Ново проучване, проведено от Кооперативното разширение на Калифорнийския университет, Института за селскостопанска и природна политика на Калифорнийския университет и Катедрата по селскостопанска и ресурсна икономика на Калифорнийския университет в Дейвис, подробно разглежда разходите и приходите на търговските производители на кориандър и магданоз във Вентура Каунти.
„Тези проучвания предоставят на производителите база за оценка на собствените им разходи, което може да им помогне, ако се наложи да кандидатстват за производствени кредити, да планират разходите за труд или да продават реколтата си", заяви Етафераху Такеле, съветник по управление на ферми и агроикономист в UC Cooperative Extension.
Проучванията се основават на практики, използвани за засаждане, отглеждане и събиране на реколтата, включително подготовка на земята, плодородие на почвата, борба с вредителите, напояване и труд.
Окръг Вентура произвежда широка гама от зеленчуци и билки, като площите, засадени с кориандър, бележат ръст. Между 2002 и 2022 г. засадената площ се е увеличила от 1257 акра (509 ха) на 4065 акра (1645 ха).
Общите разходи за производство на кориандър през 2025 г. се оценяват на 5352 щатски долара на акър (13 228 щатски долара/ха), въз основа на добив от 1200 кашона на акър. При цена от 6,60 щатски долара на кашон, печалбата преди разходите за управление се оценява на 2545 щатски долара на акър (6290 щатски долара/ха).
За магданоза общите производствени разходи се оценяват на 10 795 щатски долара на акър (26 670 щатски долара/ха), въз основа на добив от 2200 кашона на акър. При цена от 6,30 щатски долара на кашон печалбата преди разходите за управление се оценява на 3445 щатски долара на акър (8510 щатски долара/ха).
В проучванията е използвана моделна ферма с площ 800 акра (324 хектара), което е средният размер на фермите сред анкетираните производители. Двойното засяване е често срещано в окръг Вентура, в резултат на което годишно се обработват около 1600 акра (647 хектара). Засаждането и жътвата се извършват целогодишно поради многократните цикли на реколтата.
Коментари