Оптималният агротехнически срок за сеитба на слънчоглед още не е преминал. Затова ще разгледаме най-популярните модели пролетни сеялки на пазара, различните им механизми на работа и съответно в какви условия са най-печеливши новите сеитбени технологии на машините.

Механизъм на функциониране на сеялките

Сеялките за пролетни култури предлагат единично поставяне на семената чрез пръстов редови апарат, редови апарат с принудително изместване или вакуумен прецизен апарат. Всяко редово устройство на сеялката има собствен маркуч, който е свързан с основния резервоар на бункера. Гравитацията изтласква семената от пълните, по-малки резервоари с бункер, в измервателния уред. След като попадне в брояча, всяко семе се засмуква в отделен отвор, като вакуумният ефект задържа семената на място.

На нивото на почвата почистващите устройства работят, за да изчистят терена от отпадъци, така че разрохквачите да могат да направят чиста бразда за семената, докато измервателните колела регулират дълбочината на засяване. Семеизмервателният уред продължава да пуска по едно семе в браздата, а заздравителят върви след него, за да се увери, че семената са добре поставени в земята. След това затварящите колела загърлят браздата обратно с почва, така че семената да бъдат напълно покрити.

Безоранна технология при сеитба (No-till, Min-till)

Модерните сеялки предлагат прецизност чрез усъвършенствани технологии, които помагат за намаляване на производствените разходи и увеличаване на потенциала за добив. Сеялките за безоранна обработка на почвата или т.нар. no-till имат специализирана дискова уредба, която пресича растителните остатъци, поставя семената на правилната дълбочина и след това притиска почвата обратно върху семената за добър контакт между почвата и семената. Предимствата на сеитбата без оран включват контрол на ерозията, икономия на гориво и време. Сеитбата без почвообработка, или с минимална такава, изисква по-концентрирано „опаковане" на семето в земята, отколкото при сеитба в добре разрохкана почва. Някои притискащи колела просто уплътняват почвата, която остава в браздата за семена; други активно придвижват почвата в браздата за семена. Гумените притискащи колела, често се огъват, докато се търкалят по земята. При безоранната система не се нарушава почвената структура преди засаждането. Другите обработки стават излишни, а остатъците от растителност от предходната година остават на повърхността на почвата.

Съществуват и no-till предсеитбени култиватори, които подготвят почвата за безоранна сеитба, както би го направила всяка една конвенционална машина. Разликата – почвата е по-здрава, а безоранните машини са инвестиция за съхраняване на структурата ѝ в дългосрочен план. Пример за такива сеялки са украинските Siva-Nova. Моделът Siva-Nova 3.6 No-till Technology е с оптимално разстояние между редовете от 1,7 см, два редуктора – за сеитба на торове, и за сеитба на семената, 21 отварящи устройства и испански работни органи Bellota. Тази година дебют на селскостопанското изложение АГРА направи и последната конфигурация в серията – Siva Nova 4.2, за която в. „Български фермер" представи подробно описание в предходен брой. Новият модел отговаря на европейските изисквания на Земеделие 4.0, производителността на 4,2-широката сеялка е 3,2-4,2 ха/ч, скоростта на засяване 7-12 км/ч, дълбочината на изсяване достига 100 мм, а нормата на засяване 30-350 кг/дка. Останалите параметри съвпадат с модела с ширина 3,6 м. Инсталиран е отделен механизъм за включване/изключване на задвижването за сеитба на торове, и е включена възможността за работа по Mini-Till и други класически технологии с изключване на конзолата с турбодискове и при двата модела.

Също украинско производство, са и Mini-till редосеялките Elvorti – Alfa 4 и Alfa 6 с работни ширини от съответно 4 и 6 м. Предназначени са за слята повърхност на семена от зърнени, бобови и близки по размер култури и едновременно внасяне на гранулирани минерални торове в браздата. Оборудвани са със сеещ апарат от полимерни материали, валове от неръждаема стомана, износоустойчив двудисков едноредов ботуш, вариатор (безстепенен предавателен механизъм), система за контрол на сеитбата, хидравлична система, прикачно и транспортно устройство, механизъм за натиск на ботушите върху почвата (до 130 кг) и др. При Alfa 4 бункерът за семена е 1200 л, а за торове – 800 л, докато за Alfa 6 вместимостите са съответно 1800 и 1200 л. Друга съществена разлика е производителността - 48 дка/ч с 26-редовия Alfa 4, в сравнение със 72 дка/ч при по-големия модел, който развива до 12 км/ч работна скорост. Необходимата мощност на трактора е 80 к. с. за по-малката сеялка и 100 к. с. за Alfa 6.

