Летният сезон е към края си. Ей сега ще се отърколи и август, а дойде ли септември, има ли „Р" в името на месеца... е, знаете – есента тропа на вратата. Всички към момента се надяваме зверските жеги да приключат, а от небето да пада по-честичко напоителен дъжд.
Наясно сме, че природата следва своя кръговрат. А може да се нарече и биологичен часовник. Както искате. Колко от нас, хората, обаче го познават и разчитат е отделен въпрос. А колко го зачитат? Много градинари все още живеят и работят по старите правила - февруари-март се правят разсади, април-май се сади градина, после се бере за салатка и десерт, а през септември се прави зимнина.
Да. Но! Времето се измени. А ние или поне повечето от нас градинарстват по старому. Или се възползваме от новостите, например в поливането, но не се замисляме дали това е правилно за растенията. И какви са резултатите? Има домати, зеленеят си, но не зреят. А как поливате и дали доматите се чувстват добре при този режим? Или листата жълтеят, значи са болни и ще пръскаме на богато с коктейл от фунгициди. Добре, но тази година има бум на акари. Фунгицидите на тях не им действат. А листата продължават да си жълтеят.
Същото е положението и с торенето. И тук ще дадем много показателен пример, който честичко изтъкваме: Природата на нас ни дава това, от което имаме нужда в най-правилния момент. Напролет - зелении (коприва, спанак, салатки), за да се справим с пролетната умора по-лесно и бързо. Наесен - трайни зеленчуци (картофи, ряпа, моркови, цвекло), мазничко месце и винце, за да се запасим и да не ни е студено.
Е, и с растенията е така. Важно е какво, кога и как ще им дадем, за да растат и да се развиват правилно.
Цветята могат да се разделят на няколко групи
по отношение на храненето
и въз основа на това разпределение да разберем кои микро- и макроелементи кога са им необходими.
0 В първата група цветя ще сложим едногодишните видове. Това са всички петунии, калибрахоета, тагетеси, импатиенси и т.н. Тях можем да наречем спринтьори. Мисията им е да зацъфтят възможно най-рано, най-много, най-богато. На тези цветя им трябват бързи комплексни торове - сега и веднага, на мига!
0 Във втората група поставяме тревистите многогодишни видове. Такива са всички растения, които презимуват под формата на коренище/грудка/луковица. Надземната им маса отмира през студените месеци и напролет се развива нова. Те имат нужда от храна, доставена не по-късно от края на август, при това без много азот.
0 Трета група - цъфтящи дървета и храсти. Независимо в кой сезон цъфтят, за тях трябва да знаете, че хранителните елементи, които се усвояват през този сезон първо се складират в по-дебелите части, а се използват за растеж и цъфтеж на следващия активен сезон. И тук правилото е да се дават комплексни торове с ниско съдържание на азот не по-късно от края на август.
Азотът осигурява растеж
Кой елемент за какво отговаря и защо не се подхранва с азот многогодишно растение след края на август? Отговорът е простичък, но може да струва милиони.
Азотът осигурява растежа на листната маса. Той е най-подвижния елемент. Заради неговия дефицит, листата започват да жълтеят. Но! Обърнете внимание – старите листа. А когато денят започне да намалява и нощите да захладняват, естественият биологичен часовник на растенията им казва, че е време за покой. Тогава подхранването с азот ще възобнови растежа, а това е крайно нежелателно. Младите тъкани няма да се закалят и може да измръзнат. Следователно, ако започне пожълтяване от тук нататък и няма друг проблем, то това е съвсем естествен процес и не е нужно да се притеснявате.
Фосфорът спомага развитието на кореновата система и взема участие в образуването на цветове. Той се движи и усвоява бавно, а не е без значение и в каква форма е. Калият влияе на количеството и качеството на репродуктивните органи, т.е. цветовете, както и на цялостното състояние на растенията.
В екип с тях за хранителния режим на цветята се грижат още и много микроелементи - желязо, сяра, калций, магнезий и т.н.
Минерални торове
Подхранването с минерални торове е най-лесно, защото са готови. В упътването им е обяснено ясно какво количество препарат да се използва и под каква форма, какви са микро- и макроелементите в него, през какъв интервал от време да се използва. Освен това формулата на повечето от готовите торове е леснодостъпна за корените на растенията, което осигурява бърз ефект. Съставът на тези торове е пригоден за растеж или цъфтеж.
