Дресинг с горчица, чесън, цитрусови плодове, кисело мляко, джинджифил и дори горски плодове за онези домакини, на които са им омръзнали майонезени и сметанови сосове.

Те са универсални. Добре пасват на ястия със зеленчуци, месо и риба. Не се страхувайте да експериментирате и да ги добавяте към любимите си салати. Между другото, оцетните дресинги могат да се използват и като маринати за месо.

1. С медена горчица

Продукти: 120 мл оцет, 240 г майонеза, 1 ч. лъж. трапезна горчица, 1 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. нарязан лук, 170 г мед, 1 ч. лъж. наситнен магданоз, 1/4 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер, 120 мл растително масло.

Приготвяне: Смесете оцета, майонезата и горчицата. Добавете захар, лук, мед, магданоз, сол и черен пипер. При непрекъснато бъркане, на тънка струя, се налива олиото. Разбъркайте до гладкост.

Този дресинг може да се съхранява в хладилника няколко седмици.

2. С пармезан и подправки

Продукти: 180 мл зехтин, 120 мл червен винен оцет, 1 суп. лъж. настърган пармезан, 1 нарязана скилидка чесън, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сух риган, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Смесете всички съставки в буркан или бутилка с плътно затварящ се капак и разклатете добре. Съхранявайте готовия дресинг в хладилника за не повече от няколко седмици. Разклащайте всеки път преди употреба.

3. Домашна майонеза

Продукти: 2 жълтъка, 2 суп. лъж. вода, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, щипка смлян бял пипер, 240 мл зехтин.

Приготвяне: Разбийте жълтъците в метална купа, добавете водата и лимоновия сок. Поставете съда в тенджера с гореща вода, на водна баня. Бъркайте сместа докато се сгъсти.

Прехвърлете съда със соса в голяма купа със студена вода и разбъркайте още 2 минути, докато изстине.

Поставете сместа в блендер, добавете сол и черен пипер. Докато разбивате соса, постепенно на тънка струйка добавете зехтина. Трябва да имате сос с еднаква консистенция.

Тази майонеза може да се съхранява в хладилник няколко дни.

4. За чеснова салата

Продукти: 120 г нискомаслена заквасена сметана, 60 г лека майонеза, 40 мл обезмаслено мляко, 1 ч. лъж. захар, няколко пера зелен лук, 1 скилидка чесън, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Смесете сметаната, майонезата, млякото и захарта. Добавете наситнените лук и чесън, сол и черен пипер. Охладете соса поне за час, преди да овкусите салатата.

Чесновият дресинг може да се съхранява в хладилник за не повече от няколко дни.

5. С балсамов оцет

Продукти: 120 мл зехтин, 120 мл балсамов оцет, 2 суп. лъж. дижонска горчица, 1 нарязана скилидка чесън, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготвяне: Смесете всички съставки в съд с плътно затварящ се капак. Разклатете добре и поставете в хладилника поне за половин час. Разклатете отново преди употреба.

Готовият дресинг може да се съхранява в хладилник няколко седмици.

6. За салата от краставици и кисело мляко

Продукти: 1/2 краставица, 1 скилидка чесън, 240 г кисело мляко, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян бял пипер.

Приготвяне: Обелете краставицата и я нарежете заедна с чесъна. Пасирайте всички съставки в блендер до гладкост. Преди употреба охладете дресинга в хладилника, но не го съхранявайте там повече от три дни.

7. Италиански дресинг

Продукти: 2 скилидки чесън, 240 мл вода, 60 мл лимонов сок, 60 мл червен винен оцет, 1 ч. лъж. захар, 3/4 ч. лъж. сол, 3/4 ч. лъж. червен пипер, 3/4 ч. лъж. сух риган, 1/2 суп. лъж. нарязан лук, 1/2 ч. лъж. горчица на прах, 1/2 ч. лъж. сушена мащерка, 180 мл зехтин.

Приготвяне: Разрежете скилидките чесън на две. Пасирайте всички съставки, с изключение на зехтина, в блендер до пюре. Продължете да разбивате и постепенно добавете олиото.

Можете да съхранявате в хладилник няколко седмици.

8. Портокалов

Продукти: 60 мл портокалов сок, 3 суп. лъж. червен винен оцет, 2 суп. лъж. мед, 1,5 ч. лъж. дижонска горчица, 1 суп. лъж. зехтин.

