За да имате продуктивни носачки, е важно правилното хранене на млади пилета до

30 дни преди снасянето.

Показател за правилно развитие и добър растеж е живото тегло на младите пилета. На възраст от 30 дни живото тегло на добре развитите пилета трябва да бъде

  • 210–260 г на 5 месеца, пилетата тежат 1550–1600 грама.

Младите кокошки трябва да бъдат подготвени за този важен период около месец преди очакваното начало на снасянето.

Промените в храненето се извършват в зависимост от резултатите от наблюдението на тяхното развитие. Ако теглото на пилетата съответства на това, което трябва да бъде на дадена възраст, тогава всичко е наред.

Но ако теглото е по-високо,

трябва да намалите дела на концентрираните фуражи в диетата и да попълните диетата с фуражи с по-високо съдържание на сурови фибри (пшеница, просо). От зърнените храни предпочитани са овесът и ечемикът.

Ако пилетата са с по-ниско тегло

от необходимото за дадена възраст,

фуражи с по-високо съдържание на протеин от животински произход (риба, месо и кости, брашно от пера, пълномаслено и обезмаслено мляко, извара и др.) и растителен произход (бобови зърна, кюспе и др.) се добавят към храната. Плюс мая, брашно от бобови растения и коприва.

И в двата случая трябва да наблюдавате как промяната в диетата е повлияла на тяхното развитие, да наблюдавате появата на признаци на пубертета (растеж на гребени, тяхното зачервяване, образуване на опашки и уголемяване на коремната област), след което започва снасянето на яйца.

Началото на снасянето на яйца трябва да съответства на края на развитието на кокошките.

Пилетата, които се развиват с недостатъчно или прекомерно хранене, ще бъдат непродуктивни кокошки, тяхното производство на яйца ще бъде под средното.

Прехвърлянето на пилета към диета за кокошки-носачки се извършва чрез постепенно заместване на част от диетата за млади животни с диета за възрастни птици.
През този период се наблюдава увеличаване на репродуктивните органи - яйчника и яйцепровода, което изисква съдържание на протеини в храната. Освен това, за да се създаде определен запас от калций в тялото на пилетата, е необходима по-висока концентрация в диетата преди началото на снасянето на яйца.

Ето защо, за да се осигури доброто им развитие, диетата трябва да бъде заменена предварително - не по-късно от 19-седмична възраст, тоест 2-3 седмици преди началото на яйцеснасянето.