Служебният премиер Димитър Главчев постъпи коректно, когато ме покани на разговор. Аз го помолих да се случат някои промени, които са в неговите правомощия, а ако не е възможно - да ме освободи. Той направи така, затова съм му благодарен. Това каза в ефира на Nova News бившият служебен министър на земеделието Кирил Вътев. Той посочи, че мотивите за освобождаването му от поста са формални. Като причина служебният премиер посочи: „Несправяне на Вътев със служебните задължения".

Бившият министър коментира, че никой не се е бъркал в правомощията му, но според него правителството функционира в състояние на политическа нестабилност. Той обяви, че не би приел отново министерския пост, тъй като „средата създава огромно излишно напрежение, което не е продуктивно".

„Едно нещо ме отблъсква в политиката – не може, когато даден представител има добра идея, която е полезна за страната, всички да я спъват, за да не се изяви той самият. За мен тази партийна вярност е вредна за държавата", каза Вътев.

Министърът на земеделието Георги Тахов обяви, че от 9 май започва изплащането на т. нар.„компенсаторна" помощ в подкрепа на земеделските производители. Тя е в размер на 297 млн. лева, и ще бъде насочена към 51 000 производители. В края на април премиерът Димитър Главчев проведе среща с представителите на земеделските браншови организации. След продължилото два часа заседание беше решено споразумението за сектор „Земеделие" да изчака „украинската помощ" до 15 май.

„Слава Богу, че на поста продължава Георги Тахов, защото заедно сме работили по нещата в земеделския сектор. Надявам се всички да сме доволни от една добра форма на приемственост", обясни Вътев. Той допълни, че исканите от него промени са били кадрови, но Вътев не поиска да посочи конкретни имена.

Земеделци обясниха какви са проблемите в земеделския сектор и благодариха на Вътев за това, че е бил заинтересован от техните интереси.

„Проблемите в земеделския сектор са много. Г-н Вътев идва от бизнес средите, той дойде на барикадите при нас и пое ангажимент за споразумението, което подписахме тогава. Вярваме, че то ще бъде изпълнено. Най-важният проблем е Законът за браншовите организации, който тепърва чакаме да влезе в сила. В момента от хиляди декари поливна земя, имаме стотици. Това е голям бич за земеделието. Както Вътев посочи, това трябва да бъде национална политика за България", посочи Николай Киров, член на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите. Данаил Иванов, земеделски производител от Бургас, обясни, че Вътев е имал смелостта да започне промени, които с години са „лежали" върху плещите на земеделците в България.