Специалистите от БАСФ препоръчват 2 фунгицидни третирания за ефективен контрол на икономически важните болести

 

Иновативни продукти и работещи технологии бяха сред акцентите в презентациите на специалистите от БАСФ България пред земеделски производители от цялата страна.

За 2023 г. БАСФ е лидер в сегмента житни фунгициди в Европа.

Горди сме, защото това показва, че когато предлагаме работещи решения, те много бързо намират място на вашите полета, започна представянето Мария Неделчева, търговски мениджър, БАСФ Решения в земеделието. През 2023 г. ви представихме Даксър за първи път и в рамките на 1 година натрупахме практически опит с него в повече от 600 стопанства, с третирани площи от 2,250 млн. декара.

Как само за една година Даксър

завзе над 2 млн. дка?

Всъщност да избереш Даксър в растителнозащитна технология в житни култури е много лесен избор, казват агрономите от БАСФ. Фунгицидът има изключително гъвкав период на приложение – може да бъде използван през целия вегетационен период - било то като първи, или като втори продукт. И в двата случая дозата е една и съща – 75 мл/дка.

При над 95% от тези площи Даксър е приложен като първи фунгицид. Това е и препоръка на специалистите, която не е случайна. Продуктът осигурява изключително силен превантивен контрол на заболяванията в житни култури – брашнеста мана, жълта ръжда, кафява ръжда, септориоза. Освен превантивното действие, Даксър има силен лечебен ефект, без аналог, дължащ се на силата на Ревизол. Фунгицидът осигурява на културата и изключителен физиологичен ефект– интензивно зелени листа, белег за устойчивост на стрес.

Но какво още е необходимо на един фунгицид, за да ви спечели? Необходимо е

отличната защита да бъде

подкрепена с отлична цена

Това сме се постарали да направим и тази година - баланс между агронономическа технология и икономическа ефективност.

Друг продукт, включен в портфолиото на БАСФ и съдържащ Ревизол, е Ревистар Флекс – специалист за борба с брашнеста мана, базично гниене и септориоза.

Ревистар Флекс е от 3 г. в практиката, през които бързо доказа своите качества на полето, каза Цветан Личев. Фунгицидът осигурява отличен контрол на всички важни икономически болести, има и лечебно действие без аналог. Всеки един продукт, който съдържа в състава си Ревизол, има тези качества. Защо? Ревизол се усвоява 24 пъти по-бързо от растения, в сравнение с всеки друг продукт. А това дава мигновено действие срещу патогените. В Ревистар Флекс има и метрафенон - активно вещество, което допълва действието срещу брашнеста мана и базично гниене. Много пъти съм казвал, че активните вещества дават 50% от нужната защита, другите 50% зависят от формулациите.

Формулацията на Ревистар Флекс е създадена да отговаря на нуждите на растенията за първо фунгицидно третиране. Продуктът влиза под восъчния слой на листата, усвоява се много бързо и 15 мин. след третиране няма опасност да бъде измит.

Освен това дава по-дълъг срок на защита, тъй като в активните депа, които се образуват под восъчния слой, се складират активните вещества, които се отдават постепенно - оттам идва и по-дългата защита от 6 седмици.

Повечето от

болестите се контролират много лесно

в началните фази

Когато растението нарасне и увеличи вегетационната си маса, се затруднява достигането на работен разтвор навсякъде, а и се иска малко по-силна химия. Затова продуктите трябва да се прилагат навреме, както и да се обръща внимание на дозата. Специалистите от БАСФ напомнят, че тя трябва да се спазва, а не да се експериментира с нея.

Следващият продукт от портфолиото на БАСФ, съдържащ Ревизол, е Ревикеар. Специалистите от компанията наричат този фунгицид „перлата в короната" или премиум продукт. Той е последно поколение фунгицид, комбинация от най-новия триазол и най-добрия стробилурин на БАСФ. Ревикеар контролира широк спектър от гъбни болести като септориоза, видове ръжди, фузариум, мрежести петна, рамулария, ринхоспориум и др.

