Да започнем с правилата за избор на многогодишните цветя:

• Трябва да сме сигурни, че биологичните им изисквания са съобразени с нашите условия. Ще бъде чудесно да можем да отглеждаме фаленопсиси по дърветата в двора, но е невъзможно. Затова на първо място трябва да сме сигурни, че растенията, които засаждаме, биха издържали на условията, които можем да осигурим. Не бива да очакваме, че само защото харесваме дадено цвете, то ще се чувства добре при нас.

• При създаването на нова леха или цветен кът всяко растение трябва да има сходни изисквания със съседите си по отношение на водата, изложението, подхранването и т.н.

• Засаждаме цветята с поглед в дългосрочен план поне 3-5 години. Някои видове растат бързо и, ако не съобразим това, те ще засенчат и превземат пространството на съседите си, които сме засадили прекалено близо. Така ще си отворим работа, а е възможно и да загубим някои растения.

• Многогодишните цветя засаждаме по правилата за засаждане на овощни дръвчета например. Добре подготвен терен, запасена и подхранена почва, възможност за напояване са само част от факторите за успех.

Най-големият плюс на многогодишните цветя е, че веднъж прихванати и приспособени, изискват много малко грижи за разлика от едногодишните. Най-големият им минус пък е, че за съжаление всяко цъфти в точно определен момент. Малко са видовете, които ще красят всички сезони.

Ето защо е препоръчително многогодишните цветя да се подбират и според периода на цъфтеж. За да може всеки сезон да има цъфтящи видове, трябва да се направи задълбочено проучване и ясна схема на градината, преди да се пристъпи към покупка и засаждане.

И най-добрите специалисти изпитват затруднения, когато става дума за планиране и създаване на градина с многогодишни цъфтящи видове.

Карамфил 

Много пъти сме хвалили карамфилчетата по всякакви поводи, а сега дойде ред да ги наредим на първото място по продължителност на цъфтежа. Условието е само едно – да се почистват редовно прецъфтелите цветове. Всъщност, това условие е в сила за всички цветя, ако искаме наистина да красят двора и балкона максимално дълго.

По своята същност карамфилите са най-разнообразни – ниски, високи, с дребни или едри цветове, с аромат или без. Обичат много слънчевите лъчи и не цъфтят добре, ако не им достига светлина. Най-добре се представят при умерено поливане и редовно подхранване, особено ако са засадени в саксия или сандъче.

Кампанула 

Само до преди няколко години кампанулите или т. нар. булченски букет се отглеждаха само в саксия, но и времето се промени, а и селекцията работи, та вече е възможно да ги настаним в градината за постоянно.

Дълго цъфтящи и изключително красиви, стелещите видове са идеални за слънчеви кътчета или такива, които се засенчват в най-големите следобедни горещини. Редовно подрязване гарантира буйно разклоняване и още по-обилен цъфтеж. Вълна след вълна, малките камбанки и звездички няма да ви разочароват.

Делосперма 

Делоспермата е едно малко бижу, което през последните години заема все по-стабилно място в градините и парковете в нашите ширини. Изумително нежна на външен вид, тя е изключително издръжлива на студ и суша. От друга страна е способна за много кратко време да покрие голяма площ с ярките си цветчета.

Растението обожава слънцето. Ако не му достига светлина, се издължава и цъфти по-малко. Не е нужно да се полива много след прихващане, ако е в градината. Не е нужно да се реже. Не е нужно да се почистват прецъфтели цветове. Накратко – растение мечта за заети градинари, независимо дали обитават високите етажи или обгрижват градинка н кота „0".