Неприятелят се среща в цялата страна - в овощни градини и лозови насаждения. Напада основно ябълковите дървета, но също и други видове.

Повреда

Вреда нанасят почти всички стадии - ларви, нимфи и възрастни, които се намират от двете страни на листата. Те смучат растителен сок, а резултатът от повредата са светложълти петна около нерватурата. Те постепенно се сливат и листата стават светлозелени до сребристо сиви.

В резултат на вредната дейност се нарушава транспирацията и фотосинтезата, което води до затруднено нарастване на плодовете и летораслите. Освен това се залагат по-малко пъпки, летораслите не се развиват оптимално и дърветата стават податливи на измръзване.

Биология

При ябълката акарът развива между 6 и 9 поколения, а по лозата - 6-8. Вредителят зимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двегодишните клонки. При лозата яйцата се снасят по чеповете, пъпките, в цепнатини и на други места.

Ако нападението е много голямо, мястото, където са струпани яйцата, придобиват червен цвят.

Особености:

  • В зависимост от температурата, едно поколение се развива за 10-25 дни.
  • Една женска снася от 45 до 60 яйца.
  • При повреда листата имат много типичен мраморен цвят, който е следствие на многото белезникави точици, образувани от убожданията.
  • При силно нападение листата пожълтяват, след което покафеняват и преждевременно окапват.

През пролетта

Зимните яйца се излюпват при разпукването на пъпките на овощните дървета. При лозата процесът също съвпада с разпукването на пъпките.

Новоизлюпените ларви нападат младите листенца, от които смучат сок, предимно от долната страна, но може да се срещат и по горната им страна.

Добри практики:

  • Окопаване на почвата около овощните дървета.
  • Унищожаване на растителните остатъци.
  • Извършват се няколко третирания. Срещу зимните яйца се пръска след преминаването на студовете, непосредствено преди набъбване на пъпките.

През вегетационния период е препоръчително да се пръска при плътност 2-3 подвижни индивида на лист.

Има регистрирани акарициди. При използване е важно те да се съобразят със стадия, за който са подходящи. Препоръчително е да се редуват продукти с различни активни вещества.