Търговците на суровини увеличиха залозите си за спад в цените на зърното, тъй като големите реколти водят до глобално пренасищане на предлагането на царевица, пшеница и соя, отбелязват от Financial Times

Хедж фондовете и други спекуланти са натрупали нетна къса позиция от 546 000 фючърсни договора и за трите култури – най-големият отрицателен залог от почти 20 години, според последните данни от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ. Темпът се увеличи, тъй като цените паднаха, поради увеличеното производство в основните селскостопански страни, включително Бразилия, Русия и Съединените щати.

Фючърсите на царевицата на Чикагската стокова борса паднаха до 4,22 долара за бушел, а фючърсите на пшеницата под 5,72 долара, което е с около 50% под върховете, достигнати през май 2022 г. Фючърсите на соята паднаха до 11,46 долара за бушел, в сравнение с повече от 17 долара по-рано през месеца.

„Такава продължителна негативна тенденция привлича продавачите", каза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank. „Докато пазарът остава в низходящ тренд, късите позиции ще бъдат поддържани и потенциално дори засилени", добави той.

Настоящият спад на цените е в рязък контраст с 2022 г., когато цените на царевицата, пшеницата и соята скочиха, след като Русия започна атаката си срещу Украйна. Това предизвика криза с глада в бедните региони на света и повиши цената на храната за потребителите в богатите страни.

Високите цени обаче насърчиха фермерите да увеличат площите си. Бразилия имаше рекордна реколта от царевица и соя миналата година, а Русия изнесе рекордно количество пшеница. Украйна също успя да продаде значителна част от реколтата си на международните пазари.

„Цените на зърното и маслодайните семена са в нещо като надпревара към дъното... тъй като износителите са зарити от огромни реколти", каза Майкъл Магдовиц, старши анализатор на стоките в Rabobank, добавяйки, че това в крайна сметка ще доведе до по-ниски цени на рафтовете на супермаркетите.

Докато хедж фондовете увеличават залозите си на падащи цени, търговските играчи, които купуват физическо зърно, а не само фючърси, увеличиха своите нетни дълги позиции. Това означава, че те чакат цените да се покачат.

Фермерите обикновено заемат къса позиция на фючърсния пазар, защото заключват цените за бъдещи реколти, за да хеджират риска от падане на цените. Сега те държат зърното и залагат на нарастващи цени, „защото цените са абсолютно отвратителни и никой не продава нищо, а ако никой не продава нищо, никой не сее нищо", каза Магдовиц.

Този недостиг на реколта вероятно ще доведе до възстановяване на цените, добави той, отбелязвайки, че в миналото нетна дълга позиция сред производителите на храни винаги е предхождала възходящо рали.

Американските фермери са намалили площите с царевица с 4% и пшеница с 5% в сравнение с миналата година, според последните данни на Министерството на земеделието на САЩ.

По-малко предвидимото време поради изменението на климата, както и геополитиката означава, че настоящите тенденции могат да се променят бързо, казват анализатори.

Огромните спекулативни залози на тези пазари означават, че когато „възстановяването се случи, то може да бъде по-голямо, отколкото фундаменталните показатели го оправдават", каза Хансен. Хедж фондовете „ще поддържат къса позиция, докато техническата или фундаментална картина не им каже да не го правят, и това на практика оставя пазара отворен за феноменално късо свиване нагоре", добави той.