Увлечени от засаждането на растения на открито, често забравяме за такъв прекрасен елемент от градинския декор, като саксията за цветя на открито. Този прост елемент е идеален за дизайн на двора и може да превърне дори бетонна площ в цъфтящ оазис. Става дума за разнообразието от градински саксии и възможностите за градинарство в контейнери.

Външната саксия е основен атрибут на много стилове ландшафтен дизайн.

Растенията, растящи в съдове, изискват повече внимание, отколкото техните колеги в откритата цветна леха. Те трябва да се поливат по-често и да се хранят повече. Но те допълват градината толкова ефектно, че си струват отделеното време.

Предназначение

. Външните саксии и контейнери изпълняват две основни функции - те служат като съдове за растенията и имат въздействие на независим декоративен елемент. Те могат да се използват по различни начини в градината.

. Традиционно в контейнери се засаждат растения, които по обективни причини не могат да растат на открито - топлолюбиви, вечнозелени и със специални изисквания към състава на почвата.
Например вечнозелената мирта изглежда страхотно в градината, но презимува само на закрито.

. Но понякога има толкова малко място в градината, че просто няма къде да засадите цветни лехи. И в този случай саксиите ще помогнат. Те могат да бъдат поставени върху настилка, чакъл, морава или да се използват за украса на веранда или стълбище.

. Ако току-що сте започнали да създавате градина, растенията в саксии и кашпа ще ви помогнат да запълните празното пространство.

Така докато градината расте, можете да се любувате на контейнерните растения. В допълнение, те са идеални и за зониране.

. Чрез засаждане в ограничено количество почва можете и да контролирате растежа на декоративните дървета и храсти. Растенията ще образуват компактна, гъста корона.

Дръвчета в контейнери могат да се използват и за декорация на вътрешен двор.

. Като самостоятелен дизайнерски елемент саксиите с растения ще изглеждат впечатляващо в предната зона, на терасата, край басейна, във вътрешния двор или в беседката.

Предимствата

. Всяко растение може да расте с уникален микроклимат и собствен режим на поливане и торене.

. Цветята в саксии са лесни за грижи и създават по-малко мръсотия.

. По всяко време контейнерът може да бъде изваден, разменен или прибран в случай на лошо време.

Размер и форма

За повечето растения са подходящи стандартни саксии със съотношение на височината към ширината 1:2 (т.нар. кофа за засаждане). Конкретният размер се избира според параметрите на растението. Имайте предвид, че градинските цветя растат много по-бързо от стайните цветя, така че не се фокусирайте върху разсада, а върху това какво ще бъде до края на сезона.

Ниски и широки вази, подобни на купи, са подходящи за засаждане на едногодишни цветя. Изключение правят сукулентите. Те имат плитка коренова система и такива саксии са отлично решение за създаване на композиции от различни представители на тази група.
За храсти, иглолистни дървета и рози са необходими високи саксии, така че кореновата система да има възможност да расте надолу.

Когато избирате размера на саксиите за цветя на открито, вземете предвид и площта на обекта. Контейнерът трябва да е пропорционален на площта, за която е предназначен, в противен случай или ще се загуби, или ще изглежда твърде обемист.

Колкото по-голямо е растението от толкова повече почва се нуждае.

Материал и дизайн

Важен е и материалът, от който е направена саксията. Може да бъде камък, керамика, дърво, метал, фибростъкло. Преди да изберете един от тях, претеглете плюсовете и минусите.

. Каменните саксии изглеждат монументални, те са издръжливи, здрави, но тежки. Ще ви бъде неудобно да ги приберете на закрито за зимата.

. Керамичните саксии (глина, теракота) са класика на градинската архитектура. Те задържат добре влагата и са стабилни, но поради голямото си тегло, подобно на каменните, не се преместват лесно от място на място, а освен това са крехки. Друг недостатък е, че глината се охлажда бързо и ако има слана, корените на растенията могат да замръзнат.

. Дървото е по-леко, идеално се вписва в естествената среда, задържа топлината добре, но е краткотраен материал. Под въздействието на влагата и слънцето се разрушава.

Дървените саксии са подходящи за градина в провинциален стил.

. Поцинкованите контейнери са издръжливи и леки. Те са идеални за селска предна градина. Но цинкът постепенно се разлага, отравяйки почвата и ако в нея се засади многогодишно растение, то може да изсъхне.

. Пластмасата с добавено фибростъкло е лишена от повечето от изброените по-горе недостатъци. Тя е издръжлива, лека, не се страхува от вода и е устойчива на температурни промени. Саксиите, направени от нея, могат да бъдат с различен дизайн, включително добре имитиращи естествени материали.
Когато избирате саксии, вземете предвид стила на градината.

. Съдове под формата на купа на крак и вази на пиедестал са подходящи за обикновена градина. Най-често са изработени от камък или бетон.

. Класическите глинени и теракотени саксии са незаменими за средиземноморския, колониалния, провансалския стил.

. Модерните стилове ландшафтен дизайн гравитират към лаконични контейнери със строги геометрични форми.

. Пейзажните и селски градини ще бъдат украсени с дървени сандъчета и поцинковани кофи.

Мобилност

Саксиите могат да бъдат част от градинската архитектура - вградени в настилката или монтирани на коловете за ограда. В този случай те са подходящи само за засаждане на едногодишни цветя. Опасно е да оставяте дори зимно издръжливи растения в тях за зимата, тъй като поради ограничения обем на почвата съществува висок риск от замръзване на корените.

Ако планирате да отглеждате храсти и многогодишни растения в контейнери, изберете мобилни съдове.

Например, за да се предотврати замръзването на чемшира, саксиите се пренасят в топло помещение за зимата и се връщат в градината в началото на пролетта.

СЪВЕТ

. Независимо какъв е, съдът трябва да има отвор с размер на палец за източване на излишната вода. При засаждане на дъното трябва да се постави дренаж.

. Поставката под саксията осигурява свободно отделяне на излишната влага

Подходящите растения

С добро познаване на агротехнологията можете да отглеждате всякакви растения в саксии. В затворени земни условия те се чувстват комфортно:

. джуджета на иглолистни дървета;

. изрязани форми на чемшир, мирта;

. топлолюбиви растения - цитрусови плодове, бругмансия, камелия;

. пикантни билки – розмарин, лавандула, майорана, чубрица;

. декоративни треви – мискантус, лисича опашка пенисетум, перушина, острица;

. многогодишни растения и цветя - пеларгониум, бегония, хлорофитум, колеус, рози;

. едногодишни - петуния, лобелия, калибрахоа, бакопа.