Сезонът на турските сладки кайсии започна добре както по отношение на търсенето, така и на предлагането.

„От 24-та седмица захарните кайсии официално се завърнаха на пазара, като започнаха износния сезон 2025 с голямо търсене и обещаващо качество. Отдавна известни с интензивната си сладост и ярък външен вид, сладките кайсии, наричани още захарни кайсии, особено от турския регион Малатия, продължават да привличат вниманието в категориите на пресни плодове от висок клас по целия свят," обяснява Акин Сойлен, маркетинг мениджър на турския износител на плодове Aksun.

Според Сойлен производството на сладки кайсии в други региони допълва традиционното предлагане. „Въпреки това, тазгодишната реколта носи промяна. Макар Малатия да остава сърцето на отглеждането на кайсии, регионът е изправен пред ограничена реколта през 2025 г. поради предизвикателства, свързани с времето. В резултат на това вниманието все повече се насочва към Хатай, където производителите отглеждат висококачествени сладки кайсии, които набират популярност благодарение на вкуса, цвета и консистенцията си. Реколтата от Хатай се оказва ценно допълнение към традиционните доставки от Малатия, като помага да се отговори на силното търсене в началото на сезона".

Сойлен подчертава, че захарните кайсии имат по-високи нива на Брикс от другите костилкови плодове: „Захарните кайсии се различават от обикновените кайсии както по вкус, така и по структура. Те са по-малки, по-ароматни и съдържат изключително високо съдържание на захар, като нивото на Брикс достига до 27°. За разлика от стандартните кайсии, които са по-големи и имат леко кисел вкус, захарните кайсии предлагат богато, естествено сладко преживяване, което привлича както гурме потребителите, така и здравно съзнателните купувачи, които търсят сладост без добавки".

„Твърдата им текстура и еластичната кора правят захарните кайсии особено подходящи за експортна логистика. Тази година турските износители започнаха частични доставки към пазари в Европа, Азия и Канада, като гарантират, че глобалните купувачи получават плодове с оптимална свежест. Ранното появяване на сладките кайсии на пазара също дава на Турция конкурентно предимство, като един от първите костилкови плодове с високо Брикс за сезона".

Очаква се сезонът на сладките кайсии да бъде силен. „Тъй като потребителите продължават да дават приоритет на вкуса, проследимостта и уникалността на пресните продукти, захарните кайсии са в добра позиция да блеснат. С износа, който вече е в разгара си, и доставките от Малатия и Хатай, сезонът 2025 г. се очертава да бъде силен, въпреки регионалните колебания, като предлага на купувачите надежден източник на един от най-сладките естествени плодове в света", заключава Сойлеен.