Домашни рецепти, които си заслужава да запазите
Сладко, конфитюр, мармалад, аджика, кетчуп и други сосове, сливи в собствен сок или мариновани плодове – избрали сме интересни и популярни рецепти за вас. На всичко това ще се насладите през студения сезон.
Внимателно отгледаната реколта от сливи може да се използва по много различни начини.
Можете да печете вкусни пайове или да приготвите много други ястия - пикантни сосове, ароматни напитки, можете да направите сладко или да приготвите сливи в сироп
Сушени плодове
Тези вкусни и здравословни „бонбони" ще се харесат на всички!
Необходими са ви: 1 кг сливи с костилки, 1 глава чесън, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, смес от провансалски билки, мащерка, розмарин, лют червен пипер и зехтин на вкус.
Приготвяне: Измитите и подсушени сливи разполовете по дължина. Отстранете костилките. Застелете тава с хартия за печене и поставете половинките сливи, старайте се да не са много плътно една до друга. Плодовете се поръсват със сол и подправки и се поливат леко със зехтин.
Тавата със сливите се поставя най-горе в предварително загрята на 100°C фурна. Не затваряйте напълно вратата. Дръжте плодовете във фурната за 1,5-2 часа, докато пулпата изсъхне и се стегне. Изключете фурната и оставете сливите, без да ги вадите, докато изстинат напълно.
Докато плодовете се приготвят, стерилизирайте стъклени буркани, пригответе лютия пипер, мащерката и розмарина, обелете и нарежете чесъна. На дъното на бурканите се нареждат половината от всички изброени подправки, а отгоре се нареждат сливи, като всеки слой се залива със зехтин. Напълнете буркана почти до горе и добавете останалите подправки.
Покрийте бурканите с пластмасови капаци и ги приберете на хладно място за съхранение.
Ткемали (грузински сливов сос) за зимата
Tkeмали е пикантен сладко-кисел сос, който е идеален за ястия от зеленчуци, месо, риба и морски дарове.
Продукти: 1 кг сливи, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 5 суп. лъж. кориандър, 3 суп. лъж. копър, 1 суп. лъж. естрагон, 2 ч. лъж. мента, 2 ч. лъж. зърна кориандър, 2 ч. лъж. хмели-сунели, 2 ч. лъж. сол, 1 с. лъж. захар, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 3 с. лъж. сок от нар, 100 мл вода, зехтин на вкус.
Приготвяне: Сливите се нарязват на четвъртинки, отстраняват се костилките и се слагат в тенджера с вода. Изчакайте да заври и оставете да къкри на умерен огън 15 минути, като разбърквате. След това прехвърлете в гевгир, изцедете течността и претрийте сливите през сито. Полученото пюре се връща обратно в тенджерата, добавя се нарязаната люта чушка и останалите продукти и се оставя да къкри на тих огън 5 минути. Охладете готовия сос, разсипете го в буркани, залейте отгоре със зехтин и съхранявайте на хладно.
Сливов кетчуп
От зрелите сливи се приготвя чудесен домашен кетчуп - пикантен и ароматен.
Продукти: 1 кг сливи, 2 глави чесън, 2 суп. лъж. сушен копър, 2 ч. лъж. сух джоджен, 3 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. смлян червен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Сливите се разполовяват, отстраняват се костилките и се слагат в тенджера с вода. Гответе, докато омекнат, след това отцедете течността в друг съд и претрийте плодовете през цедка в същия съд. Сварете добре пюрето до гъста консистенция. Няколко минути преди края на готвенето добавете нарязан чесън, сушени билки, подправки и сол.
Съхранявайте готовия кетчуп в добре затворен съд в хладилник.
Лесен домашен сос
Сосът от сливи върви добре с почти всяко ястие.
Продукти: 2 кг сливи, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 3,5 ч. чаши захар, 2 ч. ч. ябълков оцет, 1 суп. лъж. горчица на прах, 1 суп. лъж. смлян джинджифил, 1 ч .лъж. смляна канела, 1 ч. лъж. смлян червен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян карамфил.