No-till технология използва и сеялката Canola за справяне с предизвикателствата на различни почвени условия, от суха през умерена, до добра почвена влажност. Гарантира успешна сеитба както в обработвани така и при необработвани полета. Специалните сеялки имат доказан отварящ механизъм с паралелна връзка за прецизен контрол на дълбочината и регулируемата система за дозиране на всички семена Wobble Slot. Системата Wobble Slot на CrustBuster представлява чаша за семена от сферографитен чугун, която е пробита и машинно облицована със синтерован метален ротор с конструкция от бронзова сплав (без пластмаса). Това е най-щадящата и прецизна система за дозиране, която не напуква и не раздробява семената. Тя е с доказана способност да обработва голямо разнообразие от семена, включително пролетници, покривни култури, рапица, както и традиционни производствени култури като пшеница и соя. Сеялката се предлага в широчина от 9, 12 и 13 м, и разстояние между редовете 20 или 25 см. На всеки втори ред се предлагат плаващи сметосъбирачи.

Лентова обработка (Strip-till)

Моделът Planter Strip Hawk Easy е италианска Strip-till сеялка за лентова обработка, включително торене и сеитба. С едно минаване лентата е готова за посев, наторена в оптимална дълбочина и засята с оптимална сеитбена норма. Сеитбата се извършва от елемента ELEKTRA с пневматичен избор на семената и възможност за сеитба с променлива норма. Контролът на операциите по торене и сеитба се осъществява с готовия Monitor Touch 800 или 1200 vrt (Variable rate technnology = контрол на променливата норма). Възможно е тази мощна машина да се използва като лентова почвообработваща машина при есенна подготовка на почвата или в съвместни с прецизна сеялка операции при необходимост. Максималната полза от използването на машината се постига при особено леки почви, като запазва влажността. Различните модели могат да бъдат сгъваеми, телескопични и фиксирани, в конфигурации от 4, 6, 8 или 12 реда. Фиксираният 4-редов модел е с размери дължина/ширина/височина 275/240/150 cм, тежи 1780 кг и изисква мощност на трактора от 140 к. с. За сравнение, сгъваемата 12-редова сеялка тежи 4200 кг, с дължина/височина/ширина 300/240/150 см и изисква 350 к. с. тракторна мощ. Всички модели работят на дълбочина в почвата до 30 см, с възможно разстояние между редовете от 45, 50, 55, 70 или 75 см.

Технология за едносеменно засяване

Сеялките серия Azurit, на немската компания Lemken са пневматични и предлагат нов, иновативен подход в сегмента на редови сеялки за пролетници, с технологията DeltaRow за едносемеено, зигзагообразно засяване. Тя се състои от шахматно разположени двойни под-редове на разтояние 12,5 м един от друт, така че да създава синхронни подредове, в които семената се разпределят в триъгълна матрица. В сравнение с конвенционалното едноредово засяване, площта за растеж, вода, светлина и хранителни вещества за растенията се повишават с до 70%. Тази концепция е предимство за сеялките при податливи на ерозия площи, тъй като създава по-добри коренови системи в почвата в сравнение с едноредовото засяване. Средният добив в област Разград от сезон 2021 г. на царевица и слънчоглед с тази сеялка е 857 кг/дка и 415 кг/дка.

Освен това предлагат комбинативност с други инвентари или допълнителен, преден бункер, посредством триточковото си окачване. Тези машини засилват растежа на растенията с централно подкоренно торене с тороподаващ апарат, издръжлив на до 250 кг натиск. Допълнителни звездообразни колела с регулируема височина разбиват буците по браздата, а трапецовиден уплътняващ валяк затваря реда от тор и притъпква засятите слоеве. Това подпомага капилярното водоизкачване, следователно бързото и равномерно поникване на растения. Два двудискови ботуша отговарят за поставянето на семената, след това V-образни ролки с регулируем наклон и налягане ги покриват с пръст. Сеялките Azurit се предлагат и с механизъм за релсово засяване, което е предпоставка за оптималното разпръскване на оборска тор – актуална практика в регионите с развито животновъдство. Семената се съхраняват в централен бункер с капацитет 600 л, който стига за около 200 дка. Те се транспортират към въздушния поток и сеитбените агрегати, чрез шнекова система за дозиране, подаването на семена се следи от датчици, а отделянето им се наблюдава от оптични сензори. Полагането в почвата е точно дори при по-висока скорост на движение, заради ниските периферни скорости на перфорираните дискове и плътния контакт със земята, заради трапецовидните валяци за предварително притъпкване. Azurit 9 и 10 се предлагат с 4, 6 или 8 реда при 70-75 см разстояние между редовете. Възможните комбинации за сеялка Lemken Azurit с бункер са няколко: Solitair 25, при който торът се подава към апаратите, чрез вентилатор и дозатори; Compact-Solitair 9 за разпределяне на тора с дозиращата система; Solirair 12 SW с двойна дозираща система за прецизна дозировка и вместимост 5800 л и бункер монтиран пред трактора, като предава тора към апаратите посредством маркучи.

