Кафето е черешова костилка и други изненадващи факти за плодовете

EastFruit представя колекция от изненадващи факти за плодовете. Независимо дали сте опитен професионалист в бранша или просто любопитен читател, надяваме се, че тези факти ще предизвикат усмивка на лицето ви и ново разбиране за плодовете, които често приемаме за даденост, се казва в статията.

Любимата тонизираща напитка и с произход от череша 

Кафето, основна ежедневна храна за милиони хора, произхожда от череша, плод. Това, което наричаме „кафе на зърна", всъщност са семената - или по-точно костилките - намиращи се в плода. Този факт подчертава растителния произход на кафето и свързва любимата напитка с по-широкото семейство на плодовете, подчертавайки селскостопанските ѝ корени.

Китайският цариградски орех става „киви", за да

се избегне конотацията от Студената война 

Кивито, първоначално наричано „китайски цариградски орех", е пренесено в Нова Зеландия от Китай и прилича на цариградско грозде. Всъщност тогава плодовете са били много по-малки - с големината на ягода. През 1959 г. новозеландският износител Turners & Growers решава да преименува плода с маркетингова цел, особено за пазара на САЩ. Те избират името „киви", вдъхновено от приликата на плода с местната нелетяща птица киви - национален символ на Нова Зеландия. Първоначално „киви" е търговска марка, използвана от една компания, докато ботаническото наименование на растението остава „китайски цариградски орех". Едва през 1970 г. названието „киви" е широко разпространено.

Маркетингът изиграва решаваща роля: продажбата на всичко, свързано с Китай, в епохата на Студената война е изключително трудна, още повече че отглеждането на цариградско грозде е ограничено и в САЩ поради опасения от болести. С ребрандирането на плода като „киви" Нова Зеландия успешно го представя на света - което показва, че в бизнеса с плодове маркетингът често е също толкова важен, колкото и самият продукт.

Парадоксът на ботаническите дефиниции   

Ботаническите класификации често противоречат на ежедневната логика. Технически погледнато, бананите са плодове - те се развиват от един цвят и съдържат семена, вградени в месестата част. Ягодите обаче не отговарят на това определение, тъй като семената им са отвън. Вместо това те се класифицират като агрегирани плодове.

Този изненадващ факт подчертава сложността на ботаническите дефиниции, които често се разминават с общоприетото разбиране. Съществуват и много интересни лингвистични обърквания, свързани с думата „ягода" в други езици - но това е история за друг път.

Авокадо: Уникално съдържание на мазнини

и естествено съхранение на дървета 

Авокадото се отличава сред плодовете с високото си съдържание на мазнини, съставено предимно от полезните за сърцето мононенаситени мазнини. Една типична порция осигурява около 150 ккал - много повече от нискокалоричните плодове като портокалите.

Интересно е, че авокадовите дървета произвеждат ензим, който не позволява на плодовете да узреят, докато са още на дървото. Това позволява на фермерите да „съхраняват" авокадото на дървото до седем месеца, което им дава възможност да събират реколтата, когато пазарните условия са благоприятни, като спестяват разходи за скъпи хладилни съоръжения.

Пресните ябълки могат да се

съхраняват повече от година 

Макар че ябълките се считат за „пресен" продукт, малко потребители осъзнават, че те могат да се съхраняват повече от една година при съвременните условия на съхранение в контролирана атмосфера (CA). Нерядко производителите съхраняват ябълки до 14 месеца, за да достигнат по-високи пазарни цени.
Дали тези ябълки са все още пресни след толкова дълъг период от време? Абсолютно! Всъщност те често са „по-чисти" в сравнение с прясно набраните ябълки, тъй като по време на дългото съхранение плодовете се освобождават от всички химически замърсявания, които са били използвани за защита от вредители и болести.