Приготвяне: Отстранете костилките от сливите и пасирайте пулпата в кухненски робот, заедно с лука и чесъна. Прехвърлете получената смес в тенджера с дебело дъно, добавете останалите продукти и оставете да заври. Като разбърквате от време на време, гответе соса около 1-1,5 часа. Сипете соса в буркани и стерилизирайте.
Кисел сос
За този сос можете да използвате неузрели плодове, както и да комбинирате с джанки.
Продукти: 1,5 кг сливи, 1 ябълка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1 тънко кръгче корен от джинджифил, 0,5 кг захар, 4,5 суп. лъж. соев сос, 375 мл сухо бяло вино, 125 мл вода, кориандър на вкус.
Приготвяне: Отстранете костилките от сливите и поставете плодовете в тенджера, заедно с наситнения чесън, лук и чушка, настърган джинджифил, кориандър и нарязана на кубчета ябълка. Добавете водата, виното и соевия сос и оставете да заври. След това сместа се пасира с блендер и отново се оставя да заври. Гответе 10-15 минути, като разбърквате, сипете в буркани и затворете. Съхранявайте соса на хладно и тъмно място.
Аджика
Аджиката от сливи върви идеално с месо. Може да се добавя към супи, за да придаде пикантен вкус.
Продукти: 2 кг сливи, 2 глави чесън, 3 люти чушки, 200 г захар, 2 суп. лъж. сол, 2 ч.чаши доматено пюре.
Приготвяне: Сливите се разполовяват, отстраняват се костилките и плодовете се слагат в тенджера заедно с наситнените чушка и чесън. Добавете захарта, солта и доматеното пюре, оставете да заври и оставете да къкри 20 минути при непрекъснато бъркане. След това прехвърлете соса в стерилизирани буркани и затворете.
Сос от сливи и домати
Смесете домати и сливи, за да направите страхотен домашен сос, подобен на кетчуп.
Продукти: 2 кг сливи, 2 кг домати, 3 глави лук, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 1 стрък целина, 1 връзка босилек, 1 връзка копър, 1 връзка кориандър, 150 г захар, 1,5 суп. лъж. сол.
Приготвяне: Направете кръстообразен разрез върху доматите и ги поставете във вряща вода за няколко минути, след което ги обелете. Почистете сливите от костилките и ги прекарайте през месомелачка, заедно с доматите, лука, целината и босилека. Поставете получената смес в тенджера, добавете сол и захар и оставете да заври. Гответе на слаб огън около 1,5 часа. Половин час преди края на готвенето добавете нарязан чесън и кориандър, 15 минути преди това добавете счукан лют пипер. Готовия сос охладете, разсипете в буркани, стерилизирайте и затворете.
Мариновани сливи с чесън
Сливите, пълнени с чесън, са отлично самостоятелно мезе и допълнение към месни ястия.
Продукти: 2 кг сливи, 4 глави чесън, 300 г захар, 4 скилидки, 6 зрънца бахар, 100 мл оцет, 750 мл вода.
Приготвяне: Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Измийте сливите, подсушете ги и след като ги нарежете, отстранете костилките. Поставете резенче чесън в разреза и наредете пълнените сливи в бурканите.
За марината пригответе гореща вода със захар, оцет и подправки, кипнете за няколко минути, като разбърквате, след което прибавете към сливите. Оставете да престоят половин час, след това изсипете маринатата в тенджера и оставете да заври отново. Залейте сливите с горещата марината, покрийте бурканите с капаци и оставете да изстинат за една нощ. На следващия ден отново отцедете маринатата, оставете да заври и сипете в бурканите със сливи. Затворете, охладете, като обърнете бурканите с капаците надолу и поставете на хладно място за съхранение.
Консервирани сливи с карамфил
Опитайте да консервирате сливи в пикантна марината и изненадайте гостите си с вкусно предястие!
Продукти: 1,5 кг сливи, 1 пръчка канела, 8 зърна карамфил, 2 ч. лъж. бахар, 1 ч. лъж. семена от копър, 4 шушулки анасон, 2 ч. ч. захар, 0,5 ч. ч. чаша сол, 2 ч. чаши винен оцет.
Приготвяне: Смесете оцета със захарта и оставете да заври, като разбърквате. Измийте сливите, подсушете, набодете с клечка за зъби и наредете в буркани, заедно с карамфил, анасон, бахар, семена от копър и пръчка канела. Залейте с горещата саламура, стерилизирайте и затворете.
