Пролетта събужда не само природата, но и желанието ни за здравословно хранене и лека диета. По това време в чиниите се появяват първите зелени дарове: млад грах, хрупкави краставици, аспержи и много зеленчуци. Най-добрият начин да опитате сезонни деликатеси е да си направите салати с тях.

Краставици и домати с фета, нахут и червен лук 

Краставиците красят трапезата през цялата година. Но няма нищо по-вкусно от пресните и хрупкави пролетни зеленчуци. Предлагаме ви да си приготвите класическа салата от краставици и домати. А за разнообразие добавете нахут и бяло сирене.

Продукти: Основни: 2 краставици, 2 домата, глава червен лук, 100 г бяло сирене, 100 г нахут, 5 стръка магданоз, 1 суп. лъж. сусам, щипка кимион.

За дресинга: 1 лимон, 2 суп. лъж. зехтин, скилидка чесън, 0,5 ч. лъж. горчица, 0,5 ч. лъж. мед, 0,5 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Нахутът се накисва за 8 часа и се вари до омекване. Краставиците се разделят на четвъртинки и се нарязват. Прехвърлете в дълбока купа. Доматите се нарязват на едро и се смесват с краставиците. Нарежете лука на полумесеци и ги добавете към останалите зеленчуци. Прибавете сварения нахут и сиренето. Сиренето може да се нареже или натроши на ръка. Поръсете салатата с листенца магданоз, кимион и сусам. По-добре е първо да запечете семената в тиган.

В чиста купа смесете лимонов сок и кора, зехтин, мед, горчица, смачканата скилидка чесън и сол. Полейте салатата и сервирайте.

Див чесън, яйца, шунка и варени картофи 

На дивия чесън можете да му се насладите само в края на пролетта, когато младите листа са поникнали и растението все още не е цъфнало. Той има вкус на чесън и зелен лук едновременно. В него обаче отсъства характерната тръпчивост.

Младият див чесън се консумира суров или леко задушен в олио в тиган. Стръковете могат да бъдат мариновани, за да се запази част от пролетта за по-късно.

Продукти: Основни: 2 картофа, 100 г шунка, 2 яйца, 50 г твърдо сирене, 50 г див чесън, 50 г рукола.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. винен оцет, скилидка чесън, щипка сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Измийте руколата, подсушете и я сложете в купа за салата. Дивият чесън също изплакнете с вода, подсушете, нарежете и го добавете към руколата. Обелете картофите и ги сварете. Начупете ги на големи парчета и смесете с билките. Шунката се нарязва на едро и се добавя към останалите продукти. Поръсете с настърган кашкавал. Сиренето може да се нареже и с помощта на белачка за зеленчуци. Яйцата се сваряват твърдо, охлаждат се и се нарязват на четвъртинки. С тях украсете салатата.

В чиста купа смесете зехтина, винения оцет, смачкания чесън, сол и черен пипер. Солта може да се замени със ситно настъргано твърдо сирене. Полейте салатата и сервирайте.

Киселец с яйце и царевица 

Киселецът е наричан кралят на пролетта, той е един от първите, които се появяват в лехите. Ето защо не можете без него в рецептите за зелена салата. Киселината на листата ще допълни по интересен начин яйца, пиле или бяла риба. Киселецът се съчетава добре и с репички, краставици, ягоди и сладка царевица.

Продукти: Основни: краставица, чушка, глава червен лук, 100 г консервирана царевица, 2 яйца, 50 г киселец, 0,5 връзка копър.

За дресинга: 50 г кисело мляко, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. горчица, 0,5 ч. лъж. сушен чесън, 2 щипки сол.

Приготвяне: Измийте добре киселеца и копъра, подсушете ги и нарежете, поставете в купа за салата. Нарежете чушката на кубчета, червения лук на колелца, а краставицата на полукръгчета. Смесете зеленчуците със зелените подправки. Яйцата се сваряват твърдо, нарязват се и се добавят към останалите продукти. Добавете царевицата и разбъркайте добре.

