Месото може да се изнася без разлика между него и продуктите от промишлените предприятия

Лилия АЛЕКСАНДРОВА

От 9-и май 2024 г. в Европейския съюз влизат в сила нови мерки, които е предвидено да улеснят работата на мобилните кланици и малките ферми. Правилата са записани в Делегиран регламент (ЕС) 2024/1141 на Комисията от 14 декември 2023 година за изменение на приложения II и III към Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на специфичните хигиенни изисквания за някои видове месо, рибни продукти, млечни продукти и яйца.
В мотивите за промени Европейската комисия посочва, че мобилните кланици все по-често се използват, за да се избегнат проблеми с хуманното отношение към животните по време на транспортиране, например поради дългите срокове за превоз на животни, отглеждани в отдалечени райони.

Според ЕК е целесъобразно възможността за зашеметяване и оттичане на кръвта на копитни животни в стопанството да се разшири за овце и кози и други животни, отглеждани при всякакви условия на настаняване. В стопанството на произход могат да бъдат заклани по едно и също време до 3 домашни говеда, различни от бизони, до 3 домашни еднокопитни животни, до 6 домашни свине или до 9 овце или кози.

Изисквания към кланиците

Подвижните кланици подлежат на одобряване като всяка друга кланица във всяка държава членка. Стопанските субекти трябва да гарантират, че конструкцията, разпределението и оборудването на кланиците, в които се извършва клане на птици и лагоморфни, отговарят на изискванията. Подвижните частични кланици трябва да си сътрудничат с допълнителни постоянни кланични съоръжения, за да се получи завършена кланица, отговаряща на изискванията. Подвижните частични кланици могат да си сътрудничат с няколко допълнителни кланични съоръжения, като по този начин се получават няколко кланици.

Закланите и с отцедена кръв животни се транспортират до кланицата или до предприятие за обработка както е целесъобразно по хигиеничен начин и без неправомерно забавяне. Ако транспортирането отнема повече от 2 часа, животните трябва да се замразяват. При подходящи климатични условия, не се изисква активно охлаждане. Изкормването на дивеча може да стане на място под надзора на официалния ветеринарен лекар.

Здравен сертификат

Заличава се изискването за наличие на декларация, която да придружава месото от фермата до кланицата. Дивечът, отглеждан в стопанства, заклан в стопанството на произход, трябва да бъде придружен от сертификат, удостоверяващ съответствие с изискванията на приложение III към Регламент (ЕО) № 853/2004, като се използва образецът на здравен сертификат, установен в приложение IV към Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/2235 на Комисията.

Здравният сертификат, издаден и подписан от официалния ветеринарен лекар, удостоверяващ благоприятен резултат от проверката преди настъпване на смъртта, правилно клане и обезкръвяване, както и датата и часа на клането, придружава закланото животно до кланицата или до предприятието за обработка на дивеч, както е целесъобразно, или трябва да бъде изпратен предварително в какъвто и да е формат.

Информация за хранителната верига

Стопанските субекти, които ръководят кланици или предприятия за обработка на дивеч, трябва в зависимост от случая да изискват, получават, проверяват и действат съобразно информацията за хранителната верига, по отношение на всички животни, които не са дивеч, които се изпращат или са предназначени да бъдат изпратени в кланицата или предприятието за обработка на дивеч.

Чрез дерогация компетентният орган може да разреши атестацията на правилното извършване на клането и обезкървяването, както и на датата и часа на клането, да се съдържат само в информацията за хранителната верига в съответствие с регламента, при условие че стопанството не се намира в ограничителна зона или че стопанският субект е показал, че разполага с необходимото ниво на квалификация за извършване на клане на животни без да причинява на същите болка, уплаха или страдание, които могат да бъдат избегнати.

Когато се поставя в предприятие, разположено в рамките на Съюза, маркировката на месото трябва да бъде с овална форма и да включва съкращението на Европейския съюз („ЕС") на един от официалните езици на Съюза, както следва: EC, EU, EL, UE, EE, AE, ES, EÚ. Тези съкращения не трябва да се включват в маркировките, поставени от предприятия, намиращи се извън ЕС, върху продукти, внасяни в съюза.

