Разширяването на пазара на продукти на основата на биомаса, които включват мебели, биопластмаси и биогорива, ще създаде нови източници на приходи за селскостопанския сектор, се казва в доклад на USDA - Министерството на земеделието на САЩ, публикуван в четвъртък. В него се препоръчват широкообхватни усилия от страна на правителството за насърчаване на по-голямо производство.

"Нарастващото търсене на биомаса е златна възможност за разширяване на пазарите и създаване на нови приходи за американските фермери, животновъди и собственици на гори, особено в селските райони", заяви министърът на земеделието Том Вилсак на среща на Лидерския съвет за напреднала биоикономика. "Тази всеобхватна пътна карта ще укрепи нашите системи за производство и предварителна преработка, за да осигури стимули за производителите и производителите, така че биомасата да може да се използва за захранване на американската биоикономика."

В доклада се призовава за провеждане на изследвания за оценка на настоящия пазар и наличността на култури за биомаса, изпитания на нови култури за биомаса и методи за събиране и използване на тези култури; по-нататъшно разработване на биопроизводствени и биобазирани продукти; и програми за обучение за подготовка на работници за работа в индустрията за биомаса.
"Земеделските производители няма да рискуват да засаждат култури без установени пазари", се казва в доклада, в който се изброяват пречките пред увеличеното производство на биомаса.

Докладът "Изграждане на устойчиви доставки на биомаса можете да видите тук