Може да се използва лесна формула
Актуален въпрос, които задават в момента хоби лозари, произвели домашна ракия, е как биха могли да направят корекция на алкохолния градус на ракията, която е станала много силна.
Отговаряме на нашия читател Георги Ганчев от Велико Търново, който ни пита как в домашни условия е най-правилно да се направи това.
За да се справите най-лесно ще ви предоставим най-простата и вярна формула:
А х Б = B
B : Д - Б = Е
A - градусът на ракията в момента
Б - количеството на ракията в момента
B - получаван междинно общ градус
Д - градус, който искате да постигнете
Е - необходимо количество дестилирана вода за доливане.
Това всичко означава, че трябва да умножите количеството ракия, която имате в момента по градуса, който тя има в момента - по показанията на спиртомера ви.
Получената величина трябва да разделите на желания от вас градус – така ще получите общо количество, от което трябва да извадите количеството на ракията, която имате в момента.
Това, което ще получите /Е/ е количеството вода, която трябва да долеете.
Един пример:
Ако имате 10 литра ракия с алкохолен градус 55 градуса и искате да ги направите 40 градуса, тогава трябва да постъпите така:
- Умножавате 10 х 55 = 550
- Разделяте на градуса, който искате да постигнете т.е. 550 : 40 = 13,75
- Изваждате от това число количеството на ракията ви в момента 13,75 - 10 = 3,75 литра.
- Това е количеството вода, което трябва да долеете – 3,75 литра.
За съдържанието на домашните ракии няма официално утвърден стандарт за градусите алкохол, за разлика от промишленото производство. Затова и домашните майстори я правят често с какъвто градус желаят, като някои от тях твърдят, че определено я обичат да е по-люта и да сгрява и лекува през зимата.
Общо взето знаем, че в различните райони на страната ни алкохолното съдържание в плодовите ракии варира от 40 до 42-43 градуса, но има отклонения по избор и вкус на стопаните.
За гроздовите ракии алкохолният градус, който се препоръчва е от 42-43 до 45 градуса, но и при тях се правят над 50 и 60 градуса.
В районите, където по традиция се прави втора дестилация (преварка), алкохолният градус достига 45-50, но на много места, знаем, че е и по-висок.
Смята се, че независимо от изходния материал, ракия с алкохолно съдържание 50 и над 50 градуса е остра и парлива на вкус и неприятна за пиене, дори и след отлежаване.
Следователно, който иска да се вслуша в тези съвети, трябва при корекцията на алкохолния градус на произвежданата домашна ракия да не преминава 42-43. За анасонлийките той е приет да е 48-50 градуса.
Някои специалисти препоръчват за коригиране на алкохолния градус задължително да се използва само дестилирана вода.
Това е защото с малки изключения, питейната вода у нас е твърда. Тя съдържа калциеви и други соли, някои от които прибавени към водно-алкохолна среда като ракията, преципитират (пресичат се) и от това ракията се размътва и леко побелява.
По същата причина за разреждане не бива да се използва и минерална вода, което мнозина стопани правят.
Когато вследствие на разреждането побеляването на ракията е слабо, то може да се коригира - при отлежаването ѝ в дървен или в стъклен съд за целта се добавя дървесина. Тогава побеляването се губи спонтанно, без да се налага допълнителна обработка като бистрене.
Коментари