Масовата беритба в Кюстендилско ще започне в началото на юни

Ваня ВЕЛИНСКА

Първите български череши вече са факт. А цената им от 50 лева за килограм, не изненадва никого. Дори в сравнение с предходни години, когато първите плодове се търгуваха за 80-90 лв., а се е случвало да надминават и 100 лв., си е направо „ниска". Безспорно първите череши държат едни от най-високите цени. А и да не забравяме, че в много европейски държави именно черешите са сред най-скъпите плодове. Съвсем скоро обаче цените ще се нормализират, а именно когато започнат масовите беритби. Тази година развитието на културите, включително и при овощните видове, върви доста по-рано - с около 20 дни. Така че разгарът на беритбата на черешите ще е в началото на юни.

Първите български череши се берат в по-южните райони – основно Пловдивско и Хасковско, където се отглеждат по-ранни сортове, които зреят около 5-10 май, така че е нормално да са подранили. Те обаче не са показателни за страната, а по-скоро дават сигнал, че сезонът на черешите наближава.

А за да добием по-ясна представа, естествено, се насочваме към меката на черешите, а именно Кюстендилско.

В момента черешите са след фаза на прецъфтяване, завръзът е с размер на грахово зърно, когато започва да се очертава реколтата, каза проф. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил. За съжаление, тази година обаче тя няма да е такава, каквато очаквахме, тъй като първоначално предвиждахме да е много по-добра. Но за това си има причини. По време на масовия цъфтеж температурата беше изключително висока. При някои от сортовете, които цъфтяха при температура над 24 градуса, а имаше и дни със стойности до 31 градуса, се наруши процесът на оплождането. Да, времето беше сухо, имаше летеж на пчели, но в такива условия - при толкова високи температури, близалцето прегаря много бързо. Затова не можа да стане нормално оплождане, а неоплодените цветове дървото ги изхвърля. Така че реколта ще има, но пак казвам, не толкова добра, каквато очаквахме. Все пак паднаха дъждове, които се отразиха благоприятно на по-нататъшното нарастване на плодовете. Ако не беше заваляло, това щеше още повече да лимитира добива.

Традиционно масовата беритба на черешите в Кюстендилско е след 15 юни. Тази година се очаква беритбите да започнат в края на май, но масово ще е в началото на юни. Това, разбира се, са прогнози с уговорката, ако времето не захладнее по-продължително време, което да задържи зреенето на плодовете.

Редуцирането на плодовете, което стана „естествено" благодарение на ниските температури, има и положителна страна. По-малкото на брой череши ще им позволи да нараснат повече и да се образуват по-едри и качествени плодове. Това, разбира се, е добре, стига да има достойна реализация на качествената продукция, което за България не е много сигурно. При черешите, както и при повечето плодове, а и зеленчуци, качеството, за съжаление, не е водещ показател, който да се търси и оценява от прекупвачите.

Още за реколтата от череши четете в новия брой на в. "Български фермер" от 7-12 май