Безспорно един от най-успешните начини за налагане на нов продукт на пазара за агротехника и технологии е неговата премиера на националните изложения за селско стопанство. Такова е БАТА АГРО, чието шестнадесето издание събра над хиляда експоната от над 600 бранда с около 216 изложителя, разположили своите продукти на над 36 хил. кв. м площ. В този брой ще обърнем по-специално внимание на новите попълнения в продуктовите гами по щандовете на утвърдените агротехнически дистрибутори на пазара в страната, а в следващи броеве на в. „Български фермер" очаквайте повече информация за впечатляващите продукти на по-малки и средни бизнеси, които участваха на тазгодишното изложение.

За членовете на УС на БАТА, които са част от асоциацията от самото ѝ създаване

това е 17-и път, в който докарват машините си

на бившата аерогара в Стара Загора

Акцентите паднаха върху новите модели, представени за първи път специално в рамките на мегафорума. Например „Варекс" ООД участва с ефектен щанд с изнесено лого на флагмана си Massey Ferguson, с който навършват 10-годишен юлибей от съвместното си партньорство. Сред новите машини, които представи попадат новият флагман на MF – 9S.425 DVT EXC, който е за първи път у нас след дебюта си на Agritechnica в Хановер през ноември 2023 г. Серията включва 6 модела с мощност от 285 до 425 к.с. и 6-цилиндров двигател AGCO Power.

„Първите поръчки на трактора с 425 к.с. са направени за доставки от октомври и се очаква това да бъде най-продаваната машина на марката за предстоящата 2025 г.", каза Филип Лазаров от „Варекс". Предходните флагмани на марката MF8S.305 DVT EXC SILVER и MF7S.210 DVT EXC BLACK, също бяха на изложението с отличителна визия – в сребристо и черно, вместо стандартното разпознаваемо червено на MF. За тест драйв на полето бяха предвидени моделите MF3709, MF8735S и телехендлерът MFTH7038. Друг акцент от щанда на фирмата е новата пръскачка GRIM 10 MAXI с бункер с вместимост 4500 л и щанги с ширина от 36 м.

Друг дистрибутор на аграрна техника, който зарадва посетителите с голямо разнообразие от нови продукти е „Булагро Машини". На щанда му бяха изложени земеделски дронове ABZ с вместимост 10 и 30 л, произведени в Европа; нова есенна сеялка с торовнасяне Pöttinger Terrasem V6000DZ; ротационна мотика Rotarystar 600 със семенна кутия и иглен култиватор Aerostar Fusion на същия производител (Einböck); пивотна поливна система Atlantis с галванизирано покритие и дистанционно управление; панорамна система за прецизно управление на Farmnavigator; предна сечка Eidam Innomade MW500; strip-till култиватор на Horizon, no-till сеялка от същата марка, и сеялка Mascar Maxi.

Последната е пролетна дискова сеялка, оборудвана със Smart Drive система, осигуряваща електрическо задвижване на изсяващия апарат. Италианската пневматична машина

работи с висока прецизност на изсяването дори

в почва с не много старателна предварителна обработка

Двата диска на изсяващия апарат позволяват сеитба върху почви с растителни остатъци след култивация. Водещите колела контролират дълбочината на проникване в браздата и се саморегулират в отрицателни наклони по терена, защото са независими едно от друго. За предварителната култивация, фирмата е подготвила експоната SPX на Horizon – марка, с чието присъствие в портфолиото на „Булагро Машини" се гордее генералният директор на звеното Митко Желязков. Strip-till култиваторът SPX работи с грижа за почвата, увреждайки нейната структура само в зоната на засяване – това драстично подобрява благосъстоянието ѝ. Може едновременно със сеитбата да приложи гранулиран или течен тор, създава идеална среда за развитие на културите под зоната на засяване, аерира почвата и намалява разходите на земеделеца. Моделите са в работна ширина от 3, 4,4 или 6 м, като в транспортен режим се сгъват до 3 м. Изборът на междуредие е регулируем над 400 мм. Оборудването включва още пневматично управлявани чистачи на редовете с настройка от кабината и пневматична система за уплътняване с различни опции за колелата, според типа почва. Г-н Желязков обръща внимание също на новата селскостопанска навигация Farmnavigator G 12 Panorama, която е първият модел, който влиза както в хоризонтална така и във вертикална употреба, и при който може да се заредят едновременно на екрана два прозореца – например камера за следене на инвентара и карта на терена.

