По-важното от „с какво да се пръска" е „кога да се пръска"

В момента лозите се намират в т. нар. фенофаза отделяне на лозата. За нея трябва да се знае, че тя е и една от фазите, която е много критична за заразяването с икономически най-важните болести по културата – мана и оидиум.

По тази причина през месец юни от края на цъфтежа на ресите до образуването на завръз с големина на грахово зърно се налага вече най-редовно да се водят периодични наблюдения и да се правят предпазни пръскания във важните моменти.

Какви важни съвети ще бъдат полезни за хоби лозарите оттук нататък, особено за тези стопани, които ни написаха, че през миналата година положението на лозите им не е било особено добро и те са били нападнати от брашнеста мана.

За тази болест трябва да се знае, че щом миналата година е имало нападение, то и

за тази година рискът в тези насаждения

е три пъти по-голям

от друг път.

По този повод искаме да кажем, че тези лозари, както професионални, така и хоби, които са се доверили на препарата Кумулус ни се похвалиха, че са много доволни от неговото приложение. Той може да се смесва със системни продукти за растителна защита.

Друга гаранция за успеха на хоби стопаните през тази година, както срещу брашнеста мана, така и срещу други нападения, е да не забравят да заложат на комбинирано пръскане, като задължително редуват през цялата вегетация различните продукти за растителна защита.

На следващо място не е за пропускане и една друга много важна препоръка – да не забравят, че могат да разчитат и на една класическа съставка – това е бордолезовият разтвор. Направен правилно и пресен, той си остава едно много сигурно средство в лозовите масиви.

Още по-сигурно ще стане, ако към него се прибави и

1 лъжичка сяра на прах на 10 литра вода

На това би могло да се разчита, като се прави пръскане всяка седмица, особено след всеки дъжд, особено във валежните периоди.

Въобще сярата си остава една изпитана рецепта от столетия, която успешно са използвали и нашите бащи и дядовци за прашене, и която си остава актуална и днес, особено при биологичните производители. Но трябва да обърнем внимание, че днес в модерните и напреднали времена на много формулации и съставки, и тя има своето преобразувание – новата формула е наносяра, за която специалистите изписват много хвалби в последните една-две години. За нея ще се постараем за следващ брой да ви обясним повече подробности, защото днес все по-често става препоръчвана и с отлични оценки след приложението.

Както старите хора са казвали от столетия, важното е да има за лозите сяра, и навреме.

Време е да напомним и друго – много важно е всеки един стопанин лозар да си избере една схема за пръскане за тази година например и да я следва стриктно. Дали ще я възприеме и възпроизведе от някой съсед или от литературата, не е толкова решаващо, колкото да я спазва до края на вегетацията.

Още по-важното правило в това отношение е и

да се третира с препарати когато трябва,

а не когато на човек му е възможно

А при сегашните променливи откъм климат дни и месеци, това вече би трябвало да се прави като профилактика поне веднъж на две седмици, като изключим всякакви други извънредни условия, които могат да наложат нещо друго.

Гаранция за опазване срещу брашнестата мана дава и схемата, при която лозари използват Делан Про и Серкадис на 14 дни, като Серкадис спокойно могат да го редуват с Вивандо – тоест Делан Про и Серкадис и Делан Про и Вивандо при различните третирания.

Когато става дума за брашнестата мана, спокойно можем да допълним рз аптеката си, както и знанията, и с един друг много успешен продукт за растителна защита – това е Динали. Той освен това има още една допълнителна екстра, че

може да опазва лозите и от черното гниене

Стопаните с лозя и асми трябва да знаят, че при сегашните климатични условия и честите валежи в отделни и различни райони на страната важна формула за техния успех при опазване на гроздето по-нататък през вегетацията ще е именно редовното пръскане.

Друг съвет на експерти срещу коварната болест е Талендо Про, като препарат, който дава много добри резултати срещу брашнеста мана.

В рисковите лозови райони, а и на всички места, на които миналата година е имало сериозно нападение от болестта брашнеста мана, специалистите съветват за тази година лозарите да бъдат особено внимателни, да правят редовни почти ежедневни наблюдения на листата и летораслите.

А тези, които желаят да се доверят на още един експертен лозарски съвет, да гледат при всяко едно друго пръскане да прибавят и конкретен препарат срещу брашнестата мана, за да не изтърват за втора поредна година коварната гостенка в насаждението си.
Пък и при редовни дъждовни условия, като досегашните, да се стремят

да третират със системен препарат

на всеки 12-14 дни

Като допълнение, Куадрис също е един от много добрите препарати за конкретната ситуация, много лозарски стопанства казват, че са доволни от него през миналата година. Но като е така, да се знае, че след третото пръскане, както и при всички други съставки, би трябвало препаратът да се смени.

Затова не е лошо хоби фермерите да знаят, че е редно да имат в дворната си рз аптека поне 3-4 препарата срещу брашнестата мана, за да са сигурни, че ще овладеят положението през тази година - до есента и до гроздобера.