По желание на нашата читателка Ради Динова ще се опитаме да отговорим на въпроса „Можем ли да отглеждаме цветя в банята?“.

Преди да започнем със същината, искаме да подсетим всички наши читатели, че именно това помещение и неговите функции могат да бъдат изключително полезни за всички цветя в дома.

Например, вместо да бършете прах от всяко листо с кърпичка, доста по-бързо, практично, а и здравословно за самото цвете би било да се измие с хладка вода директно под душа. За да не стане всичко в кал, просто опаковайте плътно саксията в торбичка, завържете дръжкате около стъблото и работете само с листата. Друг пример, който би спестил пък използването на химични препарати е, ако въшки (било то памукови, листни или щитоносни) са нападнали някое цвете, просто да ги отмиете. Тази хитринка е подходяща и за борба с акарите, белокрилките, които са най-честите врагове на зелените ни любимци, както и за други вредители.

Коя е банята?

Нека първо да обърнем въпроса. Коя баня е подходяща за отглеждане на цветя? Гледаме филми или снимки в интернет, на които във светло помещение с вана, огромни огледала и санитария от дърво, метал или друг не до там практичен материал за използваема ежедневно баня са подредени разкошни цветя и усещането е все едно сме в някой скъп спа комплекс. Реалността у нас обаче е друга – в болшинството от нашите бани няма прозорец и освен от лампите, никаква друга светлина не докосва помещението. Тук цветя няма да виреят. Поне не за дълго. Светлината е ключът!

С други думи, ако няма прозорец, но все пак искате да имате цветя в банята, снабдете се с фитолампа. Любителските варианти вече не са толкова скъпи и биха свършили чудесна работа. Не сме фенове на изкуствените цветя, но те също са едно от решенията, а и вече има толкова реалистични изработки. Друг вариант е да заложите на рязан цвят във ваза. Естествено, ще трябва да подменяте стръковете честичко. А най-кардиналното решение би било да си направите прозорец, ако е възможно.

Влажността е от значение

Друг важен фактор, на който трябва да обърнем внимание е влажността. Тя ни насочва към дъждовните гори и растенията, които произхождат от там. Онези, които обичат висока атмосферна влажност и умерена до висока температура.

Ще дадем няколко примера:

  • Въздушни растения – доскоро те дори не бяха известни у нас, а сега има толкова много видове основно тиландзии, но и други. Най-хубавото е, че няма нужда от почва, защото те си набавят храна и вода от атмосферната влажност. Ако се спрете на тях, но не ги отглеждате в банята, ще трябва да положите повечко грижи, за да се чувстват добре. Усилията обаче си заслужават.
  • Бромелиеви представители – голяма част от бромелиите в естествени условия имат способността да задържат вода в розетките си. Това ги превръща в своеобразни оазисчета, където малки жабчета, насекоми и други твари могат да утолят жаждата си. Бромелиите обичат висока въздушна влажност, но не е подгизнали корени. В банята биха се чувствали чудесно.
  • Епифитни орхидеи – епифитите са растения, които се закрепват за дърветата, но за разлика от паразитите се изхранват сами. Именно това е причината да са подходящи за отглеждане в банята. Все пак, ако искате да цъфтят, ще им трябва доста светлина. Фаленопсисите са едни от най-известните епифити.

Към списъка можем да добавим още папрати, епипремнуми, сциндапсуси, голяма част от филодендроните, както и по-познати видове като антуриум, замианкулкас, бамбук и много други.

Сукуленти и семпервивуми не биха се чувствали добре, както и растения с по-мъхести листа.