Какво да го правите?

Купили сте къща със стара занемарена градина? Не бързайте да изкоренявате дървета, особено ако са здрави, цъфтят и дават плодове. Те могат да бъдат подрязани и лесно ще се интегрират в новия пейзаж.

1. Самотно дърво

Едно-единствено голямо дърво може драматично да доминира пред поляната. Заобиколено от други трайни насаждения и цветя, то ще подчертае цветното разнообразие от растения и ще привлече вниманието към спретнато подрязаните храсти по пътеките или терасите.

На снимката виждате как разперената корона е ярък акцент за геометрично правилните форми на градината.

Място за почивка

Под високи овощни култури - ябълкови дървета, круши - винаги има място за малка беседка, арка, или детска люлка. Градинските хамаци могат да бъдат окачени на ствола или клоните на голямо дърво.

Възрастните дървета, благодарение на развитата си корона, създават гъста сянка. Под техния навес можете да създадете романтични кътчета в градината.

Ако мястото за почивка е скрито зад жив плет, зелена беседка или пергола, ъгълът ще стане по-живописен, а самата зона ще изглежда много по-голяма отвън.

Декориране на сенчестите зони

За да придадете спретнат и привлекателен вид на пространството под високите дървета засадете сенколюбиви храсти и тревисти култури. А около стволовете можете да украсите с цъфтящи цветни лехи.

Мини езерце с камъни между вековни дървета ще създаде илюзията за дива, непокътната природа.
Местата, където нищо не расте, поради слаба светлина, са покрити с чакъл или плочки. В близост е монтирана градинска маса със столове за семеен отдих. В същото време броят на дизайнерските опции е ограничен само от въображението и личните предпочитания на собствениците.Винаги има място за уютен семеен двор в една стара градина.

Интересно градинско покритие е и дървесната кора. Това ще помогне да се създаде място за тихо съзерцание. Перфектният завършек е малка пейка за медитация.Винаги има място за уютен семеен двор в стара градина. Използват се малки камъни и чакъл за създаване на декоративна пътека

Внимание към детайла

С няколко големи дървета можете да създадете овална мини-градина във вашия парцел. В центъра има павирана пътека, която води право до градинската къщичка.

Миниатюрните растения не блокират пътеките

Място за събиране

Дори и най-тънкото дърво може да се възползва от пейка. Няколко места за сядане може да се монтират под ъгъл, във формата на шестоъгълник, правоъгълник, кръг и дори полукръг - със или без облегалка. За засилване на ефекта е увеличено пространството в центъра на пейката.

Можете да подчертаете едно от дърветата във вашата градина с красиво изработена пейка

Къща на дърво

Децата ще бъдат възхитени от малката дървена къща на ниски кокили, частично поддържана от огромно дърво. Пързалката, висящите мостове, стълбите и люлките са прикрепени към най-здравите му клони. За безопасност по периметъра са поставени високи надеждни парапети, а отдолу е разпръснат мек мулч.

За да построите детска къща, имате нужда от силно дърво с клони, растящи под ъгъл.