Неотдавнашното налагане от Иран на експортни мита върху ябълките, в сила от 20 март 2024 г., за срок от три месеца, е на път да засили и без това напрегнатата динамика на световния пазар на пресни ябълки, подчертава EastFruit. Очаква се този ход да бъде в полза на износителите от Южното полукълбо.

Ахмад Хани Нозари, заместник-министър на търговското развитие в Министерството на развитието на селското стопанство, обяви, че митото ще бъде определено на 35% от стойността на износа и ще остане активно до приключването на сезона на прибиране на реколтата от ябълки през 2023 г. Високите цени на вътрешния пазар и потенциалният недостиг на ябълки в Иран предизвикаха това решение.

През настоящия сезон Иран се възползва от повишените световни цени на ябълките, като увеличи износа си с 30 % в сравнение с предходния сезон. По-конкретно, от август 2023 г. до януари 2024 г. Иран е изнесъл над 437 000 тона ябълки.

Нововъведеното мито вероятно ще доведе до драстичен спад в обема на износа, като се има предвид, че иранските ябълки вече се продават на достъпни цени. Производителите и търговците на едро са свикнали със скромни печалби на килограм от складираните ябълки. С новото мито от продажната цена ще бъдат приспаднати допълнителни 12-15 щатски цента на килограм, което ще направи износа икономически неизгоден, с изключение на ябълките от премиум ценовия диапазон. Този сценарий предполага, че цените на световния пазар остават стабилни.

Статутът на Иран като един от четирите най-големи световни износители на ябълки, наред с Италия, Китай и Полша, означава, че излизането му от пазара може значително да повлияе на цените на плодовете. Това развитие е положителна новина за страни като Молдова и Украйна, в които все още има ябълки с качество, годно за износ през 2023 г.

Миналата година основните пазари за ирански ябълки бяха Ирак, Индия, Пакистан и ОАЕ. Забележително е, че износът за Туркменистан и Узбекистан е значителен, като при последния се наблюдава почти 37-кратно увеличение спрямо предходния сезон.

В светлината на тези промени Украйна и Молдова може скоро да открият по-големи възможности за износ на ябълки за страните от Близкия изток и Централна Азия.