Сливи в собствен сок
Регулирайте количеството захар в зависимост от сладостта на сливите.
Ще ви трябват: 2 кг сливи, 0,5 кг захар.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете ги, нарежете ги наполовина, като премахнете костилките. Наредете ги в буркани, поръсете ги със захар. Поставете бурканите в съд с вряща вода, за да ги стерилизирате. Като се утаят плодовете в бурканите, добавяйте още плод, докато бурканът се напълни изцяло. По време на процеса на стерилизация сливите ще пуснат сок и захарта ще се разтвори. Затворете стерилизираните буркани, обърнете ги с капачките надолу, увийте ги и оставете, докато изстинат напълно.
В сироп без стерилизиране
Сливите, приготвени в сироп, са както самостоятелен десерт, така и вкусен пълнеж за домашни пайове.
Продукти: 1 кг сливи, 350 г захар, 0,5 ч. лъж. лимонена киселина, 1 литър вода.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете ги и ги наредете в буркани. Залейте с вряла вода и оставете за 15 минути. Прехвърлете водата в тенджера, добавете захарта и изчакайте да заври, гответе 5 минути. Добавете лимонена киселина, разбъркайте и налейте сиропа в бурканите с плодовете. Затворете бурканите, обърнете ги, завийте ги и оставете да изстинат.
Сладко без костилки
Лесен начин за приготвяне на сливи е да направите сладко от тях.
Продукти: 5,5 кг сливи, 1 кг захар.
Приготвяне: Измийте сливите, подсушете ги, отстранете костилките и поставете плодовете в тенджера, поръсете със захар. Оставете за 1 час и след това поставете на котлона. Изчакайте да заврат и оставете да къкрят 10 минути. Охладете напълно, след това загрейте отново до завиране и охладете. Повторете още 2 пъти. Разсипете горещото сладко в буркани, стерилизирайте и затворете.
Друго сладко за зимата
Ароматно сладко от сливи с минимално съдържание на захар.
Продукти: 2 кг зрели сливи, 10 суп. лъж. захар, 2 пръчици канела.
Приготвяне: Измитите и подсушени сливи разполовете и отстранете костилките. Прехвърлете плодовете в тенджера, заедно със захарта и канелата, изчакайте да заври и гответе, като разбърквате, 20 минути. След това претрийте плодовете през сито и отново поставете получената смес на огъня и гответе 40 минути. Сипете готовото сладко в буркани, стерилизирайте и затворете.
Конфитюр
Истинска френска рецепта!
Необходими са ви: 725 г сливи, 220 г захар, 100 мл вода.
Приготвяне: Отстранете костилките от сливите и ги поставете в тенджера, заедно със захарта и водата. Оставете за 12 часа, след това поставете на котлона да заври и гответе 20 минути, докато се сгъсти. Сипете горещия конфитюр в буркани, стерилизирайте и затворете.
Сладко с портокали
Сладко от сливи с фин аромат на цитруси и канела.
Продукти: 2 кг сливи, 3 чаши захар, 3 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1,5 ч. лъж. смляна канела, 20 г пектин, 1 чаша портокалов сок.
Приготвяне: Смесете почистените сливи с портокаловия сок, изчакайте да заври и варете, докато сливите омекнат. Добавете пектина, разбъркайте добре. След това добавете захарта, канелата и портокаловата кора. Разбъркайте и варете още 1 минута. Веднага сипете в буркани.
Домашен пестил
Децата ще харесат този натурален деликатес.
Ще ви трябват: 5 кг сливи, захар на вкус.
Приготвяне: Нарежете сливите наполовина, отстранете костилките и поставете плодовете с разреза нагоре в тава за печене. Поставете сливите в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути. Охладете и пасирайте в кухненски робот или с блендер. Ако желаете, добавете захар на вкус. Разбъркайте добре и прехвърлете сместа върху покрита с хартия тава за печене на равномерен слой. Поставете тавата в предварително загрята до 80°C фурна за 6-8 часа. Нарежете изсушения блат на ивици, навийте на рулца и съхранявайте в плътно затворен съд в хладилник.
Коментари