Преконфигурирането става със смяна на работните органи, а така се пестят разходи за машини, резервни части и горива

През април се прави второто почвено култивиране преди сеитбата на царевица, фасул, памук, фъстъци и други – важно е то да е на същата дълбочина, на която се прави сеитбата и да приключи навреме при оптимални почвени температури. Тази година термометрите отчитат такива по-рано, предвид настъпилото в много райони на страната значително затопляне. Плитка почвообработка от 4-5 до 10 см, се извършва сега и в междуредията на овощните градини, зеленчукови и ягодови насаждения, за разбиване на почвената кора и унищожаване на плевели. Култивирането обикновено се съчетава и с брануване, за което двете машини се свързват в един агрегат.

Kuhn Performer е произведен в Германия, многофункционален култиватор за слята обработка, универсален инструмент за работа според различните условия на почвата – плътност, структура, предшественик и т.н. Гамата е подходяща за трактори със средна и висока мощност от 180 до 700 к.с.

Може да работи в избрана дълбочина до 35 см,

като лесно се преконфигурира в подходяща машина за всеки вид обработка по различно време от сезона, включително минимална. Повърхностна обработка на до 7 см дълбочина от дисковите работни органи става факт само с едно тяхно минаване, и шила с подходящ за целта накрайник. Ако земята изисква преструктуриране без прекомерно дълбока обработка върху шилата за разрохкване трябва да се монтират накрайници с 50 мм връх, с какъвто се постигат и икономии в сравнение с класическо разрохкване. Плиткото култивиране поддържа плодородната способност на почвата, а органичната материя се задържа на повърхността. Предните дискове нарязват слама и корени, а шилата ги вкарват в почвата, разпуквайки я на дълбочината на колелата. Зад всяко колело има по още едно шило, което да заличава следите от така или иначе минималното почвоуплътняване. Натискът на валяка е регулируем, така че да може да се работи и в лека почви, и при влажни условия. При плитката обработка могат да се монтират и допълнителни крила, навлизащи на до 15-19 см дълбочина, които режат кореновата система по ширината на инструмента, докато дисковете се грижат за култивирането на растителните остатъци. Така се усилва ефектът на миксиране от извитите шила, а комбинацията дискове и шила ефективно отстранява плевелната растителност. Тази конфигурация за минимална оран поддържа висока скорост, комбинирана с висок резултат на обработка и се препоръчва за извършване с трактор 60-80 к.с. Уредът намалява разходите за поддръжка и гориво, гарантирайки подобрена рентабилност в стопанството и предлага още по-големи икономии в комбинация със сеялката SH, така че да се извършват повече от една операция в едно минаване.

Дисковите култиватори Carrier 420-820, на шведския производител Väderstad, са

предназначени за високоскоростна обработка

и подготовка на сеитбени легла,

разполагат с голям избор от предни инструменти, дискове и валяци за комбинации, които да задоволяват нуждите на стопаните от плитка до дълбока оран. Тази универсалност пести от разходи за различни видове машини и осигурява добър старт за всякакви видове сезонни култури с различни почвени изисквания. Модел от гамата може да бъде оборудван с дискове с диаметър 450 мм или 470 мм TrueCut за фина обработка. Два реда дискове изработени от закалена шведска стомана V-55 агресивно накъсват и миксират растителните остатъци след жътва в дълбочина до 12 см. Коничната форма на дисковете осигурява дългия им експлоатационен живот и добрата обработка на почвата. Дискът с диаметър 450 мм има малки прорези, които правят интензивно култивиране дори и при плитка почвообработка. 470-милиметровите дискове TrueCut имат по-големи прорези, които могат да се справят с по-голямо количество растителни отпадъци с интензивно нарязване. За ултра плитка, но интензивна обработка се представят добре работните органи CrossCutter Disc, особено в стърнища с маслодайни и покривни култури, а и при зърнените, но след оран. Дисковете са от висококачествена шведска стомана, а формата им спомага пълното нарязване и интензивно миксиране на плитка работна дълбочина, така че да се образува обширно и добре подготвено сеитбено легло. Carrier

може да бъде оборудван с валяци, подходящи

за различни видове почвени условия

Гуменото окачване на валяците абсорбира ударите и увеличава експлоатационния му живот, както и този на рамата. Комбинацията с брана за слама не само накъсва растителните остатъци, но ги и разпределя само с едно минаване, така че да създаде еднакви условия за посевите по протежение на цялата площ.

