С настъпването на пролетта започва активната продажба на пилета: еднодневни, седмични, възрастни. Представители на птицеферми, големи животновъди и частни собственици изнасят жива стока на пазара, където тя може да бъде продадена. Дори опитни птицевъди могат да направят грешка при избора, а за начинаещите стопани е трудно, дори за някои невъзможно да се ориентират сами. Затова ще ви помогнем с някои важни признаци, които можете да разпознаете и така да идентифицирате здраво пиленце с добър потенциал за растеж.

Какво да търсите при покупка

Ако на пазара има много продавачи, първо трябва да обърнете внимание на техния инвентар. Кокетните клетки със суха постелка показват, че животновъдът обръща внимание на поддържането на чистота, така че птиците му да бъдат здрави.

Но мръсни клетки, мокра постеля и други подобни външни признаци показват, че птицевъдът е небрежен към излюпените пилета. Внимавайте, защото ако купите болни пилета, можете не само да загубите парите си, но и цялата си популация от домашни птици, ако инфекцията се разпространи в кокошарника.

Температурата

Когато купувате жива стока, трябва да вземете предвид високата уязвимост на пилетата през първите дни от излюпването. До 17-дневна възраст пилетата и пилетата-бройлери не са в състояние да регулират телесната си температура, така че животът и здравето им зависят от външни фактори.

Хипотермията води до

отслабване на защитните функции

на тялото и загуба на тегло, което е критично за еднодневно пиле. След хипотермия по време на процеса на продажбата и транспортирането е възможна масова смъртност в рамките на няколко дни след покупката. Но дори ако пилетата оцелеят, хипотермията в ранен стадий на развитие се отразява на тяхното здраве - такива птици наддават на тегло по-бавно и тяхната продуктивност е много по-ниска от нормалната.

Режим на температурата 

при отглеждане на пилета:

  • 1 седмица - +33–35°C, минимална. +26–28°C;
  • 2 седмица - +30–32°C, мин. +24–25°С;
  • 3 седмица - +25–29°C, мин. +20–23°C.

Внимание! Продажбата на еднодневни пилета на пазара през април и май с почти 100% вероятност води до хипотермия на пилетата, което впоследствие води до много проблеми: от настинки до смърт.

За да избегнат хипотермията, опитните птицевъди търсят начини да купуват птици директно от птицевъда: отиват в птицеферма или в дома при частен собственик.

За да транспортирате пилетата:

Трябва да имате картонена кутия с подходящ размер. Дъното му да е покрито със сено или дървени стърготини, а в капака са направени големи дупки, така че пилетата да не се задушат или прегреят по време на пътуването.

Еднодневните пилета се транспортират в колата, където се поддържа висока температура - до +30°C.

Недопустимо е да транспортирате млади животни в багажника на колата, пилетата могат да пострадат от хипотермия, както и да бъдат наранени поради разклащане.

На каква възраст да избирате

Повечето стопани нямат единодушие кое е по-изгодно: да купуват еднодневни пилета и да ги отглеждат практически от нулата или да вземат за отглеждане 3-4-седмични. И двата метода имат плюсове и минуси.

Имайте предвид: Трябва да сте наясно, че еднодневните пилета са подложени на силен стрес. Те страдат от студ или прегряване, а ако са транспортирани в тесни клетки, от дехидратация, глад и много други фактори. Така че пиленце, което е прекарало няколко дни в кола, ще бъде изтощено и шансовете му за оцеляване са значително намалени.

Продавачите могат да излъжат: да дадат грешна възраст на пилето, за да оправдаят високата му цена. Затова, за да не станете жертва на измама, когато пазарувате, трябва да имате настолна везна със себе си - претеглянето на пилетата ще ви помогне да определите как отговарят на възрастта си.

  • пиле от яйчната порода се ражда с тегло 36–38 г, на възраст от 10 дни нараства до 75–90 г, а до три седмици теглото му достига 125–170 г;
  • пилето-бройлер се излюпва по-голямо, с тегло 42-45 г и бързо наддава на тегло: 1-ви ден - 58-62 г, 2-ри - 73-80 г, 3-ти - 90-101 г, на възраст от една седмица бройлерът трябва да тежи 180–210 г, на 10 дни – 280–330 г, а до три седмици – 810–960 г.

