Някои от тях са свързани с

болести при овцете, причинени от неправилно хранене.

Други са причинени от опаразитяване на животните. такъв е случая и с

крастата, която се причинява от кърлежи

и то от няколко вида. Затова и заболяванията са различни - псоритоза, акарусова и хориоптесова краста.
По-пронцип

заболяването е хронично

Но най-масово се развива през студените и влажни месеци - краят на зимата и пролетно верме. Тогава кърлежите се размножават най-интензивно и бързо

опаразитяването обхваща цялото стадо

В началото на опаразитяването невинаги се забелязват промените по кожата и вълната. Най-хаактерният признак е, когато овцете започнат силно да се чешат.

засягат се местата с по-дълга вълна

Затова е препоръчително през оборния период на отгелждане

често да преглеждате вълната

Ако животното има краста, като разтворите вълната, ще видите, че кожата е възпалена. На по-късен етап се образуват възелчета, които след това стават на мехурчета. Те се спукват и от тях изтича течност (ветеринарите го наричат ексудат). В резултат на това вълната се слепва и по-късно в тези участъци опада.

Специалистите препоръчват:

  • Преглеждайте редовно вълната на овцете. Откриете ли оголени участъци от опадала вълна, а отдолу възпалена кожа, значи имат краста. Търсете ветерирания лекар.
  • Ако забележите, че овцете често се чешат със заден крак, трият се в различни предмети и дори се хапят със зъби, имат кърлежи, които водят до развитието на краста.
  • Лошите условия на отглеждане - топли и влажни кошари, създават блатгоприятни условия за развитие на крастните кърлежи.