Да имате конско месо е преимущество, защото то
съдържа голямо количество пълноценен
протеин, оптимално балансиран по
аминокиселинен състав.
Съдържа и:
- витамини А и група В;
- никотинамид;
- желязо;
- кобалт;
- йод;
- мед;
- фосфор;
- калций.
Освен това, ако говеждото се усвоява напълно в човешкото тяло за 24 часа, то
конското месо отнема само 3 часа.
Конската мазнина заема междинна позиция между животинските и растителните мазнини и има холеретичен ефект.
Счита се за диетичен,
тъй като е богат на силно ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова, арахидонова), които
влияят благоприятно върху метаболизма на
холестерола в човешкия организъм
и предотвратяват развитието на атеросклероза.
За разлика от месото на други животни,
- конското месо съдържа малко холестерол и дори понижава съдържанието му в човешката кръв;
- конското месо е отличен регулатор на обмяната на веществата;
- използва се в диетотерапията при затлъстяване и доставя на организма редица основни микроелементи, витамини и незаменими мазнини.
- конското месо е надарено със способността да увеличава мъжката сила и да неутрализира вредното въздействие на радиацията.
Правилно приготвеното конско месо и деликатесите от него са много вкусни.
Важно! Месото трябва да е от младо животно (кон на възраст 2-3 години е идеален).
Методи на готвене: сушене, варене, пушене.
В редица европейски страни конското месо е не по-малко популярно от месото от други видове. При клане на кон се получават и субпродукти (език, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, бял дроб), които също имат добри хранителни качества.
Коментари