Превоз на кланични трупове

Делегираният регламент предвижда алтернативни условия за транспортиране на кланични трупове, половинки, четвъртинки или половинки, разфасовани на три части за продажба на едро, от овце, кози, едър рогат добитък и свине.

При превоз за максимално време от 6 часа максималната температура на въздуха в транспортното средство трябва да бъде 6 °C. Температурата на повърхността на месото трябва да бъде 7 °C. Максималното време за охлаждане до температура на повърхността на месото от овце и кози е 8 часа, при рогатия добитък 20 часа, а при свинете - 16 часа. Максималното време за транспортиране може да бъде удължено до 30 часа, ако преди началото на транспортирането се достигне температура в сърцевината под 15 °C.

За измерване на температурата на повърхността се използва термометър, калибриран в съответствие с последната версия на ISO 13485. Датчикът се въвежда перпендикулярно в най-дебелата част на дълбочина от 0,5 до 1 cм от външната част на плешката или бута — за животни от рода на едрия рогат добитък, овце и кози, или на бута или вътрешната повърхност на бута в средната горна част — за свине. Провеждат се пет измервания на температурата, като поне едно от петте измервания трябва да бъде под изискванията за температурата на повърхността.

Декларация при превоз

Пратката се придружава от декларация от стопанския обект. В документа се посочват продължителността на охлаждането преди първото натоварване, часът на започване на първото натоварване на продуктите, температурата на повърхността в този час, максималната температура на въздуха в транспортното средство, на която могат да бъдат подлагани продуктите, максимално разрешеното време за транспортиране, датата на разрешаване и името на компетентния орган, който разрешава транспортирането. Стопанският субект по местоназначение трябва да уведоми компетентния орган, преди да получи за пръв път кланични трупове, половинки, четвъртинки или половинки, разфасовани на три части за продажба на едро, които преди началото на транспортирането не са достигнали изискваната температура.

При всяко транспортиране превозното средство, събира месо от максимум три кланици или от един хладилен склад, който го събира директно от кланиците. Всички изисквания се прилагат за всички товари от кланични трупове, половинки, четвъртинки или половинки, разфасовани на три части за продажба на едро, изпратени от кланицата и хладилния склад, който ги събира от кланицата.

Щраусово месо

Щраусовите птици, отглеждани в стопанства, и отглежданите в стопанства копитни животни, заклани в стопанството, трябва да бъдат транспортирани до кланицата за по-нататъшна обработка. Тъй като предприятията за обработка на дивеч разполагат с подходящи съоръжения за хигиенна обработка на такъв дивеч, отглеждан в стопанства и заклан в стопанството, на тях следва също така да бъде разрешено да получават и обработват щраусови птици, отглеждани в стопанства, и копитни животни, отглеждани в стопанства.

При транспортиране на живи животни, след пристигането им в кланицата клането не трябва да се отлага неправомерно. Но когато е необходимо, от съображения за хуманно отношение към животните, трябва да се осигури време за почивка преди клането. Клането на животните, които са предадени в кланица за клане, се извършва на място и директното придвижване до друга кланица може да бъде разрешено само в изключителни случаи.

Сухо зреене

В обнародвания в Официалния вестник на ЕС делегиран регламент е предвидено, от 9 ноември 2024 година да влязат в сила новите изисквания, отнасящи се за сухо зреене на говеждото месо. В делегирания регламент с понятието „Сухо зреене" се обозначава съхранението на прясно месо в аеробни условия на висящи кланични трупове или разфасовки, неопаковани или опаковани в торби, пропускливи за водни пари в хладилно помещение или шкаф, и оставено да узрее в продължение на няколко седмици при контролирани условия на околната среда за температура, относителна влажност и въздушен поток.

Преди да бъде пуснато на пазара или замразено, говеждото месо, подложено на сухо зреене, трябва да се съхранява при температура на повърхността от -0,5 до 3,0 °C, с относителна влажност от максимум 85% и въздушен поток от 0,2 до 0,5 m/s в специално помещение или шкаф за не повече от 35 дни, считано от края на периода на стабилизиране при клането. Въпреки това стопанските субекти могат да прилагат други комбинации от температура на повърхността, относителна влажност, въздушен поток и време или сухо зреене на месо от други видове, ако представят на компетентния орган убедителни доказателства, че са предоставени равностойни гаранции за безопасността на месото.

