Рекордно високите цени предизвикват тревога у вносителите

EastFruit съобщава за значителен скок на цените на джинджифила в световен мащаб през последния месец, което катализира безпрецедентно търсене на този някога екзотичен, а сега регионален продукт. В Източна Европа джинджифилът се е превърнал в основна характеристика на процъфтяващата чаена култура и е разширил присъствието си в кулинарията и хлебопроизводството.

Какви са причините за бързото покачване на цените на джинджифила в световен мащаб?

Експертите от бранша посочват критично ниските добиви на джинджифил в Китай и Индия като основна причина за намаляването на азиатските запаси от джинджифил, което води до рязкото покачване на цените. След като до новата реколта от джинджифил в Китай остава половин година, пазарът реагира остро.

За китайските потребители, които традиционно са свикнали с джинджифила, ескалиралите цени го превърнаха в лукс, което доведе до спад в консумацията му.

Възможно е пазарът да си отдъхне през юни-юли, когато в обръщение ще се появи новата реколта от бразилски и перуански джинджифил. Съобщава се, че Бразилия разширява площите за отглеждане, за да се възползва от високите цени на световния пазар. Въпреки това, предвид по-малкия обем на износа на Бразилия, е малко вероятно да се стигне до значително намаление на цените до началото на износа на новата реколта в Китай.

Данните на EastFruit сочат, че Китай изнася от 400 до 500 хил. тона пресен джинджифил годишно. Тайланд и Индия, които заемат второ и трето място в световния износ, търгуват с почти пет пъти по-малко. Перу, Нигерия, Бразилия и Непал също се открояват като забележителни износители.

САЩ, Бангладеш, Пакистан, Нидерландия, ОАЕ и Япония са водещи във вноса на пресен джинджифил, като Нидерландия извършва предимно реекспорт. Германия е най-големият потребител на джинджифил в Европа с годишен прием от около 30 хил. тона. Украйна, която внася около хиляда и половина тона предимно от Бразилия, Китай и Перу, се нарежда на 50-о място в света по внос на джинджифил.