Подправете киселото мляко с лимонов сок, горчица, сух чесън и сол. Разбийте до гладка смес. Полейте салатата и сервирайте.

Манголд и поширани чери домати 

Манголдът е много подходящ за пролетни салати. Яркият му цвят ще освежи обичайното меню. Листата имат вкус на захарно цвекло или млади издънки на аспержи. Могат да се добавят директно към разядките или леко да се попарят и да се използват вместо зелеви или лозови листа при приготвянето на сарми.

Продукти: 8-10 чери домата, 100 г осолена сьомга, 100 г моцарела, 50 г манголд, 3 суп. лъж. растително масло, 2 щипки сол, щипка лют червен пипер.

Приготвяне: Измийте манголда, подсушете, накъсайте и го поставете в купа за салата. Добавете резени осолена сьомга и топчета моцарела.

Загрейте олиото в тиган, добавете лютия пипер и загрейте за 15-20 секунди. Задушете чери доматите в олио. Кората им трябва да се напука.

Гарнирайте салатата с топлите домати, поръсете с пикантното масло, посолете и сервирайте.

Прясно зеле с моркови, целина и ябълка 

Зелето от нова реколта може лесно да се разпознае по цвета. Малките глави трябва да са яркозелени, като кора от лайм. Младите листа съдържат по-малко захар и нишесте. Всичко, което трябва да направите, е да добавите няколко хрупкави съставки и вашата свежа пролетна салата е готова.

Продукти: Основни: морков, ябълка, 100 г зеле, 3 стръка целина, 0,5 ч. лъж. сол.

За дресинга: лимон, 3 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. мед, 2 щипки сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Зелето се нарязва на ситно, поставя се в купа, поръсва се със сол и се намачква с ръце. Нарежете морковите, ябълката и целината на лентички. Добавете нарязаното зеле. Ако зелето е пуснало сок, първо го отцедете.

В отделна купа смесете олиото, лимоновия сок и кората, мед, сол и черен пипер. Разбийте до гладка смес. Полейте и сервирайте салатата.

Киноа със зелен грах, мента и меко сирене 

Продукти: Основни:100 г киноа, 100 г млад грах, 100 г меко сирене, 0,5 връзка мента.

За дресинга: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 суп. лъж. винен оцет, 0,5 ч. лъж. мед, щипка сол, щипка лют червен пипер.

Приготвяне: Измийте киноата и изсушете в тиган на среден огън. Ако желаете, можете да добавите малко масло и да задушите, докато се появи аромат на ядки. Залейте с 200 мл гореща вода, покрийте с капак и варете на слаб огън, докато течността се изпари. Поставете готовата киноа в дълбока купа. Добавете млад грах, произволно нарязано меко сирене и листенца мента.

В отделна купа разбийте зехтина с лимоновия сок, винения оцет и меда. Подправете със сол и лют пипер. Поръсете дресинга върху салатата и сервирайте.

Репички с цвекло и цитруси 

Репичките са друга пролетна звезда. Преди рязане е по-добре да ги оставите в студена вода за 20-30 минути. Така ще станат по-хрупкави. А ако ги обелите, зеленчукът ще загуби част от своята тръпчивост.

Продукти: глава цвекло, 0,5 грейпфрут, 1 портокал, 100 г салатен микс, 6 репички, 2 суп. лъж. зехтин, щипка сол.

Приготвяне: Обелете цвеклото, намажете с растително масло, увийте във фолио и поставете във фурната за 30-40 минути на 180°C. С остър нож отстранете пулпата на цитруса. Можете да изцедите малко сок и да го смесите със зехтин за дресинг.

Измийте салатения микс, подсушете и го прехвърлете в дълбока купа. Добавете накъсания грейпфрут и репичките, нарязани на тънки филийки. Извадете цвеклото от фурната, охладете и също нарежете на тънки кръгчета. Добавете към останалите продукти. Гарнирайте салатата със сирене, което може да се нареже на ситно или да се натроши на ръка. Полейте със зехтин, смесен с цитрусов сок, поръсете със сол и сервирайте.

