В някои райони сега му е времето – август е последната възможност за приготвянето му. Защото,

ако е правилно изсушен и съхранен,

е много ценен през зимата.

Имайте предвид, че листниковият фураж се равнява по хранителна стойност на трева от изкуствено пасище и на качествено ливадно сено.
Така че колкото повече отлагате приготвянето му, толкова повече в него се увеличават трудно смилаеми сурови влакнини.

Например хранителната стойност

на 1 кг дъбов листников фураж,

добит на 1 август, съдържа 0,68 КЕ и 131 г суров протеин и 235 грама сурови влакнини, а добитият на 1 септември – 0,62 КЕ, 117 г суров протеин и 261 грама сурови влакнини.
Как да си приготвите листников фураж от:
• липа;
• клен;
• бреза;
• топола;
• леска;
• трепетлика;
• ясен;
• круша;
• жълта и бяла акация.

Окастрете добре облистените

клонки с дебелина до 1 см, които

не са поразени от болести.

Навържете ги стабилно на снопчета. Масата на едно снопче в изсушен вид трябва да бъде около 1 кг.

Внимание! Сушете листниковия

фураж на сянка
- най-добре под навес или на покрита тераса. Гледайте да са колкото се може по-далече един от друг.

Съхранявайте изсушения листников

фураж в окачен вид под навес,

но не под метален покрив, защото от топлото време ще пресъхне.
Добре е да знаете от кои дървета ще получите най-хранителните сухи листа:
1) върба – 0,77 кръмни единици, суров протеин – 48 г;
2) бряст – 0,74 кръмни единици, 131 грама суров протеин;
3) топола – 0,75 кръмни единици, 101 грама сух протеин;
4) акация – 0,70 кръмни единици, 120 грама суров протеин;
5) дъб – 0,68 кръмни единици, 131 суров протеин.