Зареждане на месото

Месото за зреене не се зарежда в помещението или в шкафа, докато не бъдат достигнати определените температура и относителна влажност. То се окачва откъм костта или, ако се използва рафт, трябва да се осигури достатъчна перфорация за улесняване на въздушния поток при редовно обръщане, като се използват хигиенни методи. В началото на процеса на сухо зреене може да се приложи по-висок въздушен поток, за да се улесни ранното образуване на коричка и да се намали активността на водата на повърхността.

Изисква се употребата на термометри, сонди за относителна влажност и друго оборудване за точно наблюдение и улесняване на контрола на състоянието на помещението или шкафа. Въздухът, напускащ изпарителя, завръщащ се в изпарителя и влизащ в контакт с говеждото месо, трябва да бъде филтриран или обработен с ултравиолетови лъчи.

Изисквания за сурово мляко и коластра

В делегирания регламент е записано, че суровото мляко или коластрата от животни, които не отговарят на неговите изисквания, могат да бъдат използвани с разрешението на компетентния орган. Условие е да не показват положителна реакция при тестове за туберкулоза или бруцелоза, нито симптоми на тези болести. В случай на овце или кози, които са ваксинирани срещу бруцелоза като част от одобрена програма за ликвидиране и не показват никакви симптоми на тази болест, след като са преминали топлинна обработка, която да показва, когато е приложимо, отрицателна реакция при изследване за активност на алкална фосфатаза.

Когато изследването за активност на алкална фосфатаза не е подходящо за доказване на ефективността на прилаганата топлинна обработка, като например ситуации, при които сурово мляко се произвежда от видове, различни от едър рогат добитък, или се отделя в различни фракции, преди да бъде топлинно обработено, на фермите се разрешава да предоставят на компетентния орган необходимите гаранции и да водят съответните регистри като част от своите процедури, основани на принципите на анализ на опасностите и контрол в критични точки (HACCP) в съответствие с Регламент (ЕО) № 852/2004.

Условия за пастьоризация

Пастьоризацията трябва да бъде постигната чрез обработка, включваща висока температура за кратък период от време: най-малко 72oC за 15 секунди; ниска температура за дълъг период от време: най-малко 63oC за 30 минути; или всяка друга комбинация от условията време-температура, за да се получи еквивалентен ефект.

Обработката гарантира, че продуктите показват, когато е приложимо, отрицателна реакция при изследване за активност на алкална фосфатаза непосредствено след тази обработка.

Изисквания за яйцата

Според действащите хигиенни правила от помещенията на производителя до продажбата на потребителя яйцата трябва да се съхраняват без чужда миризма, тъй като тя може да е показателна за промяна на яйцата, която би ги направила неподходящи за директна консумация от крайния потребител. Когато обаче стопански субект умишлено е използвал външна миризма, за да придобият яйцата определени вкусове, наличието на такава миризма не означава, че яйцата представляват риск за потребителя. Следователно се разрешава пускането на пазара, при условие че тази практика няма за цел да скрие вече съществуваща чужда миризма на яйцата.

В помещенията на производителя, и до продажбата им на потребителя, яйцата трябва да бъдат съхранявани чисти, по отношение на тях да не е използвана умишлено външна миризма, да бъдат ефективно защитени срещу удар и да не попадат под пряка слънчева светлина.

Евродепутатите одобриха промените, призоваха

ЕК да подкрепи фермерите с финансиране

От Европейската комисия отчитат, че броят на местните малки кланици в Европа се свива за сметка на големите индустриални структури. С това се удължава времето за транспортиране на живи животни и на тях се причинява стрес и дори физическо страдание. Ето защо неправителствените организации и все по-голям брой страни от ЕС също настояват да се насърчи клането във фермата, като се използват мобилни кланици с подходящо оборудване.

Законодателите от комисията по земеделие на Европейския парламент подкрепиха предложението на Комисията, с което се дава по-голяма гъвкавост на фермерите да колят животни във фермата и по този начин да се намали необходимостта от транспортиране на животни. „Единственото условие е да се спазват хигиенните правила, за да се гарантира безопасността на храните, тъй като месото се продава на европейския пазар и може дори да се изнася, без разлика между него и продуктите от промишлените кланици", посочи Коен ван Дайк, представител на ГД „Здравеопазване" на ЕК, по време на заседание на ресорната комисия по земеделие в Европейския парламент, посветено на темата. За спазването на правилата при клане е предвидено да се грижи ветеринарен лекар, който трябва да прегледа животните преди да бъдат заклани, допълни той.