Предният бункер увеличава капацитета

Около това мнение се обединяват повечето производители на сеялки, например Kverneland, която адаптира предното монтиране на бункер към сеялките f-drill Compact и f-drill Maxi. Така се постига повишаване на количеството пренасяни семена и торове в комбинираните сеялни агрегати, като и двете версии осигуряват вместимост от съответно 1600 и 2200 л. И двата варианта използват иновативния електрически дозатор ELDOS, снабден с хидравлично задвижване на вентилатора, който може да осигурява дози от 1 до 40 кг/дка. От това подобрение могат да се възползват стопаните, които искат да подобрят производителността си при торовнасяне с осемредова сеялка за пролетници. Със собствения си дозатор за семена и разпределителна система с диаметър 100 мм, предният бункер на f-drill е готов за комбиниране с различно оборудване, включително Kultistrip за ивична обработка, сеялка за царевица Optima и сеялка за захарно цвекло Monopill. Когато се комбинира със сеялка с моторна брана, като например Kverneland e-drill, предният бункер на f-drill може да се използва и като допълнителен бункер за семена, за оптимален баланс на комбинацията. Голямата товароносимост на сеялката f-drill също така позволява тя да се комбинира с моторни брани Kverneland и щанга, за да се получи компактна сеитбена платформа с ширина до 6 м. Със софтуера ISOBUS e-com сеялката f-drill осигурява функционалност plug and play чрез всеки ISOBUS съвместим трактор, като се използва терминалът на трактора, универсалният терминал или терминали IsoMatch Tellus Pro или Tellus GO+.

Прецизността и високата скорост

могат да бъдат постигнати едновременно

Много съвременни сеялки обединяват тези взаимоизключващи се понятия, например шведската Väderstad Tempo. Равномерното семеполагане за оптимално покълване на семената е хем прецизно, хем високоскоростно. Дори в края на полето не се допуска презастъпване, в същото време прецизността не се нарушава от външни фактори, като скорост, вибрации, наклони или различни почвени условия. Дозиращият апарат при Tempo работи с въздух под налягане, за да се гарантира, че всяко семенце ще намери място върху въртящия се диск. За да се осигури максимална производителност, трите независими чистача разположени в горната част на дозиращия апарат премахват излишните семена. Когато семето достигне семенната тръба притокът на въздух бива ограничен с цел точно навлизане в тръбата. След това въздухът под налягане пуска семето в почвата. Поради това, че времето, за което семето достига почвата винаги е едно и също се гарантира високата прецизност на семеполагане. Väderstad патентоват това като PowerShoot технология. Напускайки късата семенна тръба, всяко семенце бива нежно спирано от гумено колело. Също така това колело осигурява оптималния контакт на семето с почвата при избраната дълбочина на изсяване.

Немската компания Horsch е сред първите, които пуснаха на пазара електрическа сеялка и също вярва в принципа на високоскоростна сеитба, като за целта пуска на пазара нова сеялка - Maestro SX. На пръв поглед новият сеещ апарат наистина има сееща тръба, но тази система работи по нов начин, който внася простота на дизайна, като същевременно повишава прецизността. При тази система се използва положително налягане, като е необходим само един вентилатор за пренасяне на семената от резервоара до измервателните уреди. Тръбата за семената под налягане, която също така притиска семената към диска, използва въздушния поток, за да „изстреля" семената по тръбата за по-голяма прецизност. Сеялката вече не разчита на гравитацията, след като семената напуснат диска. Конструкцията на Horsch включва въздушна тръба, която „обикаля надолу", за да се свърже над семенната тръба. Когато дискът се върти, въздухът захваща семената и ги изтласква прецизно надолу по тръбата. Подходът на сеещата тръба под налягане при SX, комбиниран с дългогодишно използваната хидравлична система за притискане и прехвърляне на тежестта на сеялката Maestro, създава стабилна високоскоростна система. Семенните дискове за сеялката варират в зависимост от културата. SX използва същите дискове като сеялката SV, което намалява нуждата от резервни части за търговците на техника. Друг мит за високоскоростното изсяване е необходимостта от сложни двигатели, ремъци и четки, но SX предлага опростена конструкция. Оборудването включва системи за прилагане на течни торове. При тестовете, моделът е надминал 16 км/ч, а прецизността на засяване е оптимална. Пълният старт на пазара се очаква до края на годината, като пускането е плавно и от скоро има 16 и 24-редови сеялки от този модел в някои части от света. Horsch също въвежда HorschConnect - телематична система, която компанията бавно разгръща през 2022 г. Това е система, базирана на приложение, която ще позволи дистанционна диагностика на сеялките и дори ще позволи по-лесно да се проверяват измервателните уреди от задната част на сеялката.

Mini-till Elvorti Alfa 6
Mini-till Elvorti Alfa 6
Lemken Azurit 10
Lemken Azurit 10
Шахматна сеитба с технологията DeltaRow
Шахматна сеитба с технологията DeltaRow
Kverneland F-drill
Kverneland F-drill
Väderstad Tempo с технология за високоскоростна сеитба PowerShoot
Väderstad Tempo с технология за високоскоростна сеитба PowerShoot
Canola No-till
Canola No-till
Planter Strip Hawk Easy
Planter Strip Hawk Easy
Horsch Maestro SX
Horsch Maestro SX