Отглеждането на авокадо в Мароко е отбелязало впечатляващ ръст през последните 15 години, според Абделкадер Бенчагра от Maroc Avocado, която има клонове в Мароко и Нидерландия.
„През 2011/2012 г. все още трябваше да купуваме мароканско авокадо през Испания или Франция. Местното производство все още беше в зародишна фаза: както количеството, така и качеството все още не бяха достигнали необходимото ниво. Но година след година станахме свидетели на забележителна промяна. Това, което започна като въпрос дали Мароко изобщо може да произвежда авокадо, сега се превърна в признание, че мароканското авокадо е сред най-добрите в света", казва той.
„Производството е нараснало от само няколко тона в началото на 2010 г. до над 100 000 тона през миналия сезон. Качеството също се е подобрило значително и сега отговаря на най-строгите европейски стандарти. Освен това много производители вече притежават сертификатите, изисквани от търговците на дребно. Този напредък се дължи на ново поколение специалисти по авокадо, а също и на производители с визия и упоритост", казва Абделкадер.
„Въпреки многото предизвикателства и препятствия, пред които е изправен секторът, отглеждането на авокадо в Мароко продължава да расте стабилно. Миналия сезон за първи път властите официално определиха датата за началото на сезона. Това доведе до по-добро качество на плодовете и научи нетърпеливите производители на важен урок: спазването на основните принципи дава по-добри резултати в дългосрочен план, отколкото преследването на бързи печалби", обяснява Абделкадер. Сега компанията му се подготвя за новия сезон и разширява дейността си в цяла Европа.
Коментари