Съоснователят и дългогодишен заместник главен редактор на в. "Български фермер" Любомир Коралов неотдавна отпразнува своя осемдесетгодишен юбилей. Семейство, роднини, приятели и колеги му пожелаха здраве, дълголетие и много приятни емоции.

В отговор на пожеланията Любо изпрати до всички, които уважиха юбилея му, следното писмо:

" Във връзка с моя осемдесетгодишен юбилей и с подкрепата на семейството ми реших да помоля близки и приятели, които са решили да ме поздравят по повод празника с подарък, вместо това да предоставят сума, приблизително равна на стойността му. По този начин да изразят готовност да се направи дарение на деца в неравностойно положение. Те приветстваха идеята и се включиха в нейното реализиране т.е. направиха подаръци във вид на парични суми.

В инициативата участваха семейства: Коралови (Любомир, Методи, Емил), Стоеви (Георги), Войнови (Лъчезар), Ралчовски (Мария и Милен), проф. Цонкови (Стоян), Митови (Божидар), Игнатови (Владимир). Включиха се и редакционните екипи на в. „Български фермер" и в. „Пчеларство".

В основата на идеята бе желанието ми с дарението да се поменат паметта, светлият образ, жизнелюбието и човечността на най-големия ми брат Ясен (отдавна покойник), който навремето беше в такова положение.

Обърнах се с молба за съдействие към Личко Цолов, кмет на монтанското село Славотин, родно място на баща ми Емил Коралов. Получих от него и съпругата му Красимира пълна подкрепа. Те ми съобщиха, че в Славотин живеят две такива деца: Мирослав Георгиев, 7 г. и Деница Николаева, 5 г. Те посещават детска градина в гр. Брусарци, близо до Славотин. Имат сериозни проблеми с говора. И двете са със затруднени комуникативни възможности. С тях работи логопед в детската градина, но им трябва допълнителна логопедична терапия. На Мирослав предстоят сериозни прегледи и ТЕЛК, за да бъде приет в първи клас. И двамата са със специфични образователни и други потребности. Семействата им са в неравностойно положение - социално и икономическо.

Парите бяха преведени в кметството на с. Славотин. Ръководството на селото и управата на местното читалище, в което има библиотека на името на известния в миналото писател Емил Коралов, организираха на 22 март - Ден на пролетта, скромна, но много вълнуваща среща със семействата на децата. Кметът Цолов им предаде дарените средства, които те да използват за подобряване на здравето на Мирослав и Деница.

Кметът Личко Цолов с децата
Кметът Личко Цолов с децата

Средствата ще бъдат разходвани под контрола на кметството и ще подпомогнат лечението им в следващите седмици. Дарителите ще бъдат информирани за резултатите от дарението.

Любомир Коралов,

София, март 2024 г.

PS. Благодаря най-сърдечно за съпричастието, разбирането и готовността да помогнем на деца в нужда. Предавам огромната благодарност на семействата на Мирослав и Деница за навременната помощ. Хората казват: „Помощ навреме, двойна помощ".