Отглеждането на патици има редица особености в сравнение с отглеждането на други домашни птици. Подготовката започва с избора на здрави, силни птици, способни да дадат добро потомство. Добре е да се изхожда от принципа, че

на 1 паток трябва да има от 6 до 8 патици.

А за месодайните породи съотношението е

4 или 5 патици на 1 мъжки.

Ако има голям брой мъжки в малко стадо, това ще доведе до сблъсъци, които ще засегнат производството на яйца и оплождането им. Затова трябва да се спазва препоръчаната пропорция.

А за да увеличите производителността

на домашните птици, е по-добре да разделите стадото на малки групи. Но семейни групи се формират в края на есента, така че птиците да имат време да свикнат една с друга. Създаването на добри условия за патиците е ключът към тяхната висока продуктивност.

Не забравяйте, че: Едно от най-важните условия за отглеждане на патици е способността да плуват във водата.

Какво още трябва да знаете:

  • Половата зрялост при женските настъпва на възраст от 6 до 8 месеца и зависи от породата.
  • Една птица може да снесе 180-200 яйца годишно.
  • Патиците за разплод са само за една година, ако не говорим за специални породи.

Важно! Патиците, които се подготвят за по-нататъшно възпроизвеждане на потомство, не трябва да се прехранват от 3-ата до 40-ата седмица, за да не затлъстяват. Но 4 седмици преди началото на снасянето трябва да им се даде толкова храна, колкото искат.

При размножаването от голямо значение е качеството на фуража

- той трябва да бъде много питателен, да съдържа не само витамини, но и минерали. Обикновено за тази цел се използва специално приготвена храна за носачки.

Изискванията за помещенията

са същите като за помещенията за всички животни: сухо, светло, с добра вентилация.

Мръсотията и влагата са 2 фактора, които могат значително да повлияят на производството на яйца, така че никога не трябва да се пренебрегват.

За носачките е необходимо да се оборудват гнезда, обикновено се използва шперплат за тяхното производство. Размерът на гнездото е 35 х 50 х 40 см. Тези позволяват да се поберат 3 носачки.

Патиците се подготвят за яйцеснасяне за един месец: променя се диетата, намалява се количеството на обемистите фуражи, увеличава се дозата на концентрираните и протеиновите, включват се в диетата фуражи от животински произход.

През периода на интензивно производство на яйца патиците се хранят 4 пъти: 3 пъти на ден им се дава мокра каша, а през нощта - зърно. Отделните хранилки винаги трябва да съдържат минерални фуражи (черупки, тебешир, варовик) и чакъл. За нормален растеж и развитие може да се дават фуражни добавки, които гарантират цялостно, балансирано снабдяване на тялото на птицата с всички основни макроелементи (калций, фосфор, натрий, сяра).

За възрастни патици диетите се правят, като се вземе предвид продуктивен или непродуктивен е периодът. Например през непродуктивния есенно-зимен период се подхранват 3 пъти. Сутрин и обед се дава мокра каша, а вечер – покълнало зърно. В мразовити дни кашата се приготвя в топла вода или топъл бульон. Желателно е птицата да яде кашата за един час. След всяко хранене хранилките се почистват от остатъците от храна.

През продуктивния период в диетата на патиците се въвеждат различни фуражи: зърнено брашно - до 200 г на глава на ден, картофи - до 50 г, препоръчително е да се хранят с покълнали зърна от овес или ечемик.Част от фуражите от животински произход могат да бъдат намалени.

Много от стопаните, отглеждащи патици, дават добавки за снасяне в дажбите – те съдържа витамини и микроелементи, необходими за носачките.