Знаете ли, че в Нидерландия се прави вино? И нидерландците обичат своето вино. През 2022 г. те са изпили над 349 милиона литра от него, което го превръща в пазар за няколко милиарда евро. Но хората по Ниските земи са и екологично настроени, и жадни за начини да излязат от градовете си и да отидат на полето, разказва репортаж сайтът ДъчНюз.

Нова тенденция е колективното земеделие, при което любителите на вино купуват лозички в нидерландски лозя, които стават все по-жизнеспособни с затоплянето на климата, и така се ангажират да помагат в обработката на земята през цялата година. По време на прибиране на реколтата всеки член получава равен дял от годишната реколта.

Един такъв кооператив, Вайнтаюн Рона, е разположен в споделено земеделско пространство край Бевервейк. Ръководен от бившия финансов консултант Ейзе ван Маанен и бизнес разработчика Руби ван Кревел, проектът стартира малко преди ковид-пандемията като начин да се експериментира с лозарството в Нидерландия.

След като си осигуряват 3 хектара земя на 30-годишен лизинг, първоначално 106 души се включват като производители и засаждат 880 лози. Сега 280 души се грижат за 3680 лози чрез процес на постоянно експериментиране. 

В една слънчева и дъждовна неделна сутрин през юни Ван Маанен и Ван Кревел провеждат семинари за членовете на лозето, като дават уроци по основни лозарски дисциплини и по това, което са научили през всеки цикъл на отглеждане. Няколко десетки лозари присъстват на семинарите в две групи, преди да се разделят на екипи за компостиране и резитба. Преди да започнат, всички споделят вкуса на миналогодишното вино.

Под шатрата край малък огън се раздават документи, в които се обясняват биологичните процеси и как те се отразяват на вкуса и текстурата на виното.

Винарната произвежда няколко вида вина, сред които пенливо и непенливо Souvignier Gris, Cabernet Cortis и Johanniter-Muscaris orange wine - вид бяло вино, при което не се премахват люспите на гроздето.
Ван Кревел обяснява на групата и на техните деца как дървесните стърготини, гъбите и овесът подпомагат растежа на растенията. Експериментира се и с биологичен суроватъчен протеин и групата обсъжда защо и как действа той и как се отразява на вкуса на виното.

"Пропастта между земеделския производител и потребителя е голяма. Искаме да я премахнем и чрез тази схема научихме много за това какво е необходимо, за да се направи нещо. Трудно е", казва Ван Маанен. "Много неща могат да се объркат и повечето хора вече не са наясно какво наистина е необходимо, за да отгледаш нещо. Просто вече не мога да си представя как бутилка вино от Чили може да струва 5 евро."

"Хората просто жадуват за повече природа в живота си. От една страна, те искат да бъдат част от новата вълна на производство, но също така и да излязат извън офиса - това е, което наистина е привлекателно за хората. Това, както и да научат нещо ново, да се доближат до земята."

Срещу времето
Отглеждането на грозде в Нидерландия е трудно. Проливните дъждове нанасят сериозни щети на лозята, а сланата убива пъпките, които вече са се разпукали. Миналата година Вайнтаюн Рона губи около 30% от реколтата си заради лоши метеорологични условия.
"Но ние преживяваме всичко това заедно", казва Ван Маанен. "Когато е сухо или започне да вали, получаваме съобщения от хората в градовете. Някои от тях са адвокати, други работят в магазин на "Водафон", трети са търговци, а някои са дори сомелиери в ресторанти".

Анна ван Гронинген, член на екипа за компостиране и подрязване, казва, че основната ѝ мотивация да се присъедини е била да излезе от града и да работи на полето. Тя казва, че за нея, както и за повечето от работещите с нея, политическите съображения, свързани с протестите на земеделските производители и по-широките екологични проблеми, вероятно също са подсъзнателни стимули за присъединяване към кооперациите.

Извън града
"Мисля, че повечето от нас са привлечени от това, защото е чудесен начин да излезеш от града, да се срещнеш с хора и да бъдеш сред природата. Други въпроси като индустриалното земеделие може да са част от същото, но мисля, че само подсъзнателно, те не се обсъждат като част от това, което правим", казва тя.

Друг член - Дренске, казва, че просто е голяма любителка на виното. Преди това е планирала да работи във френски лозя, а след това е научила, че това може да се прави в Нидерландия, докато живее в града.

"Отначало си мислех, че ще пътувам и ще разбера как става това, защото никога не съм знаела как да избера едно вино и да разбера дали е добро. И си помислих, че ако пътувам, ще знам, но това се оказа много трудна работа", казва тя.

Околна среда

"Това ми дава възможност да играя роля и да се уча, без всички рискове да са върху мен. Аз съм градско момиче и никога повече не бих се преместила в провинцията (аз съм от малък град) - за мен е важно да науча как работи всичко това, а и знам, че това е много по-малко натоварване за околната среда."

В момента Вайнтаюн Рона получава все повече абонати, към нея се присъединяват още няколко кооперативни лозя в страната. Ван Маанен казва, че обединяването на усилията за всякакъв вид селскостопанска работа, независимо дали става въпрос за зеленчуци или вино, е чудесен начин да научим откъде идват нашите храни и напитки и колко много е променило нещата индустриализираното производство.

"Потребителят има големи очаквания, че всичко винаги ще бъде на мястото си. Но чрез нашия опит може да се види колко трудно е да се произвежда каквото и да било. Идването на зайци или охлюви през само една нощ може да промени много. Мисля, че е важно да събираме хората заедно и да се учим непрекъснато, а най-вече е забавно," казва той.

Няколко десетки лозари присъстват на семинарите в две групи, преди да се разделят на екипи за компостиране и резитба.
Снимка: Wijntuin Ronja
Няколко десетки лозари присъстват на семинарите в две групи, преди да се разделят на екипи за компостиране и резитба. Снимка: Wijntuin Ronja
По време на прибиране на гроздето всеки член получава равен дял от годишната реколта.
Снимка: Wijntuin Ronja
По време на прибиране на гроздето всеки член получава равен дял от годишната реколта. Снимка: Wijntuin Ronja