Хей, градинари, чудите ли се какво да правите през уикенда? Ние имаме предложение за вас. Направете си една разходка из природата. Вземете децата, одеалце и храна. Направете си пикник на някое красиво място. Не пропускайте да съчетаете полезното с приятното. Вземете и кошница, защото има какво да си наберете.

Не забравяйте и ножица.

В дивото точно сега цъфтят толкова много билки, че най-вероятно, една кошница няма да ви стигне. Огледайте се наоколо и набележете какво ще си наберете, как и кога ще го обработите. Покажете на малките помощници как да помагат.

В гората и планината

Ако решите разходката да бъде в гората, там ще си намерите дъхави билки. Да започнем с мащерката. Тя се бере, когато е в пълен цъфтеж. Твърди се, че тогава е най-полезна и най-ароматна.

Бабината душица, както я наричат в някои райони на страната се суши на сенчесто и проветриво място, и най-добре се съхранява в хартиени пликове или добре затворени съдове, пак в такива условия. Използва се за чайове и овкусяване на ястия.

В гората ще си намерите още диви ягоди. Сега зреят. Освен плодчетата, които, ако трябва да сме честни, се берат доста трудно и бавно, може да си наберете и листа. Те се сушат, както мащерката и са чудесно допълнение в чайчетата през зимата. Листа от малина – също.

Цъфти бъзът

Цветовете на дървовидния бъз са много полезни, а най-хубавото е, че с тях може да си приготвите не само разхлаждаща лимонада за директна консумация, а и концентрирани сиропчета за зимните дни.

Имайте предвид, че с бъзонадата не бива да се прекалява. Да, вкусна е, но може да предизвика стомашни разстройства и неразположения.

Като берете цветовете, уверете се, че в тях няма някоя пчеличка, която да събира нектар и прашец или друг вид насекоми. Съветваме ви първо да почукате по клоните, да ги разтърсите хубаво, за да избягат всички твари, дошли на сладко угощение. Ако не друго, поне няма да ги занесете вкъщи или да претърпите нежелана конфликтна ситуация.

Не пропускайте още

Смрадликата точно сега изглежда като облак пухчета - много феерично, нежно и, бихме казали, нестандартно. През останалото време от годината сякаш не прави впечатление толкова, колкото сега. Ако не знаете, тя е полезна за редица проблеми от зъбобол до рани и възпаления. Прилага се основно външно и много рядко вътрешно, защото все пак е отровна, но всичко зависи от дозата. С нея се правят основно бани.

Най-силни са полезните ѝ свойства по време на цъфтежа, но обърнете внимание, не се берат цветовете, а листата. Те са билката. Процедурата по сушене е сходна с горе описаните, както и съхранението.

Ако тези билки ви се струват малко, то нека ви уверим, че има още много. Това, което е важно да запомните е, че:

  • Винаги трябва да се берат билки от чисти райони – далеч от пътища, земеделски земи, заводи и други;
  • Винаги се оставя поне 1/3 от находището необрано, за да може растението да се намножи по естествен път и популацията му да се запази;
  • Листната маса и цветовете се берат сухи, без роса по тях или след дъжд и винаги се сушат на сенчесто и проветриво място. В противен случай може да почернеят или да се загубят полезните им свойства.