Кои са правилата за съхранение, които трябва да спазвате

Отглеждането на добра реколта от зеленчуци е почти подвиг, особено при неблагоприятни условия от климатично естество. След това обаче идва един много по-труден проблем, а именно съхранението. Разбира се, не всички видове могат да се запазват продължително време. Има и изключения, като кореноплодните например.

След като са получили добра реколта от цвекло, моркови, ряпа и други кореноплодни зеленчуци, градинарите веднага започват да мислят, как да ги съхранят.

За да останат кореноплодите свежи, сочни и да не изсъхват или загниват по време на съхранение, е важно:

  • да се приготвят правилно;
  • да се избере най-подходящото място;
  • да се съобрази и начина на съхранение.

Къде могат да се съхраняват?

Не всеки градинар има специално хранилище за зеленчуци или дори обикновено мазе или изба. Най-често виладжиите трябва да занесат реколтата в градския апартамент или да организират място за съхранение в гаража или складовото помещение на къщата.

0 Ако живеете в апартамент, то не всеки иска да превърне балкона в склад. Но ако няма други възможности, тогава е най-добре да поставите кореноплодните в дървена кутия, която да държите на балкона.

Имайте предвид обаче, че температурата в помещението не трябва да пада под 1°C, тъй като корените ще замръзнат, а след това ще започнат да гният. За да запазите реколтата през мразовитите периоди, можете да увиете кутията с изолационен материал или да хвърлите старо одеяло върху нея.

0 Вилата също е място, където може да съхранявате продукцията, особено ако имате възможност да се отбивате от време на време там. Важно е помещението да е с постоянна температура – около 1-3°C, да няма отрицателни такива.

0 Ако няма подходящо помещение, може да опитате да съхранявате реколтата директно в земята - в ровници или купчини, облицовани със слама и смърчови клони, или в заровени широки контейнери, които са изолирани отгоре.

Подходящи материали

По правило кореноплодните зеленчуци за дългосрочно съхранение се поставят в кошници, кутии или други подходящи контейнери, като се поръсват с някакъв субстрат, който може да абсорбира излишната влага

0 За засипване най-често се използва пясък. Той спомага за поддържане на температурата и предотвратява изпаряването на влагата, предпазва от гниене и гъбични заболявания.

В съда се насипва слой пясък с дебелина 2-3 см, след което върху него внимателно се нареждат зеленчуците, така че да не се допират, и се покриват с още един слой пясък. Слоевете се редуват до напълване на съда.

Съвет: Пясъкът за съхранение на кореноплодни зеленчуци трябва да е с влажност около 65%, т.е. това е приблизително 1 литър вода на 1 кофа пясък.

0 Стърготините са друг популярен материал за съхранение. Методът е подобен на съхранението на пясък, с изключение на това, че субстратът трябва да е напълно сух (и нов всяка година). И тук трябва да редувате слоеве дървени стърготини и зеленчуци. Стърготините имат предимство пред пясъка, тъй като те са по-леки. Освен това може да използвате не само дървени или пластмасови кутии, но и картонени такива. Също така след това кореноплодните зеленчуци са по-лесни за почистване и измиване.

0 Субстратът от борови иглички или други подобни също е подходящ. От една страна този материал е достъпен, ако живеете в близост до гора, а и практически безплатен. Иглолистните видове имат антисептични и бактерицидни свойства, което означава, че ще ви помогне да запазите цвеклото, ряпата, целината, морковите и картофите свежи за дълго време. Принципът на полагане е подобен на предишния - редуващи се слоеве.

0 Вермикулитът е уникален естествен минерал, който успешно се използва в градините като дренаж, мулч и субстрат за вкореняване на резници и покълване на семена. При стайните растения вермикулитът е незаменим подобрител на почвата, който повишава нейния капацитет на влага.

Подготовка за съхранение

За да могат кореноплодите да се съхраняват продължително, прибирането на реколтата трябва да се извършва в сухо време. Ако те са мокри, има голям риск бързо да загният.

Прибирането на отделните култури има свои особености. Например салатното цвекло трябва да бъде извадено преди първата слана, тъй като замразените глави се съхраняват лошо. Но морковите, напротив, могат да бъдат оставени в почвата по-дълго - охладените кореноплодни ще бъдат по-издръжливи при съхранение от тези, събрани в топлия период.

След прибиране на реколтата кореноплодите трябва да бъдат внимателно прегледани и всички с повредени повърхности, петна и меки места – да бъдат изхвърлени. Дори един болен екземпляр може да унищожи цялата реколта за няколко месеца.
Кореноплодите, избрани за съхранение, трябва да бъдат почистени от почвата. Добре е да се прави с платнени ръкавици. С нож отрежете стъблото, като оставите пънче с дължина не повече от 1-2 см. След това се подреждат върху подходяща постелка в покрито помещение с добра вентилация и се оставят да съхнат няколко часа. Накрая се поставят за съхранени по избрания начин.

Как да се избегне увреждане

Необходимо е да се подготви за съхранение не само реколтата, но и самата стая, както и контейнерите за кореноплодни култури. За да се осигурят оптимални условия, е необходимо да се почистят рафтовете и стелажите от прах и мухъл, да се дезинфекцира, да се осигури вентилация и също така да се предотврати навлизането на гризачи.

Някои препоръки:

  • Картофи могат да се държат заедно с цвекло и моркови (картофите са отдолу, а цвеклото над тях.
  • Не трябва да слагате лук до картофи.
  • По-добре е да държите всички зеленчуци и кореноплодни далеч от плодове - ябълки, круши, райска ябълка, тъй като те отделят етилен, известен като хормона на стареенето, и по този начин намаляват времето на съхранението им.
  • Ряпата и кореновата целина се поставят най-добре в кутии, поръсени с пясък или дървени стърготини и се съхраняват при температура до 5°C и влажност около 90%.

Малка част моркови и цвекло може да поставите в перфорирани найлонови торбички, които да държите в отделението за зеленчуци в хладилника.
Малка част моркови и цвекло може да поставите в перфорирани найлонови торбички, които да държите в отделението за зеленчуци в хладилника.