Според анализаторите на EastFruit в региона е започнал активният експортен сезон на пресни праскови. Този сезон обаче е коренно различен от всички предишни, а основният проблем на пазара е Египет.
Според февруарски прогнози Египет рязко девалвира валутата си, което доведе до рязък спад в цените на техните продукти на външните пазари. Това доведе до дисбаланс в търговията с ранни праскови на регионалния пазар.

Според международния експерт по пазара на плодове Евгений Кузин, „На пазара на едро в Кайро в Египет прасковите се появиха в началото на март 2024 г. на цена от 0,51-0,61 щатски долара/кг. Сега цената вече е паднала до 0,32-0,53 щ.д./кг в щатски долари, което е невероятно евтино за международния пазар. Но в египетски лири цената не се различава съществено от обичайната", казва международният експерт по пазара на плодове Евгений Кузин.

"Турция започна да изнася оранжерийни праскови и цената за доставка следващата седмица е 2,85 щатски долара за кг. Египетските износители обаче вече предлагат праскови при условия за доставка след 2 седмици на цена от 1,57 щ.д./кг, така че турските доставчици нямат друг избор освен да намалят цената. Девалвацията на египетската лира сериозно развали сезона на износителите на праскови от Турция", казва Федир Рибалко, експерт по търговия и логистика на плодове и зеленчуци.

Като се има предвид, че вътрешната цена на прасковите в Египет не надвишава 50 щатски цента, можем да се очаква, че веднага щом турските праскови поевтинеят, египетските износители ще могат да намалят цените още повече, тъй като маржовете на износителите сега достигат 1 щатски долар на кг и осигуряват значителна ценова гъвкавост.

Междувременно Китай все още доминира на пазарите на ранни праскови в страните от Централна Азия. Цените там са много по-високи. По-конкретно, в Узбекистан цената на дребно за праскови е около 5,5 щатски долара за кг, а цената на едро е около 3,0 щатски долара за кг. При тази цена доставката на праскови по въздух от Египет може да има икономически смисъл.

Таджикистан цената на дребно на прасковите е дори по-висока от тази в Узбекистан и е близо 6,7 щатски долара за кг. И тук се предлагат само праскови и нектарини от Китай.

Възможно е в близко бъдеще на този пазар да се появят продукти от Турция и Египет, които да изместят китайските праскови. Прозорецът на възможностите на тези пазари обаче не е толкова дълъг, колкото в Източна или Централна Европа, тъй като южните региони на Узбекистан и Таджикистан също започват да берат праскови много рано.

Ако тези региони започнат да отглеждат ранни праскови в оранжерии, те биха могли не само да задоволят нуждите на вътрешния пазар през април-май, но и да изнасят продукти в по-студените страни.