Така че, ако теглото на пилето не съответства на възрастта му, откажете покупката.

Напомняне: Основата за продуктивността на пилетата се полага в първите дни от излюпването. Лошият старт не може да бъде компенсиран в бъдеще с добра храна; птица със закъснение в развитието няма да може да набере необходимото тегло за кратък период на угояване.

Ще разпознаете здравите пилета по признаците

Трябва да обърнете внимание на общото поведение на птицата. Здравите пилета равномерно запълват цялото пространство на клетката и издават леко цвърчене. Силните скърцащи звуци на пилетата показва, че те се чувстват неудобно: гладни са или им е студено.

Ако имате избор при пазарлъка:

  • не трябва да вземате най-малките пилета - те обикновено се оказват по-слаби и по-малко жизнеспособни;
  • доста трудно е да се определи полът на еднодневните пилета, така че когато купувате пилета от яйчни породи, е по-добре да вземете два пъти повече от планирания брой кокошки-носачки.

Финален оглед на стоката

1) На първо място, трябва да обърнете внимание на поведението на пилетата. Здравите пилета са активни и подвижни, реагират на стимули. Ако леко потупате дъното на кутията, в която се намират пиленцата, те ще изтичат на звука като сигнал за хранене. Здравата птица показва признаци на безпокойство и се опитва да се съпротивлява, когато я вземете в ръце, не трябва да бъде летаргична и пасивна.

Пилетата, докато са бебета, спят много, но обикновено заспиват и се събуждат по едно и също време. Ако по-голямата част от тях са будни, активно се движат около клетката и чуруликат. В същото време няколко индивида стоят сами и дремят – трябва да откажете покупката - сънливостта или депресията са признак на слабост или болест.

При закупуване се препоръчва да се оцени всяко пиле индивидуално. Избраното пиленце се поставя по гръб и се наблюдава поведението му. Здравото пиле се издига в рамките на 2-3 секунди; ако издигането до вертикално положение е бавно и отнема повече от 10 секунди, по-добре е да откажете покупката. Слабите индивиди имат по-малък шанс за оцеляване.

2) Изравнена стойка: Здравото пиле стои уверено на краката си, не се люлее и не залита. Трябва да стои право, краката да са разположени под тялото. Ако си постави краката настрани или крайниците са разперени като хеликоптер, най-вероятно е било наранено по време на транспортиране или има вроден дефект.

Несигурното стоене на краката показва слабост и недоразвитие на пилето. Такива пилета често умират в първите дни след покупката, тъй като не могат да заемат отново мястото си на хранилката и поилката.

3) Блестящ пух: Здравите еднодневни пилета изглеждат като пухкави топки: жълти, черни или на петна в зависимост от породата. Блестящ пух покрива равномерно цялото тяло на пиленцето. Не трябва да има плешиви петна и никъде не трябва да се вижда открита кожа. Мътният цвят на пуха показва, че пилетата са болни или отслабнали.

4) Ясни очи: Здравото пиле има ясни, широко отворени очи. Ако затвори клепачи и спи, докато се разхожда, очевидно не е оцеляло при превоза и не бива да се надявате на чудо

5) Чист клюн: Човката на еднодневното пиле трябва да е симетрична, горната и долната част да съвпадат, когато са затворени. Особено внимание трябва да се обърне на носните проходи - те трябва да са чисти, без секрет или засъхнала кора. Изпускането на слуз от носните проходи е признак на заболяване: настинка или инфекция. А червени точки и повреди по клюна показват, че по време на инкубационния процес не са спазени оптималните температурни условия поради прегряване и пилетата се опитват да излязат от черупката по-бързо.

6) Прибрани крила: Здравите пилета държат крилата си плътно прибрани към тялото, независимо дали тичат, или спят. Ако еднодневното пиле странно издува крилата си или седи унило, провесвайки крила, това са лоши признаци. Те показват заболяване, което често води до смърт.

Диарията при пилетата не винаги е инфекциозна - тя може да бъде причинена от стрес или хипотермия. Проблеми с храносмилането често възникват в първите дни след купуването на пилетата поради преминаването към различна храна
Диарията при пилетата не винаги е инфекциозна - тя може да бъде причинена от стрес или хипотермия. Проблеми с храносмилането често възникват в първите дни след купуването на пилетата поради преминаването към различна храна