Интелигентното земеделие предизвиква голям интерес през последните години, поради въвеждането в практиката на ефективни и рационални дигитални приложения, които позволяват както управление, така и повишаване на добива и качеството на селскостопанската продукция.

Процесът е съпроводен от ефективно разходване на природни ресурси като вода, енергия, торове, препарати за растителна защита, намаляване на разходите и постигане на устойчивост.

Интелигентното земеделие е цялостна система, която се интегрира в стопанската дейност на земеделския производител с цел постигане на повишена конкурентоспособност и минимализиране на разходи.

Множеството приложения на системата служат като инструменти за визуализация на средата, в която се осъществява стопанската дейност, като тази информация служи за по-ефективно вземане на решения в точния момент.

Снимка: Copernicus Land Monitoring Water and wetness status of small woody features.
Снимка: Copernicus Land Monitoring Water and wetness status of small woody features.

Интелигентното земеделие е неразривно свързано с прецизното земеделие. Ползите за производството на селскостопанска продукция на тези две нововъведения са очевидни и все повече земеделски стопани инвестират в технологии, разполагащи със сензори за анализ на данни, чрез които да се оптимизира разпределението на ресурси и да се минимализира въздействието върху околната среда, което от своя страна води до намаляване на отпадъците.

Решенията, базирани на точни данни за състоянието на микро средата, в която се осъществява стопанската дейност, са предпоставка за намаляване на негативния отпечатък върху околната среда и гарантират дългосрочна жизнеспособност на земеделските практики.

Оборотният капитал на земеделските компании се влияе пряко от инвестициите, направени за иновативни технологии, селскостопанска техника за интелигентно земеделие, системи за автоматично задвижване, картографиране на производството, системи и софтуер за дозиране на препарати за торене и растителна защита. Внедряването на прецизни технологии позволява на фермерите да работят по-бързо и ефективно на базата на информация, получена на момента.

Процесът изолира изцяло променливите и нерелевантни разходи, като се наблюдава понижаване на разходните норми, свързани с гориво и смазочни материали, семена, разсад, торове, препарати за растителна защита и вода за напояване.

Важно е да се отбележи, че интелигентното земеделие способства ефективността на производството, генерира положителни ефекти върху околната среда и не на последно място благоприятства дистрибуционните канали на продуктите от полето до потребителя.

В този контекст проектът DS-Farm, финансиран от програма Еразъм +, има за цел да подкрепи фермери, експерти и преподаватели в сферата на земеделието, които да подобрят своите компетенции и умения. Дългосрочното целеполагане по проекта е да се внедрят системи за интелигентно земеделие в практиката на земеделските производители.

Проект DS-Farm има специфичната цел фундаментално да работи за подкрепа на бъдещата конкурентоспособност и укрепване политиките на Европейската общност по отношение на технологичен трансфер на знания, обучение на нови селскостопански професионалисти, които да работят за изграждане и подобряване на био еко статуса, икономиката, опазване на околната среда и социалната действителност в селските райони.

Екип от УНСС -  проф. Любен Боянов, проф. Надя Миронова, д-р Емилия Дунева, Анселмо Капороси, Петя Христова, който работи по проекта и по проблемите на интелигентното земеделие, разработва учебни материали как да се направи на практика от фермерите интелигентно земеделие в техните стопанства.

Чрез създадена специална платформа за обучение, се предоставят на обучаемите, в онлайн режим, необходимите инструменти и материали за обучение, за да придобият, тестват и проверят придобиването на знанията и уменията, необходими за прилагане на системи за интелигентно земеделие в собствените си практики.

Проектът DS-Farm по своята същност, представлява стъпка напред в отговор на възникващите нужди на фермерите и експертите в сектор земеделие от въвеждане на иновации. Позволява им да навлязат и да работят в една нова визия за земеделското производство, като по този начин са в крак с настоящите тенденции за развитие на земеделския сектор в Европа и в синхрон с еволюционния напредък в AI разработките.

Снимки: Copernicus Land Monitoring Water and wetness status of small woody features. https://land.copernicus.eu/en/map-viewer