Началото на 2024 г. е по-добро за полския износител на ябълки в сравнение с началото на предходната година, казва Емилия Левандовска, офис мениджър на Fruit-Group:

„Гледайки началото на 2024 г., нашата компания успя да увеличи продажбите си на ябълки в сравнение с до началото на 2023 г. Това обаче не може да се каже за продажбите на нашите круши, тъй като през януари и февруари 2023 г. сме продали по-малко от тях в сравнение с година по-рано. Това се дължи на по-ниската реколта круши за нашата компания този сезон."

Въпреки че цените на полските ябълки са доста по-високи, отколкото бяха преди година, Левандовска заявява, че производителите все още не правят достатъчно пари, за да покрият разходите си. "Цените на ябълките леко се повишиха през първия период на годината. Като цяло сезонът беше доста стабилен по отношение на цените. Имахме големи стачки на производителите в Полша. Въпреки че цените се повишиха в сравнение с няколко години те все още не са достатъчни, за да покрият всички нарастващи разходи за производство на прясна продукция. Знаем, че разходите за енергия ще се увеличат втората половина на тази година, което, разбира се, не е положителна информация за нашата индустрия".

В момента времето в Полша е доста студено, като температурите падат под 0 градуса по Целзий, обяснява Левандовска: „В момента виждаме цъфтежа на ябълкови дървета в централна Полша, този процес започна преди една седмица.

Това означава, че тази година вегетационният сезон е доста студен, днес температурите бяха между минус един и минус два градуса дори виждаме - 2,5 и дори -4,8 в някои от регионите."

Fruit-Group спря транспортирането до задгранични пазари и вместо това се фокусира върху друг пазар за остатъка от сезона. „В момента приключихме продажбите си за задграничните пазари. Дългото транзитно време и забавените доставки ни принудиха да приключим сезона на този етап. И така, ние се фокусираме върху европейския и местния пазар в този момент. Запасите са малко по-ниски в сравнение с до края на сезона. Бихме искали да запазим продажбите си на стабилно ниво или дори да ги увеличим малко", заключава Левандовска.