И тук отново обръщам внимание на формулацията, акцентира Цветан Личев. Имаме формулация, която е напасната специално за изискванията на растенията през втората половина на вегетацията им. И когато говорим за интензификация в земеделието, тъй като активни вещества не излизат всеки ден, то

целта е да ги комбинираме

в правилната формулация

Почти никой не се замисля какво се случва на полето след като даден продукт се приложи. Всеки си мисли, че той започва да работи. А реалността е различна. Активното слънцегреене и ултравиолетовите лъчи разграждат голяма част от активните вещества. Никой не пръска почвен хербицид в сухо време. Всички чакат влага. Когато е сухо и ултравиолетови лъчи разграждат активните вещества, почвеният продукт не работи. Абсолютно аналогично е и тук. Когато напръскате с фунгицид и той е подложен на силно лъчение, тогава активните вещества намаляват своята ефикасност. Именно затова формулацията е важна, за да се ограничат действията на тези негативи.

Приаксор е друг добре познат продукт на компанията. Фунгицидът е от 2018 г. на пазара, като бързо навлезе в практиката и няколко поредни години е водещ за страната ни. Приаксор е комбинация между изключително иновативни вещества – SDHI със стробилурин, плюс формулацията. Как работи?

Фунгицидът защитава и ненапръсканата част,

тъй като когато работният разтвор попадне върху лист на растението, той бива правилно разпределен, поема се от проводящите тъкани и съответно достига до нетретираните части.

Продуктът има отличен ефект срещу икономически важните болести по пшеницата. При ечемика е предпочитания продукт за използване, тъй като контролира мрежести петна, ронхоспориоза и другите важни болести.

Идва пролетен сезон, а с него и необходимите пръскания за защита на посевите. БАСФ от години препоръчва две фунгицидни третирания. Тези третирания трябва да бъдат извършени в най-критичните фази от развитието на културите, да са съобразени с климатичните условия, с патогените, напомнят специалистите.

Две са хербицидните решения, които БАСФ предлага, за да изчистите житните полета от плевели. Продуктите Биатлон и Палас са добре познати на родните земеделци, тъй като са от дълги години в практиката.

Биатлон е хербицидът еталон в борбата с широколистни плевели, като се справя с над 80 вида, включително и трудните за контрол – великденче, теменужка, червена мъртва коприва, лепка и др.

Хербицидът се избира от стопаните поради няколко причини. Има широк прозорец на приложение, като може да се прилага и рано през есента, когато пшеницата е малка, след 3-ти лист. Става и за ранно внасяне през пролетта, а може и по-късно – при флагов лист на пшеницата, тъй като Биатлон

ще се справи с плевели дори в по-напреднали фази

С продукта се третира и при ниски температури. Знаем, че повечето от активните вещества изискват около 7-8 градуса, за да работят, докато при Биатлон долната граница е 4-5 градуса.

Хербицидът няма никакъв проблем да се смесва с всички останали препарати при първо пръскане, уточнява Мария Евлогиева, търговски представител в БАСФ. Така че предимствата да го използвате в стопанствата си са много. Когато говорим за житни култури, трябва да обърнем внимание на житното заплевеляване, което, за жалост, се пренебрегва през последните години и това доведе до намножаване на голям брой видове, като овсига, власатка, райграс, див овес.

Хербицидно решение на БАСФ е и продуктът Палас* – еталон за справяне с житни видове вече 10 г. Палас е продукт за смесено заплевеляване в пшеница. Той контролира голям брой широколистни плевели, включително упоритите власатка и овсига.

*Продукт на Corteva Agriscience

Цветан Личев, регионален търговски мениджър Западна и Централна Северна България
Цветан Личев, регионален търговски мениджър Западна и Централна Северна България
Мария Евлогиева, търговски представител в БАСФ
Мария Евлогиева, търговски представител в БАСФ