Има опасения, че няма да има достатъчно работници за събиране на плодовете

Производителите на манго в Ла Аксаркия, Малага, се готвят за рекордна реколта тази година. Производството е на път да достигне 35 000 тона, което е двойно повече от миналогодишното, което поражда опасения, че няма да има достатъчно работници за събиране на плодовете.

В интервю за El Debate Сантяго Санчес, генерален секретар на Asaja Málaga, каза: „Мангото има кратък и интензивен сезон, който изисква много труд в ограничен период от време. Този плод, за разлика от авокадото, което може да се бере малко по-дълго, трябва да се бере в пика на зрелостта си, в противен случай ще падне на земята след 15 дни. Няма достатъчно работна ръка, за да се бере плодът".

Според Санчес кооперативът Trops, който отговаря за повече от 50% от реколтата в Малага, все още не е запълнил 200 от 500-те свободни места за беречи за този сезон.
„Този проблем съществува отдавна и засяга и други продукти", каза той пред El Debate. „Хората не искат да работят на полето. Не е въпрос на пари. Те получават необлагаема с данък заплата от около 56 евро на ден, но има политики за субсидии, които възпрепятстват заетостта. Трябва да обмислим данъчни облекчения, за да избегнем увеличаване на разходите на работодателите и да направим работата рентабилна."

В Ла Аксаркия има около 4000 хектара насаждения с манго, които съставляват почти 90% от общата продукция на Испания.