Членовете на ЕП подкрепиха предложението, но със забележки, предаде Euractiv. Мартин Хойслинг (Германия, Зелените/ЕСА) коментира, че „все още има много бюрокрация" и посочи, че изискването за присъствие на ветеринарен лекар на място е трудно изпълнимо при условие, че в Европа има милиони ловци и недостиг на ветеринарни лекари. Комисията обаче отхвърли тази критика, тъй като счита, че „инспекцията преди смъртта" от ветеринарен лекар е „необходима" процедура, за да се гарантира, че месото е толкова безопасно, колкото всяко друго месо на пазара.

Икономическа обоснованост

„На територията на Румъния няма много кланици, така че сега Комисията трябва да гарантира, че държавите-членки ще прилагат това законодателство", отбеляза румънският евродепутат Даниел Буда (ЕНП). Той призова да се осигури финансова помощ на фермите за закупуване на оборудване за обработка на продукцията.

Депутатът Жил Лебретон (Франция, „Идентичност и демокрация") подчерта, че първата френска мобилна кланица, която е започнала да работи през 2021 г. – Bœuf Ethique – е фалирала само след две години работа поради спад в поръчките, свързан както с COVID, така и с нарастващите разходи и натрупаните забавени плащания. „Комисията знае ли за този провал във Франция?" попита евродепутатът, който също така призна, че системата работи добре в други страни, като например Швеция. Скандинавската страна е много чувствителна към проблемите свързани с хуманното отношение към животните и сега е еталон в тази област. Тя инвестира сериозно през последните години, за да произвежда малки количества висококачествени животински продукти.

Според Ирен Торле (Франция, Renew) ясното обозначение на метода на клане върху етикета ще позволи на фермерите да добавят стойност към своето месо и ще допринесе за изграждането на повече лоялни клиенти.

В свой доклад по темата Европейската сметна палата посочва, че фермерите, използващи мобилни кланици са „изправени пред предизвикателства по отношение на логистиката и рентабилността". Оперативните разходи налагат „създаване на добавена стойност" и повишаване на цените за потребителите.

Все повече свобода

От 2004 г. ЕС забрани клането във фермите, но от 2021 г. отново го разреши единствено в случаите, когато има опасност за животното или оператора по време на транспортиране. Впоследствие през 2023 г. Европейската комисия прие делегиран акт, с който легитимира клането във фермата на овце и кози, но не и на коне, говеда и свине, когато има риск по време на транспортиране.

Според данни на Европейската комисия над една трета от курсовете с цел транспортиране на живи животни в ЕС са с продължителност между 8 и 24 часа. При конете, говедата, овцете и козите това са над 40% от пътуванията.

Нормативната уредба в България

Специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход в България са уредени с наредба №26 от 14.10.2010 г. В нея е записано, че във фермата могат да бъдат заклани птици и зайци до 40% от всеки вид, предназначен за клане, но не повече от 600 броя пилета бройлери на месец, 100 броя водоплаващи и пуйки на месец, 500 броя други видове птици на месец и 100 броя зайци на месец. Също така може да се обработват до 10 броя едър дивеч на ловец годишно и до 50 броя дребен дивеч на ловец годишно.

В наредба 26 е записано още, че храните, доставяни от един обект за търговия на дребно до друг обект за търговия на дребно, трябва да бъдат произведени чрез обработка и/или преработка на охладено месо от домашни двукопитни животни, птици, зайци и щрауси, отгледани в собствената ферма, заклани в кланици.

Регламентът определя как трябва да бъде постигната пастьоризация на прясното мляко.
Регламентът определя как трябва да бъде постигната пастьоризация на прясното мляко.
Умишленото използване на външна миризма по отношение на яйцата не трябва да има за цел прикриване на вече съществуваща миризма.
Умишленото използване на външна миризма по отношение на яйцата не трябва да има за цел прикриване на вече съществуваща миризма.