Тази година се наблюдава едно много специфично явление при плодовете - образуване на двойни плодове.

Масово е при черешите, сливите и прасковите, но тъй като в момента е сезонът на черешите, го отчитаме при тях.

Това коментира пред "Фокус" директорът на Института по овощарство в Пловдив ст. н. с. д-р Аргир Живондов.

"Двойният плод се дължи на продължителното сухо и горещо лято миналата година. Бяхме свидетели, че 5 месеца нямаше капка дъжд, имаше високи температури и ниска атмосферна влажност.

Оттук цветообразуването през миналата година, което се отразява на реколтата през тази година, заложи такива двойни пъпки.

Това при черешата не е толкова голям проблем, но при едроплодните видове - сливи, кайсии, праскови, е негативно явление, защото двойните плодове обикновено са по-недохранени, не наедряват, по-безвкусни са и се разваля външният им вид", обясни д-р Живондов.

„Черешовата реколта през тази година като цяло в страната е много добра, като количество - дори отлична. За разлика от миналата година, когато имахме измръзване до 100% по поречието на Марица и колкото повече се отдалечавахме на север към Средна гора, и на юг към Родопите, се стига пък до 100% запазване на реколтата.

Миналата година имаше случаи от 100% запазване на реколтата в малко райони до 100% измръзване на реколтата и компрометиране по поречието на Марица.

Тази година реколтата навсякъде е много добра, даже се наблюдава известно издребняване на черешите заради натоварване на дърветата", посочи д-р Живондов.

 По думите му, за сметка на количеството е паднало малко качеството на продукцията.

„Но така или иначе румънският пазар се оказа необятен за черешите и нашите производители основно чрез борсите у нас си продават черешите на румънски търговци. Реколтата като цяло е много добра, изобилна.

Очаква се и от другите овощни видове добра реколта. Но пак казвам, някъде изобилието е за сметка на качеството", коментира още д-р Аргир Живондов.