Повечето от фирмите предлагаха различни оферти, лизингови схеми и отстъпки в периода на изложението. Titan Machinery, официален вносител на Case IH, също зарадва посетителите с промоционални оферти и атрактивен щанд с опции за тестване. Промоционалната кампания се отнася за комбайна CASE IH Axial-Flow 150 & 250 и навигационни системи за автоматично водене на самоходните машини с RTK сигнал, от Raven, AFS и т.н. Акцент сред техните продукти е верижният трактор CASE IH Quadtrac 715 със 778 к.с., като серията предлага модели от различни класове и опция за допълнителна мощност Power Boost. Дебитът на хидравличната му система е до 428 л/мин, концепцията на задвижване съхранява полезните вещества в почвата, интегрирани са ISOBUS свързаност с инвентара и система AFS Accuguide.

AccuTurn Pro технологията придава пълна автоматизация на управлението и завиването в края на реда. Пълна гама машини на канадската марка MacDon също бе включена в машинния парк на фирмата на изложението.

Премиерата, с която пък се похвали фирма Zlatex е на

трактора Fendt 600 Vario с напълно нова интелигентна

безстепенна технология за задвижване върху

всякакъв вид терени VarioDrive;

полезен товар, маневреност и производителност на ненадминато ниво в класа на компактните трактори с мощност 130-220 к.с.; операционна система FendtONE с цялостна сензорна технология; видимост и безопасност на работното място на оператора, т.е. в кабината и интегрирана система за контрол на налягането VarioGrip при единични и сдвоени гуми. Машината е изцяло нов модел на марката Fendt, който се появи на Agritechnica в Хановер, спечели отличието FARM MACHINE 2024 и започва производство през юни, като първите поръчки от български фермери вече са направени. „Тракторът с четирицилиндров двигател AGCO Power Core50 е чисто нова концепция, от средния клас, като се позиционира между серия 500 и серия 700, в 6-та генерация. Това, което го отличава е високото ниво на оборудване, икономичната работа на ниски обороти (650-1700 об./мин. с постоянен въртящ момент) и ниския радиус на завиване – най-малкият радиус в сравнение с останалите марки и модели от този клас.

Преразпределя се въртящият момент независимо към всяко от 4-те колела на трактора, при 1500 об./мин се постига максимална теглителна сила. Тракторът е напълно автономен, не зависи от уменията на оператора – сам си включва преден мост, блокажите и т.н., когато е необходимо. Всички машини имат отстъпка от цената по време на изложението спрямо серията си", разказва пред „Български фермер" Петър Русинов, регионален мениджър продажби на Zlatex.

От фирмата бяха поставили плакети с информация за представянето на тракторите в Германия, по проучване на немското земеделско дружество DLG, изготвено след последното издание на Agritechnica според мнението на 679 анкетирани фермери. Така измерването сочи, че на първо място по пазарен дял на трактори в Германия за 2023 г. стои именно Fendt със 20,2% или 6 140 единици. След него е John Deere с 5 899 броя, на трето място е Deutz-Fahr със 2 483, следван от Claas, Kubota, Case IH/Steyr, New Holland, Valtra, MF и Sonalika. Изследванията на DLG сочат, че тракторите на Fendt постигат икономия на горивото от 336 млн. литра годишно в Германия, като на първо място в пестенето на гориво е 1050 Vario с разход 233 грама на киловатчас.

По темата за регистрациите на трактори, според данните у нас вече няколко последователни години японската марка Kubota стои в челната тройка по продажби. За последното тримесечие от годината затвърждава присъствието си на родния пазар с дял от 12% или 33 от общо 267-те регистрирани трактора. Щандът на КББГ на БАТА АГРО 2024 привлече интерес с размера на площта, която обхваща и броя изложени машини – трактори, прикачен инвентар, косачки, торачки, зелена линия и разбира се иновации като американските навигационни дисплеи на AgLeader.

Снимки: Инес Златанова и Георги Кюрпанов

Предна сечка Innomade MW 500, нов продукт в портфолиото на Булагро Машини
Предна сечка Innomade MW 500, нов продукт в портфолиото на Булагро Машини
Акцент от Titan Machinery е тракторът CASE IH Quadtrac 715
Акцент от Titan Machinery е тракторът CASE IH Quadtrac 715
Пръскачка Agrifac на щанда на Titan Machinery след демонстрация
Пръскачка Agrifac на щанда на Titan Machinery след демонстрация
Трактор Kubota M7-153 оборудван с AgLeader на демонстрация
Трактор Kubota M7-153 оборудван с AgLeader на демонстрация
Премиера на трактора Fendt 600 Vario от Zlatex
Премиера на трактора Fendt 600 Vario от Zlatex
Трактори Deutz-Fahr от фирма Ири Трейд
Трактори Deutz-Fahr от фирма Ири Трейд