Уикендът е чудесна възможност да се срещнете с любими хора и да си прекарате добре. Или може би, напротив, не бързайте за никъде и поглезете себе си и любимия човек. Подготвили сме ви рецепти за всеки повод: за събиране със семейството, среща с приятели или просто един спокоен почивен ден.

Пица "4 сирена" 

Направете си филмов маратон с домашна пица! Можете да експериментирате с пълнежа и да изберете нещо, което е по вкуса на всеки. Или можете да изпечете няколко различни пици наведнъж.

Какъвто и пълнеж да изберете, тестото с маргарин се получава пухкаво и ефирно. Основното нещо е да използвате продукт, предназначен специално за печене. Това ще направи тестото пластично и ще имате пица с тънка, хрупкава коричка.

Продукти: За тестото: 350 г пшенично брашно, 150 г кисело мляко, 100 г маргарин, 1 яйце, 1/2 ч. лъж. сода за хляб, по щипка захар и сол.

За пълнежа: 100 г моцарела за пица, 100 г полутвърдо сирене, 100 г меко козе сирене, 100 г сирене горгонзола или синьо сирене.

Приготвяне: Разтопете предварително маргарина. Добавете към него яйцето и киселото мляко (със стайна температура). Прибавете содата и по щипка захар и сол. Всичко се разбърква добре.

Брашното се пресява и се добавя на части към течните съставки. Омесете тестото, трябва да е гъсто и еластично. Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути. Разделете тестото на 2 части. Всяка омесете добре с ръце и разточете на тънък пласт. Прехвърлете в подготвена намазнена тава за печене.

Моцарелата и полутвърдото сирене се настъргват. Козето сирене се нарязва на ситно, а синьото - се нарязва на кубчета. Разпределете равномерно върху блата.

Загрейте фурната на 190°C, поставете пицата в нея и печете 20-25 минути.

Желиран пай с горски плодове 

Този сладък десерт ще бъде идеалният завършек на празнична закуска за двама. Или страхотна причина да се отбиете на гости. Плодовете могат да са както пресни, така и замразени (те трябва да се оставят да се размразят). Опитайте различни комбинации за пълнежи!

Продукти: За тестото: 350 г брашно, 100 г маргарин, 80 г захар, 2 яйца,1 ч. лъж. бакпулвер.

За пълнежа: 200 г горски плодове, 200 г заквасена сметана 15%, 2 яйца, 50 г захар.

Приготвяне: Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете захарта и отново разбийте. Сипете разтопения маргарин и разбъркайте. Към течните съставки внимателно добавете пресятото брашно и бакпулвера и омесете еластично тесто. Оформете на топка, покрийте с фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе плънката. Смесете яйцата, захарта и сметаната и разбийте добре до гъста и хомогенна смес.

Извадете тестото. Премесете го с ръце и го прехвърлете в подготвената тава. Оформете основата и страните, наредете подготвените плодове и залейте със сметановата смес.

Печете пая във фурната на 190°C за около 35-40 минути. След това охладете и сервирайте.

Мъфини с лимон и мак 

Тази вкусна закуска ще създаде празнично настроение от самото начало на деня. Искате кексчетата да се надигнат равномерно? Надигайки се по време на печенето, тестото разкъсва горната коричка на печивото и се разлива. За да избегнете това, трябва да се съобразите с няколко прости правила: Формите не се пълнят напълно, за да има място да се надигат. Формите с мъфините се поставят в предварително загрята фурна, но температурата не трябва да надвишава 160°C. В противен случай горещият въздух първо ще се „запечата" вътре в тестото, а след това ще го разкъса.

Плътността на тестото също има значение. Порестата основа се изпича много по-равномерно. Маргаринът ще ви помогне да постигнете правилната текстура на кексчетата. Освен това, подобно на маслото, маргаринът може да се разбие до пухкава пяна и след това да се добави.

Продукти: 190 г маргарин, 180 г захар, 160 г брашно, 1 лимон, 2 яйца, 1 суп. лъж. маково семе, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Залейте мака с 3 суп. лъж. гореща вода и оставете за 15 минути, след което изплакнете и отцедете. Поставете мекия маргарин и захарта в дълбока купа, разбийте до пухкава смес. Добавете лимонената кора и сока и разбийте отново.

Добавете едно по едно яйцата и всеки път сместа се разбърква добре със силиконова шпатула.

Пресейте брашното и бакпулвера към течните съставки, добавете маковото семе и разбъркайте добре.

Разпределете сместа във формичките и печете във фурната за 30 минути на 160°C. Готовността може да се провери с дървено шишче.

Затворен пай 

Ако планирате да съберете цялото семейство на празничната трапеза, това лакомство ще стане нейната централна част. За да улесните приготвянето, можете да подготвите плънката предварително и да направите самия пай в деня на купона.

Продукти: За тестото: 400 г брашно, 100 мл прясно мляко, 180 г маргарин, 2 яйца, 2 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. л. сол, 1 суп. лъж. захар.

За пълненежа: 600 г пилешко филе, 3 картофа, глава лук , 100 г гъби, 100 г извара, 2 суп. лъж. горчица, сол на вкус.

Приготвяне: Поставете пилешкото филе да се готви около 30 минути, докато вие приготвяте тестото за пая. Отделете жълтъците от белтъците и изсипете първите в дълбока купа. Добавете захар и сол и разбийте добре. Прибавете мекия маргарин и разбъркайте. Загрейте прясното мляко, добавете го към сместа и отново разбъркайте на ръка до получаването на гладка смес. Смесете брашното с бакпулвера и пресейте. Внимателно, добавяйки ги към останалите съставки, омесете еластично тесто. Поставете в хладилника за 30 минути, докато се върнете към плънката.