Подготовка: Смесете всички съставки в съд с плътно затварящ се капак. Разклатете добре и приберете в хладилника. Разклатете отново преди употреба.

9. Лимонов

Продукти: няколко пера зелен лук, няколко стръка магданоз, 60 мл лимонов сок, 60 мл олио, 60 мл зехтин, 1,5 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. горчица на прах, 1/4 ч. лъж. сол, смлян черен пипер на върха на ножа.

Подготовка: Накълцайте лука и магданоза. Смесете всички съставки в съд с плътно затварящ се капак и разклатете добре.

10. Лют дресинг с лайм

Продукти: 4 суп. лъж. сок от лайм, 3 суп. лъж. кора от лайм, 60 мл червен винен оцет, 1 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. мед, 80 мл зехтин, 1 нарязана скилидка чесън, 1/2 ч. лъж. лют или сладък червен пипер, 1 ч. лъж. смлян кимион, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Смесете всички съставки в съд с плътно затварящ се капак. Разклатете добре и охладете за поне половин час. Разклатете отново преди употреба.

11. С кокосово мляко

Продукти: 1/4 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 120 г майонеза, 120 мл кокосово мляко, 1 суп. лъж. нарязан копър, 2 суп. лъж. нарязан магданоз, 3 суп. лъж. нарязан зелен лук, 1/2 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 ч. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. бял винен оцет.

Приготвяне: Накълцайте лука и чесъна. Смесете всички съставки и охладете за половин час. В хладилник сосът може да се съхранява няколко дни.

12. От авокадо

Продукти: 1 зряло авокадо, 60 мл бял винен оцет, сок от цял лимон, сол и смлян черен пипер на вкус, 180 мл зехтин.

Приготвяне: В блендер смесете пулпата от авокадото, оцета, лимоновия сок, солта и черния пипер. Продължавайки да разбивате, налейте постепенно олиото до получаване на хомогенна консистенция.

Дресингът може да се съхранява в хладилник няколко дни.

13. Цезар

Продукти: 60 г филе хамсия в масло, 2 скилидки чесън, 3 жълтъка, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 2 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, 120 мл слънчогледово масло, 2 суп. лъж. настърган пармезан, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Накълцайте аншоата и чесъна. Разбийте жълтъците, добавете горчицата, аншоата, чесъна и лимоновия сок и разбъркайте. При непрекъснато бъркане на соса, добавете зехтина. Разбъркайте до гладкост. По същия начин се налива слънчогледовото масло. След това добавете сиренето и черния пипер и разбъркайте добре.

Дресингът може да се съхранява в хладилник няколко дни.

14. Джинджифилово-портокалов

Продукти: 120 г кисело мляко, 2 суп. лъж. портокалов сок, 3/4 ч. лъж. пресен настърган джинджифил, 1/4 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар, 1/4 ч. лъж. сушена портокалова кора, щипка лют червен пипер, щипка смляна канела.

Приготвяне: Пасирайте всички съставки в блендер до гладка и кремообразна смес. Охладете дресинга в хладилник преди употреба. Там може да се съхранява не повече от три дни.

15. Малинов

Продукти: 70 г пресни или замразени малини, 60 мл бял винен оцет, 1,5 суп. лъж. нарязан лук, 120 мл зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус.

Подготовка: Смесете всички съставки в блендер до гладкост. Съхранявайте готовия дресинг в хладилника за не повече от няколко седмици. Преди употреба трябва да се разбърка.

16. Ягодово-ментов

Продукти: 1/4 малка глава лук, 220 г ягоди, 7 пресни листа от мента, 85 г мед, 60 мл бял винен оцет, 2 суп. лъж. лимонов сок, 60 мл растително масло.

Приготвяне: Накълцайте лука. Смесете всички съставки, с изключение на маслото, в блендер до гладкост. Продължавайки да бъркате, постепенно налейте растителното масло. Дресингът може да се съхранява в хладилник не повече от три дни. Преди употреба трябва да се разклати.

17. С фъстъчено масло

Продукти: 125 г фъстъчено масло, 2 суп. лъж. оризов оцет, 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. соев сос, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 мл вода.

Подготовка: Смесете всички съставки. Може да се нуждаете от малко по-малко вода, така че не добавяйте всичко наведнъж. Готовият дресинг трябва да има консистенция, подобна на гъста сметана. Може да се съхранява в хладилник няколко седмици.