Спанак, ягоди, авокадо и синьо сирене 

Единственото по-добро нещо от пресния, сочен спанак е салата от спанак. Можете да я допълните с ягоди. Меденият дресинг ще осигури допълнителна сладост. Можете да експериментирате със сиренето. Опитайте различни видове синя плесен, опитайте с козе мляко или оформете топчета от рикота.

Продукти: авокадо, 100 г ягоди, 100 г спанак, 50 г синьо сирене, 20 г орехи, 1 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. мед, щипка сол.

Приготвяне: Измийте спанака, подсушете с домакинска хартия и го поставете на дъното на дълбока чиния. Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и нарежете месото на тънки филийки. Добавете ги към спанака и поръсете с лимонов сок. Ягодите се разделят на половинки и се смесват с останалите продукти. Салатата се поръсва с натрошено синьо сирене и смлени орехи.

За дресинга разбийте зехтина с меда и солта. Поръсете сместа върху салатата и сервирайте.

Топла салата с аспержи и гъби 

Вкусът на аспержите напомня на пресен грах - малко тревист, със сладки нотки.

Продукти: морков, глава цвекло, 150 г аспержи, 100 г карфиол, 100 г гъби, 50 г спанак, 4 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. лъж. сушен чесън, 0,5 ч. лъж. сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Обелете цвеклото и го нарежете на средно големи парчета. Залейте филийките с 1 суп. лъж. растително масло и ги увийте във фолио. Печете на 180°C за 30 минути.

Нарежете морковите на големи кубчета, разделете аспержите и заедно ги сложете в тава за печене. Добавете лимонов сок и 2 суп. лъж. олио. Поръсете със сух чесън и сол и разбъркайте. Пече се на 180°C за 15–20 минути.

Разкъсайте карфиола на съцветия, сложете го в подсолена вода за 2 минути, извадете и отцедете в гевгир.

Загрейте останалото олио в тиган и запържете в него гъбите.

Извадете зеленчуците от фурната и внимателно ги наредете в дълбока купа. Към тях добавете бланширания карфиол и гъбите. Гарнирайте салатата с листа спанак, полейте със соса, останал след пърженето на гъбите, овкусете със смлян пипер и сервирайте. По желание можете да добавите още малко растително масло.

Маруля, пиле и яйца 

Листната маруля е основна съставка за пролетните салати. Хрупкавите зеленчуци с лека горчивина и орехови нотки вървят добре с пържено месо и черен дроб. Това, което зелената салата не обича, е солта. Подправката повишава горчивината и ускорява увяхването. Не трябва да ръсите сол върху листата, по-добре е да я добавите към дресинга.

Продукти: Основни: 400 г пилешко филе, 2 домата, глава червен лук, 50 г маруля, 1 яйце, 2 суп. лъж. растително масло, орехи на вкус.

За марината: 2 суп. лъж. растително масло, 0,5 ч. лъж. течен мед, 0,5 ч. лъж. сушен чесън, 0,5 ч. лъж. смлян червен пипер, 0,5 ч. лъж. сол, щипка смлян черен пипер.

Прготвяне: Смесете всички съставки за марината: растително масло, течен мед, сух чесън, червен пипер, сол и черен пипер. Нарежете филето на малки парчета, намажете с марината и оставете за 10-15 минути. Яйцето се сварява твърдо и се оставя да изстине. Измийте и подсушете зелената салата. Нарежете листата на едро и ги сложете в дълбока купа. Нарежете всеки домат на 8 филийки и добавете към салатата. Червеният лук се нарязва на тънки колелца и се прибавя. Охладеното яйце се нарязва на филийки и се смесва с марулята и зеленчуците.

Запържете филето в растително масло до готовност и го прибавете към останалите съставки. Салатата се залива с течността, останала в тигана след запържването на пилето. По желание можете да добавите още малко растително масло.

Поръсете салатата с орехи и сервирайте.