Мароко, основен световен вносител на фурми, продължава да поддържа високи стойности на вноса на този продукт през сезон 2023/24 г., както съобщава EastFruit. Въпреки това крайните резултати за настоящия сезон може да се окажат малко по-ниски от предходния поради увеличеното местно производство.

Между октомври 2023 г. и март 2024 г. Мароко вече е внесла 103 000 тона фурми, което е почти равностойно на същия период през предходния сезон. Този обем на вноса също така надвишава средния внос през трите сезона, предхождащи предходния.

Въпреки това има две основни причини, поради които Мароко може да не надмине количествата  от сезон 2022/23 г. На първо място, местното производство на фурми в Мароко се е увеличило със 7% през 2023 г., достигайки 115 000 тона според оценките на Министерството на земеделието. Второ, пикът на вноса на фурми в страната съвпада с празнуването на Рамазана - обикновено обемите на вноса достигат своя максимум непосредствено преди и по време на Рамазана.
Тъй като времето на Рамазана се променя всяка година, обемът на вноса на фурми се адаптира съответно. Така през сезон 2023/24 г. пикът на вноса на фурми вече е настъпил през февруари, което предполага, че през останалите месеци вероятно ще се наблюдават по-ниски обеми в сравнение с предходния сезон.

Мароко се нарежда на второ място по големина на вноса на фурми в световен мащаб след Индия. Финиковите фурми продължават да бъдат водещата категория за внос на плодове и зеленчуци в Мароко.

Приблизително 90 % от вноса на фурми идва от четири държави: ОАЕ, Египет, Тунис и Алжир. Сред тях ОАЕ са водещи по отношение на доставките. През настоящия сезон обаче, благодарение на активния ръст на общия износ, Египет може да изпревари ОАЕ на мароканския пазар. Египет постави рекорд за износ на фурми за Мароко през сезон 2022/23 г. и вече го надмина, като достави 33 000 тона фурми на мароканския пазар от октомври 2023 г. до март 2024 г.