Днес стопаните фермери предпочитат да отглеждат птици от широк диапазон за своите нужди. Те се нуждаят от универсални породи, които ще осигурят на семейството както яйца, така и месо. Мини-месните пилета се превърнаха в отличен вариант за тези цели.

Породата мини-кокошки бързо стана популярна сред нашите птицевъди, както и в редица европейски страни. Англия, Франция и други страни са заменили значителна част от стадото бройлери с тях, превръщайки

мини-кокошките в една от основните

породи домашни птици.

Специалистите подчертават редица предимства на тази порода.
Предимствата на "мини"

  • висок темп на растеж на птицата;
  • непретенциозност в храненето, добре усвоява хранителните вещества на фуража;
  • възможността за отглеждане както в заграждения, така и в клетки;
  • рентабилни: ядат малко и заемат малка площ;
  • яйцата са големи;
  • "минитата" са спокойни и тихи;
  • за тези, които пускат птиците в двора - спокойно: копаят земята по-малко.

Въпреки своята гъвкавост, тези птици все още принадлежат към месните породи . И както всички породи с месна ориентация, мини-кокошките имат много силна и компактна хоризонтална физика.

Основните разлики от другите породи:
• къси лапи и ниско тегло на трупа;
• малък гребен с форма на лист (не замръзва през зимата);
• твърдо плътно оперение, 3 основни линии се отличават по цвят (бяло, светлокафяво и червено).

Характеристики на размножаване
Когато отглеждате мини-кокошки, можете лесно да получите пилета бройлери. В този случай е достатъчно да замените родословния мини-петел в стадото с месен петел. Кръстосани, от тях ще получите прекрасни бройлери.

Мини-пилетата растат добре и обичат топлината. При добри условия почти всички оцеляват. Първоначално пилетата изискват температура около 35°C. С всяка следваща седмица тя се намалява с 2 ° C.

Препоръка! Ако искате да получите потомство с раирани, сиво-черни, черни, червено-бели и други цветове на оперението, трябва да засадите червено-черен петел с бели минита.

Внимание! Любителите птицевъди трябва да са наясно, че добавянето на „прясна кръв" към мини-пилета е силно нежелателно. Това отслабва имунитета им и променя наследствените качества.

Няколко думи за производителността

Средното тегло на пилетата е 2,7 кг, петлите - 3 кг. Мини-месните породи пилета се отличават с много вкусно и крехко месо. Мазнината е разположена между мускулите - като мраморно месо, поради което месото на тази птица е много сочно.

Месните породи имат много висок процент на производство на яйца - най-малко 170 яйца годишно (теглото на яйцата е около 60 г) . Черупката има висока якост и е кремава или кафява на цвят.

Статистиката показва, че:
• люпимостта на младите животни е 80-85%;
• средната преживяемост на пилетата е 95-99%;
• безопасността на възрастните птици е 90%.

Грижата е ключът към успеха
При закупуване на мини-месни породи пилета трябва предварително да се оборудва помещение без течение и е желателно да бъде изолирано.
Важно условие за отглеждане на пернати мини-домашни птици в клетки и волиери е чистотата. Това ще помогне да се избегнат чревни, паразитни и други заболявания. Птиците също се нуждаят от постелки, които абсорбират влагата. Няколко пъти месечно постелята трябва да се сменя - тогава птиците ще бъде с красиво чисто оперение

Важно!

  • Веднъж или два пъти годишно е необходимо да се извършва общо почистване. Замърсените клетки се попарват с вряща вода, изчеткват се със сапун за пране.
  • Клетките също трябва да се дезинфекцират редовно. За да направите това, използвайте 2% разтвор на лизол или денатуриран алкохол.

Бъдете сигурни, че времето, което отделяте за поддържане на реда в кокошарника, ще ви се отплати щедро.

Лесно хранене
Мини пилетата се считат за най-добрата порода за домашно градинарство и затова любители птицевъди ги отглеждат с желание.

Всъщност, в допълнение към отличните продуктивни качества, те ядат много малко (до 130 грама) и изискват по-малко жизнено пространство. Това значително влияе върху възвращаемостта на инвестициите.

Диетата е като на

обикновените селски кокошки

Експертите препоръчват отглеждането на пилета с комбинирани фуражи за месни породи. Започвайки от четириседмична възраст, постепенно заменете комбинирания фураж с фино смляна зърнена смес с добавяне на: месокостно и рибно брашно, креда или прах от яйчени черупки, препоръчително е да използвате премикси за млади животни.

Пилетата с готовност ядат нарязани зеленчуци, глухарче, извара и кисело мляко. Чакълът и минералните добавки винаги трябва да присъстват в хранилките. Пуснати в двора, мини-месните пилета сами ще намерят камъчета, ларви и зеленина. През топлия сезон птиците в движение се хранят достатъчно вечер от зърно и хранителни отпадъци.