Нарежете гъбите и лука и ги запържете до златистокафяво. Картофите се настъргват, добавят се към гъбите и се задушават малко. Готовото пилешко филе нарежете на ситно. Всички продукти се прехвърлят в дълбока купа и се добавят извара, горчица и сол. Разбъркайте.

Извадете тестото и го разделете на две неравни части. Разточете по-голяма част с точилка върху набрашнена повърхност и прехвърлете в подготвената тава. Разпределете плънката. Разточете втората част от тестото и покрийте отгоре, като затворите плътно страните. Направете дупки за излизане на парата.

По желание можете да намажете горния блат в яйце, разбито с малко мляко. Поставете във фурната за 45 минути на 190°C.

Обърната торта с ананас 

Дългите уикенди са предназначени да прекарате удобно със семейството си, да гледате любимия си филм и, разбира се, да се поглезите с пищна ароматна торта. Въздушният пандишпан крие няколко тайни. Първо, яйцата трябва да са със стайна температура, тогава те ще запазят формата си по-добре. Второ, трябва да разбивате сместа постепенно. Ако веднага включите миксера на висока скорост, в сместа ще се образуват неравномерни въздушни мехурчета. Те ще се превърнат в празнини при печене.

Пандишпанът, приготвен с маргарин, дори не е необходимо да се напоява. Така или иначе буквално се топи в устата. В този случай тортата ще се надигне равномерно и няма да се разпадне след охлаждане.

Продукти: 9 кръгчета ананас от консерва, 250 г брашно, 210 г маргарин, 4 яйца, 150 г захар, 50 мл портокалов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: В дълбока купа смесете яйцата и захарта и разбийте до бяла пяна. Сипете портокаловия сок, добавете 200 г разтопен маргарин и отново разбъркайте добре до гладкост. Добавете брашното и бакпулвера в течната смес, омесете тестото, консистенцията ще бъде като гъста сметана.

Постелете кръгла тава с диаметър 24 см. с хартия за печене, намажете с маргарин и наредете на дъното кръгчета ананас. Сипете тестото върху плодовете и печете 40 минути на 180°C. Обърнете готовата торта върху голяма плоска чиния и сервирайте.

Киш с броколи, гъби и бекон 

Кишът е не само засищащо и елегантно ястие, но и поле за експерименти. Можете да използвате всякакви продукти за него - време е да демонстрирате вниманието си към предпочитанията на вашите близки. В тази рецепта сме предложили универсален пълнеж, който ще се хареса на всеки.

Продукти: За тестото: 250 г брашно, 120 г маргарин, 1 яйце.

За пълнежа: 150 г броколи, 150 г гъби, 150 г сметана 20%, 100 г бекон, 100 г твърдо сирене, глава лук, 2 яйца, сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Нека първо направим тестото. Настържете студения маргарин на ренде в дълбока купа. Пресейте брашното там и разбъркайте с ръце. Яйцето се разбива на пяна, сипва се при останалите продукти и се замесва тестото. Трябва да се получи меко и еластично. Оформете на топка, увийте във фолио и поставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе пълнежа. Загрейте фурната предварително на 180°C. Нарежете бекона на кубчета и го запържете. Прехвърлете го върху салфетка, за да отнемете излишната мазнина. В същия тиган запържете лука, след това добавете гъбите и гответе, докато течността се изпари напълно. Бланширайте броколите във вряща подсолена вода за 4 минути.

В отделна купа разбийте яйцата със сметаната. Добавете настърган кашкавал и подправки на вкус.

Извадете тестото от хладилника и го омесете с ръце. Поставете в тава и направете кора за киш. Върху нея се разпределят запържените продукти, добавят се броколите, а след това се залива с яйчената смес.

Печете до готовност, около 30-35 минути.

Домашни сладки с извара и сладко от кайсии 

Дори малките готвачи могат да се справят с приготвянето на това лакомство. Те с удоволствие ще омесят тестото, ще изрежат заготовките и ще ги напълнят със сладък пълнеж. И за да сте сигурни, че деликатесът определено е успешен, достатъчно е да знаете една кулинарна тайна - на ронливата пясъчна основа е много мазнина. Съдържанието й в тестото трябва да бъде най-малко 70%.

Продукти: За тестото: 400 г брашно, 180 г маргарин, 100 г захар, 3 жълтъка, щипка сол.

За пълнежа: 400 г извара, 60 г сладко от кайсии, 50 г нишесте, 50 г сметана, 2 яйчни белтъка, 1/2 ч. лъж сол.

За намазване: 1 белтък.

Приготвяне: Охладеният маргарин се настъргва. Добавете захарта, солта, жълтъците и разбъркайте. Пресейте брашното и бързо омесете тестото. Трябва да се събере на бучка, но може да залепне по ръцете ви, това е нормално. Увийте тестото във фолио и охладете за 40 минути.

За пълнежа смесете изварата със сладкото от кайсии, нишестето, сметаната, белтъците и солта. Разбийте всичко до хомогенна маса с помощта на потапящ се блендер.

Поръсете работна повърхност с брашно и разточете отпочиналото тесто върху нея. Дебелината на кората трябва да е 3 мм. От тестото се изрязват кръгчета с диаметър 10-12 см. Поставете от пълнежа в единия край на заготовката и покрийте с другата половина. Намажете отгоре с леко разбит белтък и печете на 180 градуса за 20 минути.