Друг немски пионер в производството на почвообработващ инвентар е Horsch, чиито гами Cruiser SL и Cruiser XL са предназначени за плитка обработка до 15 см дълбочина. SL гамата включва навесни машини с работна ширина от 4,5 и 6 м, а малкото разстояние между следите на работните органи от 16 см, допринася за оптималното размесване на растителен остатък, натрошаване и заглаждане на почвата. Изборът на валяк става според различните условия на почвата, като всеки модел се грижи за производството на големи количества фина почва. 4-те греди на конструкцията са отговорни за оптималното подравняване, а специалната форма на работния орган осигурява просвет от 70 см, който го прави трудно податлив към задръстване. Cruisel XL включва култиватори с работна ширина 5, 6, 7.5, 10 и 12 м, разстоянието между работните орган е с 1 см по-малко от другата гама, т.е. 15 см, така че равномерното разпределяне е гарантирано. Работните органи, разпределени в 6 секции, включват пружинни лапи със 150 кг сила на задействане и 20 см височина на освобождаване, подравняващи дискове на пружини на един ред, RollFlex валяк, пневматична спирачна система, Crossbar с подравняващи нивелатори и опционална решетъчна брана след валяка. Работната дълбочина се регулира чрез опорните колела и валяка. Големите гуми на ходовата част служат както за транспорт на шосето, така и при обръщане в края на полето. При моделът 7 XL

обръщането става върху валяка,

за равномерно разпределяне на тежестта

по цялата ширина на машината

За да бъде използвана оптимално теглителната сила на трактора, гамата култиватори разполага с устройство за усилване на тягата, което по време на работа постоянно предава към задния мост на трактора 1 200 кг натиск. Активирането на тази функция се извършва посредством бутона за вдигане и пускане без нуждата от допълнителни вентили и цилиндри.

Датската навесна брана Kulti-Dan на HE-VA за сеитбено легло, се адаптира към индивидуалните нужди на стопанството и трактор, разполагайки също с богат набор от допълнително оборудване. Браната е с 4 реда зъбци, които могат да се регулират под 4 различни ъгъла в зависимост от вида почва и конкретните задача и цел, дори в най-трудно обработваемите почви. Големите колела осигуряват точност на дълбочината. Конфигурацията на браната може да бъде зададена от самия стопанин, пред когото е поставено голямо разнообразие от допълнително оборудване, така че да отговаря на конкретните изисквания. Това оборудване включва например изравнителна щанга, която ефективно подравнява полето; работен орган за последваща обработка, който изравнява следите на зъбите и други. Браната се предлага в работна ширина от 2,2 до 7 м и е съвместима с трактори с мощност 25-110 к.с. За трактори с мощност 85-140 к.с., производителят препоръчва браната Euro-Dan Eco, която идва в работни ширини от 5 до 8 м и е с по-голяма производителност. Нейното стандартно оборудване включва 30-сантиметрови колела, зъбци с реверсивен връх 45х10 мм, хидравлично сгъване в транспортен режим, здрава конструкция на рамата с разстояние между работните зъбци от 60 см, за предпазване от запушване.

Дълбочината се регулира посредством електрически ограничител с централно управление

за 7 и 8-метровите модели, или с дистанционни клипсове (вид щипки) върху повдигащия цилиндър на колелата, със шпиндели при 5 и 6-метровите брани. За тежки типове почви, при зърно, царевица, цвекло и т.н. пред пружинната дъска може да се монтира допълнителна предна брана, за първично разрохкване, след която 4-те реда работни органи да прецизират обърнатата почва за семенни легла на подходящата дълбочина, за постигане на върхова подготовка за сеитба. Като цяло машината може да е допълнително оборудване, което дава възможност за избор на комбинации, отговарящи на нуждите на всички видове и размери стопанства.

В местното производство на брани, фирма Раломекс се включва с навесни и прикачни модели, като навесните са серии БДН и БДН-ТГ, а прикачните спадат към сериите БДП-Р, БДП-ПП, БДП-ТГ. Предназначени за дисковане на почвата или предсеитбена подготовка, те раздробяват буците, подравняват полето, подобряват аерацията и почистват от къртичини всякакви стопанства, ниви, ливади и пасища. Приложими са към всякакви видове почви, освен влажни и лепкави, и подложени на ветрова ерозия. Дисковите модели от серия БДП-ТГ са предназначени за бърза, плитка и интензивно размесваща обработка във всякакви почвени условия на дълбочина до 15 см. Навесните брани могат да бъдат изработени с Х- или V-образни работни органи. Браните от серия БДП-Р са с по 2 лагера, 4 уплътнения, ос на батериите от 40 мм, самостоятелно закрепени дискове с гумени тампони и капсуловано лагерно тяло. Моделите от серия БПД-ПП разполагат със сдвоени дискове с различен диаметър и пружинен предпазител. Всички брани на Раломекс са окомплектовани с подравнителен „кух" ротор, което изключва неговото задръстване.

Väderstad Carrier 500
Väderstad Carrier 500
Horsch Cruiser XL
Horsch Cruiser XL
HE-VA Euro-Dan Eco
HE-VA Euro-Dan Eco
HE-VA Kulti-Dan
HE-VA Kulti-Dan
Дискова брана Раломекс
Дискова брана Раломекс