• В Шишманци целите полета се белеят, завити в полиакрил, който пази от слана и дава бърз растеж 
  • Изкупуват им продукцията по 2 лева, а по борси, пазари и магазини я надуват на 5–6 лева, защото играе спекула

Абсурдната цена от 12 лева за пресни картофи, която се появи наскоро и възмути мнозина, ще бъде свалена чувствително благодарение на производителите от пловдивското село Шишманци.

Целите полета там в момента се белеят, тъй като насажденията са покрити с полиакрил. Това са така наречени кувертани, които пазят от слана картофите. "В същото време вдигат температурата с 3–4 градуса и те растат по–бързо", обясни кметът на Шишманци Александър Атанасов, който е агроном по образование. По думите му селото е центърът на ранното картофопроизводство в Пловдивско. И в момента почти всички площи са засети с тази култура.

"В началото на май ще има готова продукция на пазара", категоричен е Атанасов. Черноземните почви около баира в Шишманци са богати на хранителни вещества и там картофите стават от вкусни по–вкусни, а цветът им – жълт като лимон. Производителите Николай Белев, Орлин Минчев, Денислав Тонков, Елена Каназирска и Христо Камбурски са засели големи площи. Оборудвани са с техника, една от които е професионална машина за миене. Само тя струва около 10 000 лева.

"Тези, които пуснаха картофи от 12 лева за килограм разчитат на високата цена. Те са отгледали продукцията си в оранжерии и не са от нашето село. Производителите в Шишманци разчитат на големи количества. Изкупуват им продукцията срещу 2 лева, но по борси, маси и магазини ги пускат по 5–6 лева, тъй като там играе спекулата", коментира Александър Атанасов. По думите му това става така, защото стоката минава през 2–3 ръце.

"Така или иначе нашето село е център на ранното картофопроизводство  и няма кой да ни излезе насреща", категоричен е кметът. При добра агротехника от декар добивите стигат 1 тон. В съседното село Белозем също отглеждат ранни картофи.

Белите защитни покрития ще стоят по полетата до средата на април, тъй като дотогава има риск от падане на слани. Материята не е найлон, защото през нея растението диша. Сланите са най–опасни през април и падат обикновено по време на изгрева, когато температурите са най–ниски. С полиакрил завиват и насажденията от пипер и домати. Полиакрилът пази от слана и повишава с 3–4 градуса температурата под него. Така растенията се развиват бързо. Снимки: Авторът

Полиакрилът пази от слана и повишава с 3–4 градуса температурата под него. Така растенията се развиват бързо. Снимки: Авторът
Целите полета около Шишмнаци са покрити с полиакрил заради ранните картофи.
Целите полета около Шишмнаци са покрити с полиакрил заради ранните картофи.
Местните наричат още покривалата кувертани.
Местните наричат още покривалата кувертани.