Дотук добре - цветята растат и цъфтят цяло лято. С редовното подхранване се поддържа хранителен баланс. Когато прекратим подхранването през есента, наред с действащите фактори на средата, растежът се забавя. В градината и за многогодишните цветя това е добре.
Саксийните цветя, особено едногодишните, обаче са подложени на глад. Все пак корените им са ограничени в пространството. Растението започва малко или много да страда, все пак само на вода не се живее. Тях не спирайте да подхранвате докато сами не започнат да отмират.
Подобрителите действат бавно
Дотук добре, синтетичните торове са лесни, а какво да кажем за органичните? Такива торове също се предлагат в търговската мрежа. Например гранулите от птичи тор, продуктите от жизнената дейност на калифорнийските червеи, торове с микроорганизми и т.н. Но всеки уважаващ себе си градинар знае, че в повечето случаи може да си произведе почвени подобрители и сам. Например компости или да използва отпадъци от кухнята, печката на дърва и други.
Нека отбележим, че повечето от тези, така наречени подобрители, действат бавно. Нужно е време да се разградят, най-често с участието на много микроорганизми, а след това и да се усвоят от самите растения.
Най-често използваните материали за подобряване на почвеното плодородие и механичния състав на почвата са:
0 Компост - в него могат да влязат различни съставки, като най-важното е да се следи за баланса между зелените и кафявите. Също, трябва да се следят ферментационните процеси, влагата и температурата. Компостирането е сложен процес, изисква време и усилия, но получения продукт спокойно може да се нарече черно злато. Искате ли да ви разкажем по-подробно как да си направите компост?
0 Оборски тор - да, оборският тор е заклеймяван по ред причини, но пък и е безценен за градината и почвата, ако се прилага разумно. Напролет е най-добре да се използва под формата на шербет, за да се усвоят по-бързо хранителните вещества от растенията. Наесен пък внасяне на угнил оборски тор с лека обработка на почвата гарантира отлични резултати през следващата година. Времето и всички организми в почвата ще сътворят чудо за растенията ви вместо вас.
Отпадните продукти - от кухнята в градината
0 Утайка от кафе - богата на азот, магнезий и калий, но с кисела реакция. Тоест, утайката от кафе не е подходяща за всички цветя, а само за онези, които предпочитат кисела почва. В градината става за рози, рододендрони, иглолистни, ерики и други ацидофилни растения. В саксия - за азалия, цитруси, гардении и други. И все пак не бива да се прекалява с нея, за да не се вкисли прекалено почвата. Най-добре е да се смесва с новия субстрат при пресаждане. В никакъв случай не бива просто да се трупа на повърхността на почвата.
0 Обелки от картофи или банани - и двете съдържат много полезни вещества. Накиснати във вода и престояли поне 24 часа до получаване на оцветяване на течността, обелките освобождават голямо количество калий. А той е изключително важен за цъфтящите видове.
0 Мая за хляб или за бира - маята сама по себе си не е тор, но съдържа в себе си дрожди, а те оптимизират почвените процеси. От тук следва, че растенията се облагодетелстват и се развиват по-лесно и по-добре. Важно е да отбележим, че ако няма налична храна за микроорганизмите, те ще влязат в конкуренция с растенията и ефектът ще бъде обратен. С други думи, първо внасяме органика, после използваме мая и накрая се радваме на резултата.
Маята стимулира развитието на кореновата система на растенията, а всички знаем колко важно е тя да бъде силна.
Пример за лесно приложение на хлебна мая е едно кубче да се разтвори в 10 литра топла вода и да се използва за поливане на следващия ден. За активиране на маята се добавя лъжичка захар.
0 Прясното мляко - доставя основно калций, но съдържа редица други елементи полезни за цветята. Когато се употребява като тор 1 литър мляко се разтваря в 3-4 литра вода. С течността се полива веднъж месечно. Освен като тор прясното мляко може да се използва и като един вид предпазна мярка срещу гъбни заболявания, защото калцира тъканите. За целта е достатъчно да се разреди в съотношение 1:5 и да се напръска зелената маса с него. Отлични предпазни свойства има и разтвор от литър мляко, 10 капки йод и 9-10 литра вода. С него могат да се пръскат всички растения, не само цветята.
Комбинирането по един или друг начин на споменатите до тук „направи си сам" торове няма да навреди, а само ще засили действието им.









Коментари