти по-полезен от обикновения чесън, става един естествен пробиотик. Няма я тази остра миризма, няма лютивина, той става сладък. Естествено, при различните етапи на ферментацията скилидките придобиват различна консистенция. В малко по-напреднал етап, т.е. в изсушен вид, стават като стафиди. В идеалното си състояние става мек като мармалад.

Просто трябва да бъде хубаво почистена главичката, да бъде премахната първата ципа и да бъдат отрязани мустачките. Поставяме в машината и ускоряваме процеса на ферментация, като регулираме температурата и влажността. Няма необходимост от допълнителни съставки, за да се получи.

В момента преценяваме, по какъв начин да предложим черния чесън

На пазара засега е в пликчета, като най-често разфасовката е около 250-260 грама. Приготвяме и по-малки количества. Може да бъде също насипен, но е хубаво да бъде затворен плътно в плик, тъй като по-дълго време ще издържи като срок на годност."

Семейство Георгиеви поддържат магазин в центъра на Долни Раковец, където се продава продукцията на местните фермери, като например пчелен мед, картофи, яйца, сладкиши, млечни продукти от мандрата в съседното село. Чесънът обаче е традиционна култура за Долни Раковец. „Това е културата, за която много хора казват: „С чесъна си построих къщата" и „С чесъна този сезон си осигурих дървата за огрев", разказва Владимир Георгиев и допълва: „Наистина Долнораковският чесън е познат от едно време в различни части на България. Сега се стремим да популяризираме отново този продукт. Приемаме поръчки онлайн и по телефона, изпращаме с куриер в цяла България, но най-много клиенти имаме във Варна, Бургас и Стара Загора. В съвременните условия предлагането отвън е много по-голямо и вече има сблъсък на количеството и цената. Цената изобщо не е конкурентна, тя направо смазва българския производител."

По отношение възможностите за сдружаване на земеделските производители младият фермер споделя своето мнение: „За да има някакво обединение, кооператив, трябва да хората да гледат в една посока. Това е нещо много важно.

Не се ли гледа в една посока, няма ли една обща идея,

по-скоро работата не се получава

Може да се получи временно, но в близко бъдеще със сигурност ще бъде счупена тази връзка. И сега обменяме опит, не е нужно да сме в сдружение, за да си дадем някакъв съвет. Вече при търговията и реализацията на крайния продукт, членството в организация отваря много повече врати, много по-дългосрочни перспективи, защо не пазари? Но сега не се мисли в тази посока, фермерите някак предпочитат да бъдат сами.

Един малък производител има много ограничени възможности. Машините за обработка на земята, например, вече са наистина скъпи и е много трудно да се закупи втора употреба, да не говорим за нов. Така че техниката определено е една тежест, която може да бъде споделена и това е от голямо значение за производството на каквато и да било култура. В крайна сметка не трябва да бягаме от модернизацията, но не бива да разчитаме на крайната модернизация.

Например при нас сплитането и почистването на чесъна

е много по-добре да бъдат направени на ръка,

но едни прости обработки като изораване на земята или засаждането на самия чесън, могат да бъдат механизирани. Нещата могат да вървят ръка за ръка. За производители с по-малко земя като нас е трудно да бъдем конкурентоспособни и да се възползваме от възможностите по европейските програми, тъй като изискванията, на които трябва да отговаряме, не са никак малко. И накрая като се тегли чертата, ако има някакъв шанс, той е малък и не се знае дали ще успееш да стигнеш докрай. Административната тежест не е малка дори когато не говорим за европейските проекти, а за най-обикновените документи, които се изискват от общинските земеделски служби."

Семейство Георгиеви предлага своята продукция на занаятчийския базар, който се провежда в последните почивни дни от месеца в парка край столичния хотел „Хилтън". Тук има бял и черен чесън, червен салатен лук, кромид лук сорт Мелник. Владимир Георгиев казва: „Скоро ще можем да предлагаме и чеснови разядки. Нашият чесън не се предлага на килограм, а на сплитове под формата на плитка, тук я наричаме венец. И когато кажеш на клиента, че предлагаш на една по-фрапантна цифра от 18 лева за плитка от най-едрия чесън, цената всъщност не е висока, тъй като една глава излиза около 70-80 стотинки. Струва ли си да дадеш тези пари и да знаеш, че си ял истинска, чиста, здравословна храна, която те предпазва от вируси? Не е необходимо да се разболеем, за да се сетим, че трябва да ядем чесън. Не, това е храна, която трябва да се консумира превантивно срещу болести. Така че хората, ако помислят и погледнат голямата картина, определено си дават сметка и даже не се пазарят.

През последната година значително увеличихме производството

Площите ни с чесън бяха 20 дка, сега са 32 дка. Кромидът ни беше около 5 до 10 декара, тази година засадихме 20 дка. Все още не мога да кажа дали ще се разрастваме, по-скоро ще сме отново в тези граници.

В района има и други производители на чесън. Не са с такива големи количества, но има. Селото, като че ли, започва постепенно да се пробужда, тъй като самото производство беше леко замряло. В близкото минало хората са произвеждали колкото за вкъщи, докато сега ми прави впечатление, че хората имат интерес. Може би е необходимо още време, повече мотивация и решителност да започнат да се занимават с това, защото работата наистина не е лека. Има си много физически труд и работата, като цяло, не е малко."

По какво се познава Долнораковският чесън?

Скилидките на Долнораковският чесън са по-дребни, продълговати и не са топчести като при някои други сортове. Няма го стълбчето в средата, което се вижда при други сортове. Люспата на пролетния чесън е по-прилепнала, с повече слоеве. Есенният чесън е по-сладък, но по-нетраен при съхранение в сравнение с пролетния.

Важно е чесънът да не се съхранява в хладилник или на друго толкова студено място. Напълно достатъчно е да си бъде в пликче, да бъде оставен на стайна температура на тъмно, например в някой шкаф вкъщи.

Водата от селото помага при стомашни,

метаболитни и бъбречни проблеми

Балнеологичната оценка, направена от Министерство на здравеопазването на минералната вода, добита от водовземно съоръжение каптиран естествен извор ,,Ленена фабрика" в Долни Раковец, показва ниска минерализация и наличие на карбонатни, калциеви и магнезиеви йони, както и на метасилициева киселина в колоидално състояние. Питейното балнеолечение с този тип води оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания (хронични гастрити и язва); жлъчно-чернодробни; метаболитни (подагра, затлъстяване, диабет и др.); бъбречно - урологични заболявания; състояния след фрактури.

Долнораковският чесън е със сладникав вкус и няма остра лютивина.
Долнораковският чесън е със сладникав вкус и няма остра лютивина.